Rusom sa nedarí vytlačiť Ukrajincov od Donecka. Putinovi hrozí strata podpory separatistických veteránov z Donbasu

TA3 ČTK
11.12.2022 08:16

Ruský prezident Vladimir Putin by kvôli neschopnosti ruských síl vytlačiť ukrajinské sily ďalej od Donecka na ukrajinskom Donbase mohol prísť o podporu bývalých lídrov tamojších separatistických republík. Vo svojej najnovšej správe o vývoji bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

sfvfd
TASR/AP

Putina napríklad v posledných dňoch otvorene kritizoval bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Girkin, ktorý bol kľúčovou postavou na začiatku vojny na Ukrajine v roku 2014. Tento bývalý veliteľ separatistov poukázal na to, že sa ruskej armáde nedarí zatlačiť ukrajinské sily dostatočne ďaleko od obsadeného Donecka, ktorý je tak stále v dosahu ukrajinského delostrelectva. 

Girkin podotkol, že práve ochrana civilistov v Donecku má byť pritom jedným z cieľov "špeciálnej vojenskej operácie", ako podporovatelia ruskej invázie na Ukrajinu hovoria útokom na napadnutú krajinu. Girkin sa konkrétne vyjadroval k Putinovmu vyhláseniu z piatku, v ktorom ruský prezident označil stav "špeciálnej vojenskej operácie" za stabilný.

O Putinovi sa kriticky vyjadril aj napríklad bývalý minister bezpečnosti Doneckej ľudovej republiky Alexander Chodakovskij. Ten poukázal na korupčné schémy, ktoré podľa neho narúšajú obnovu Ruskom okupovaného Mariupolu. Prístavné mesto na juhovýchode Ukrajiny zdecimovalo na jar ruské bombardovanie.

Na Donbase sa aktuálne najtvrdšie boje odohrávajú pri Bachmute a Avdijivke. Rusi sa tam snažia o ofenzívu, ukrajinským silám sa ale zatiaľ darí držať obrannú líniu, okomentovala situáciu ukrajinská agentúra Unian. Rusko okrem toho pravidelne viní ukrajinské sily z ostreľovania Donecka. Ten je od roku 2014 v rukách proruských separatistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok