Zatiaľ čo kremeľská propaganda veští Európe mrznutie, mnoho Rusov sníva o plyne, píše Sever.Realii

TA3 ČTK
11.12.2022 07:52

Ruská armáda ďalej útočí na ukrajinskú infraštruktúru, takže tamojšie domácnosti sa ocitajú bez tepla a elektriny. Ruská propaganda sa vopred raduje, ako Európa bez ruského plynu zamrzne. V rovnakom čase si Rusi vykurujú obydlia drevom alebo používajú plynové fľaše, ktoré od začiatku decembra v rôznych mestách vybuchujú, pričom umierajú ľudia, píše server Sever.Realii, ktorý je jedným z webov rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

radiator merac tepla (TASR)
TASR

Ten zároveň upozornil, že program plynofikácie, ktorý úrady spustili na pokyn prezidenta Vladimira Putina v roku 2021, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu spomalil. Sever.Realii uvádza hneď niekoľko príkladov explózií plynových fliaš v ruských domovoch. Napríklad 4. decembra si šesťdesiatšesťročný dôchodca z Nižnevartovska na Sibíri kúpil desaťlitrovú plynovú fľašu na zimný rybolov, následne mu doma vybuchla. 

Zomrelo pri tom osem ľudí. V ten istý deň zahrmela explózia na balkóne obytného domu v Jekaterinburgu, ďalší deň sa ozval výbuch plynu v dome v Jaroslavli a ďalších mestách. Onedlho pred týmito incidentmi zomrelo pri explózii deväť ľudí vrátane štyroch detí v Sachaline, príčinou bola opäť plynová fľaša na jednom z balkónov, píše server. Pritom na ostrove Sachalin vlani vyťažili 32,2 miliardy metrov kubických plynu. 

Ťažba a predaj sa zdvojnásobili

Podľa miestneho štatistického úradu Sachalinstat počas tohtoročného leta sa ťažba a predaj tamojšieho plynu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac ako zdvojnásobili. Podľa údajov z konca októbra tohto roku však plynofikácia regiónu dosiahla iba 50 percent. Mnoho obyvateľov Sachalinu, rovnako ako ďalších ruských regiónov, si v snahe ušetriť za elektrinu sami inštalujú doma plynové fľaše, píše Sever.Realii. A to aj vo viacpodlažných domoch

Nemajú na výber. "Energetická veľmoc" Rusko nevybudovala plynovody do svojich miest a dedín, približuje Sever.Realii. Aj tam, kde už podľa neho potrubie je, nemusí byť zemný plyn pripojený až do kuchýň obytných domov – náklady na jeho zavedenie domov sú pre Rusov s priemerným príjmom príliš vysoké. A aj ľudia, ktorí sú ochotní si za to zaplatiť, musia mnohokrát čakať roky, kým chudobné regionálne správy nezaistia plynovody do obcí.

Prezident Putin preto vydal pokyn, aby plynárenský operátor vybudoval distribučnú sieť a zaistil prípojky k hraniciam pozemkov bez akýchkoľvek nákladov pre budúcich spotrebiteľov. Na konci minulého roka evidoval operátor viac ako pol milióna žiadostí o tento druh plynofikácie, čo je štyrikrát viac ako v predchádzajúcich rokoch, píše server s odkazom na vicepremiéra Alexandra Novaka. Vo februári však Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a dodatočná plynofikácia ruských domov bola odsunutá na druhú, ak nie desiatu koľaj, podotkol Sever.Realii.

Olga z Pskovskej oblasti na západe Ruska teraz používa plyn vo fľašiach, rovnaký ako explodoval v Nižnevartovsku a na Sachaline. "Samozrejme si myslím, že to nie je bezpečné," hovorí žena, ktorá čaká na prípojku plynu až k jej domu. "Žili sme v sovietskych dobách, a vtedy plynárenské spoločnosti čo pol roka kontrolovali plynové zariadenia a všetko bolo bezplatné. Človek platil za plyn, plyn dodali a jeho cena zahŕňala údržbu zariadenia... Vtedy s tým neboli žiadne problémy, ale teraz je to na vlastné nebezpečenstvo," dodala.

Mrznú skôr Rusi, hovorí Olga

"Úrady však sľubujú, že Európa teraz bez nášho plynu zamrzne," poznamenala Olga, ktorá zároveň konštatovala, že mrznú skôr Rusi. "Tu mrzneme, Európa nijako zvlášť," nechala sa počuť s tým, že v Európe panuje miernejšia klíma ako v Rusku. "Krajina, ktorá ťaží plyn, by sa mohla o svojich občanov postarať. Pravdepodobne sa im neoplatí sa o nás starať, výhodnejšie je plyn predávať," dodala.

Obyvatelia malej dediny Kulotino v Novgorodskej oblasti žijú s plynom vo fľašiach už od sovietskych čias, rovnako ako väčšina ruského vidieka, opisuje Sever.Realii, podľa ktorého je teraz problém dostať do obce aj tento plyn, pretože od minulého roka ho prestali dovážať. Obyvatelia dediny si pre neho musia jazdiť sami do 12 kilometrov vzdialenej obce. Podľa miestneho obyvateľa Borisa síce v dedine začali zavádzať plyn, ale väčšina ľudí si ho podľa neho zrejme nebude môcť dovoliť. Kotol a ďalšie výdavky, ktoré prináša zavedenie plynu až do domu, podľa neho prídu viac ako 100-tisíc rubľov (vyše 1500 eur).

Boris tiež pripomenul, že obec na plynových fľašiach funguje od 70. rokov minulého storočia a úrady sa modernizáciou nikdy nezaoberali. "V sovietskych časoch nič nesľubovali. Hovorili, že okolo je dosť lesov a dá sa kúriť drevom. Potom hovorili to isté. A teraz sa zrazu pustili do plynofikácie. Zrejme zaviedli sankcie a nie je komu predávať plyn za hranice, tak sa rozhodli ho predávať vlastným. (ľudom). Nie je však isté, či bude vykurovanie plynom lacnejšie. Neviem," dodal Boris.

Ďalší ľudia, s ktorými hovorili reportéri webu Sever.Realii, sa sťažovali na to, že plynofikácia sa preťahuje a pripojenie plynu od hraníc pozemku do ich domovov je drahé. "Tak zarábajú - hlavné potrubie ťahajú zadarmo a za kus do domu si účtujú nehorázne sumy," rozhorčil sa Alexander z Leningradskej oblasti. Dodávok plynu sa nakoniec aj tak nedočkal, úrady sa rozhodli plynové potrubie do jeho dediny vôbec neviesť, čo zdôvodnili tým, že je príliš zložité položiť rúrky pod železnicu. Podľa oficiálnych údajov dosiahla k 1. januáru 2021 plynofikácia Ruska 72,1 percenta, podotkol server.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok