ONLINE: Niektorí ruskí vojaci na Ukrajine sú nespokojní, prístav Odesa je po poslednom útoku mimo prevádzky

TA3 TASR ČTK ČT24
11.12.2022 07:16

Niektorí ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine sú pre nepriaznivý vývoj bojov nespokojní s najvyšším velením ich armády a prezidentom Vladimirom Putinom. Ukrajinský prístav Odesa je po poslednom ruskom útoku na energetický systém regiónu mimo prevádzky, uviedol minister poľnohospodárstva Mykola Solskij. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:46 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:27 Pohotovostné tímy pracujú na zmiernení výpadkov elektriny v mnohých častiach Ukrajiny, ktoré spôsobili ruské útoky. Najviac zasiahnutou oblasťou bol čiernomorský prístav Odesa. V nedeľu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "V tejto chvíli sa podarilo čiastočne obnoviť dodávky v Odese a ďalších mestách a okresoch v regióne," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave.

22:07 Podstavec sochy znázorňujúci ruského prezidenta Vladimira Putina ako škriatka, ktorá od pondelka stojí na námestí Interbrigády v Prahe 6, niekto posprejoval. Dotyčný naňho napísal Spejeme k vojne či mieru?

20:49 Veliteľstvo ukrajinskej armády v nedeľu potvrdilo sériu náletov na ciele na územiach okupovaných Ruskom. Na sociálnej sieti Telegram armáda informovala o zásahu siedmich kontrolných stanovíšť, oblastí s vysokou koncentráciou zbraní a vojenskej techniky a muničného skladu. Ukrajinské jednotky zasiahli aj základňu žoldnierskej Wagnerovej skupiny na východe Ukrajiny. Informovala o tom hlava Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

20:26 Rusko napadlo vo februári Ukrajinu preto, lebo boli ignorované jeho obavy týkajúce sa tzv. minských dohovorov z rokov 2014 a 2015, ktoré Kyjev uzavrel so seperatistami podporovanými Moskvou. Zamerané boli na urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine. Podľa ruských tlačových agentúr to vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

20:15 Až 1300 kilometrov pešo cez päť európskych metropol. Dvaja mladí cestovatelia z Ukrajiny sa v nedeľu zastavili v Bratislave.

19:46 Prezidenti Francúzska a Ukrajiny Emmanuel Macron a Volodymyr Zelenskyj v nedeľu po telefóne riešili detaily nadchádzajúcej konferencie o pomoci Ukrajine, ktorá sa v utorok uskutoční v Paríži. Informovala o tom agentúra AFP. Rokovali tiež o mierovom pláne na ukončenie bojov na Ukrajine napadnutej Ruskom, obrannej spolupráci alebo energetickej stabilite.

19:10 Niektorí ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine sú pre nepriaznivý vývoj bojov nespokojní s najvyšším velením ich armády a prezidentom Vladimirom Putinom. Po návšteve konfliktnej zóny to uviedol bývalý plukovník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Girkin, ktorý Moskve v roku 2014 pomáhal s anexiou Krymu a organizoval promoskovské milície na východe Ukrajiny.

18:31 V oslobodenom meste Cherson začal spolupracovať medzinárodný tím právnych poradcov s miestnymi prokurátormi, ktorí v rámci rozsiahleho vyšetrovania začali zhromažďovať dôkazy o údajných sexuálnych zločinoch ruských okupantov. O návšteve tímu z medzinárodnej právnej kancelárie Global Rights Compliance so sídlom v Haagu informovala Ukrajina v nedeľu prvýkrát.

18:20 Ak by slovenskí poslanci na budúci týždeň vyslovili vládne nedôveru, mohlo by to mať aj zahranično-politické následky. Obáva sa toho najmä Ukrajina a jej prezident Volodymyr Zelenskyj. Obrana našich východných susedov pred ruskou agresiou totiž závisí aj od našej pomoci. Na Ukrajinu sme od začiatku vojny poslali už niekoľko ton vojenského materiálu, humanitárnu pomoc, odmiňovacie zariadenia a darovali sme jej systém protivzdušnej obrany S300.

16:47 Ukrajinský prístav Odesa je po poslednom ruskom útoku na energetický systém regiónu mimo prevádzky, uviedol minister poľnohospodárstva Mykola Solskij. Dodal však, že sa neočakáva, že by obchodníci s obilím pozastavili vývoz. 

16:44 Štyri tankery, ktoré prevážajú približne 475-tisíc ton ropy v pondelok preplávajú Istanbulským prielivom. Turecký námorný úrad v nedeľu potvrdil, že dopravcovia predložili potrebné poistné listy v súlade s predpismi.

15:18 Rusi zaútočili na mesto Kurachove v Doneckej oblasti, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. V meste sa nachádza tepelná elektráreň, Tymošenko ale neuviedol, čo bolo cieľom útoku. Obete na životoch hlásené nie sú. Rusi mesto ostreľovali už v stredu, vtedy zabili desať ľudí.

14:42 V meste Skadovsk v okupovanej časti Chersonskej oblasti sa ozývajú výstrely, uvádzajú ukrajinské médiá. Ďalšie podrobnostii nie sú k dispozícii.

13:34 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky rokoval so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o možnom vývoze ďalšieho tovaru a potravinárskych produktov cez čiernomorský obilný koridor. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Erdoganovho úradu.

12:32 Ruský prezident Vladimir Putin je odhodlaný podrobiť si ukrajinské územia a neštíti sa pritom nijakej brutálnosti. V sobotu to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz v meste Postupim. Informujeme podľa správy denníka The Guardian.

12:07 Ruské úrady v Kurskej a Belgorodskej oblasti, teda v regiónoch susediacich s Ukrajinou, vydali zákaz odpaľovania ohňostrojov, ktoré by inak mohli vystrašiť tamojších obyvateľov, napísal portál Ukrajinska pravda.

12:04  Akékoľvek mierové rokovania o Ukrajine nesmú byť zásterkou pre ruské prezbrojenie, uviedol dnes britský minister zahraničia James Cleverly. Dodal, že zatiaľ nezaznamenal jediný signál, že by Moskva chcela vstúpiť do vyjednávania v dobrej viere. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Cleverlyho by Británia chcela, aby sa mierové rozhovory odohrali "radšej skôr ako neskôr". Zopakoval však, že podmienky pre všetky rokovania by mala stanoviť Ukrajina.

12:01 Prebytok na bežnom účte platobnej bilancie Ruska sa za 11 mesiacov tohto roka zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 na viac než dvojnásobok, uviedla koncom týždňa ruská centrálna banka. Takýto vývoj dáva Rusku potrebný fiškálny priestor v situácii, keď ekonomika zápasí s dôsledkami západných sankcií. V ďalšom roku však s takýmto vývojom už Rusko počítať podľa ekonómov nemôže, pričom možnosti ekonomiky výrazne ovplyvňuje najmä mobilizácia. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. 

11:37 Americká CNN v rozsiahlom článku opisuje stále väčší tlak, pod ktorým sú v Rusku príslušníci sexuálnych menšín. Ich situáciu teraz ešte zhoršil čerstvo schválený tvrdší antiLGBT zákon, ktorý dáva tamojším úradom viac právomocí na potieranie "gay propagandy". Aktivisti tvrdia, že obnovený hon vlády na sexuálne menšiny súvisí s neúspechmi armády na Ukrajine. Ide podľa nich o odvedenie pozornosti od tejto horúcej témy.

11:14 "Na dočasne okupovanom území Luhanskej oblasti ruskí okupanti v posledných dvoch týždňoch prehľadávajú vzdelávacie inštitúcie. Ich cieľom je nájsť a zničiť knihy v ukrajinskom jazyku a materiály obsahujúce symboly Ukrajiny,“ upozornil ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení.

10:52 Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a zároveň bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu vyhlásil, že Rusko zvyšuje výrobu zbraní novej generácie, aby sa dokázalo brániť pred nepriateľmi z Európy, Spojených štátov a Austrálie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Zvyšujeme výrobu najúčinnejších zbraní, vrátane tých, ktoré sú založené na nových princípoch," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Bližšie podrobnosti o zbraniach však neuviedol. 

10:09 Rusko sa snaží posilniť svoje jednotky bojujúce blízko Severodonecku v Luhanskej oblasti, a navýšilo preto mobilizáciu v okupovaných častiach oblasti, uviedol v nedeľu ukrajinský generálny štáb. Dodal, že napríklad v Rusmi okupovanom meste Krasnyj Luč sa pohybuje oveľa viac hliadok, ktoré zastavujú mužov, kontrolujú ich dokumenty a odvážajú ich do mobilizačných centier.

8:54 Estónska premiérka Kaja Kallasová v nedeľu vyzvala Nemecko a ďalšie krajiny Západu, aby Ukrajine poskytli viac podpory. Je to podľa nej nielen záležitosťou "zvrchovanosti a slobody jednej európskej krajiny, ale aj vecou bezpečnosti Európy". Informovala agentúra DPA. 

8:17 Ruský prezident Vladimir Putin by kvôli neschopnosti ruských síl vytlačiť ukrajinské sily ďalej od Donecka na ukrajinskom Donbase mohol prísť o podporu bývalých lídrov tamojších separatistických republík. Vo svojej najnovšej správe o vývoji bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

8:09 Ukrajinské sily podnikli v sobotu večer útok na Ruskom obsadený Melitopol v južnej časti krajiny, uviedli ukrajinskí predstavitelia aj ruská okupačná správa. Starosta mesta Ivan Fedorov, ktorý je lojálny vláde v Kyjeve, podľa agentúry Unian uviedol, že pri ňom zomrelo alebo bolo zranených asi 200 ruských vojakov. Ukrajinský útok na Melitopol potvrdil podľa agentúry TASS aj šéf okupačnej oblastnej správy Jevgenij Balickij, podľa ktorého pri ňom utrpeli civilisti.

7:53 Ruská armáda ďalej útočí na ukrajinskú infraštruktúru, takže tamojšie domácnosti sa ocitajú bez tepla a elektriny. Ruská propaganda sa vopred raduje, ako Európa bez ruského plynu zamrzne. V rovnakom čase si Rusi vykurujú obydlia drevom alebo používajú plynové fľaše, ktoré od začiatku decembra v rôznych mestách vybuchujú, pričom umierajú ľudia, píše server Sever.Realii, ktorý je jedným z webov rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

7:04 Britský umelec známy ako Banksy chce dať do predaja 50 kópií svojho diela (FR)AGILE. Výťažok z predaja poputuje do Kyjeva. 

7:02 Viac ako 1,5 milióna ľudí v juhoukrajinskom meste Odesa bolo po nočnom útoku ruských tzv. kamikadze dronov v sobotu bez prúdu, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP. 

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok