Ruská ofenzíva v Bachmute vrcholí, domnievajú sa americkí analytici

ta3 ČTK
28.12.2022 07:13

Nápor ruskej ofenzívy pri východoukrajinskom meste Bachmut sa zrejme blíži vrcholu, po ktorom začne postupne slabnúť. Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Usudzuje tak okrem iného z toho, že vysoké straty prinútili ruské velenie vysielať do útokov menšie skupiny.

Ruské sily zvádzajú boje o Bachmut s ukrajinskými obrancami už niekoľko mesiacov, pričom si za ten čas pripísali len obmedzené územné zisky. Mesto samotné je stále pevne v rukách Ukrajincov. Neustále útoky podľa ukrajinských a západných predstaviteľov spôsobujú ruskej strane značné ľudské aj meteriálne straty.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj v utorok uviedol, že Rusi v oblasti prestali operovať vo forme rôt (30 až 150 vojakov) či práporov (600 až 800 vojakov) a namiesto toho teraz nasadzujú družstvá o desiatich až 15 vojakoch. Podobné oslabenie útočného potenciálu ruských jednotiek pozoroval ISW v auguste v Chersonskej oblasti, z ktorej časti na pravom brehu Dnepra sa nakoniec v novembri ruské vojská po prevzatí iniciatívy Ukrajinci stiahli.

"Tempo postupu ruskej armády v oblasti Bachmutu v poslednom čase spomalilo v dôsledku rastúceho nedostatku vojakov aj munície," uviedli americkí analytici. "Používanie skupín o veľkosti družstva ruskou armádou je pravdepodobne dôsledkom opotrebovávacích bojov a naznačuje degradáciu väčších vojenských formácií," dodal inštitút s tým, že intenzita bojov sa pravdepodobne do budúcnosti zníži, pokiaľ Rusom nedorazia významné posily a zásoby delostreleckých granátov.

Ruské sily počas utorka pokračovali v ofenzíve v okolí Bachmutu. Obe strany hlásili prudké boje pri Soledare severne od Bachmutu aj na juhu v dedine Opytne, kde sa podľa prokremeľských blogerov Rusom podarilo vytlačiť Ukrajincov z bližšie nespresneného opevneného bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok