Spejeme k vojne či mieru? V Prahe niekto posprejoval sochu, ktorá zobrazuje Putina ako škriatka

ta3 čtk
11.12.2022 20:22

Podstavec sochy znázorňujúci ruského prezidenta Vladimira Putina ako škriatka, ktorá od pondelka stojí na námestí Interbrigády v Prahe 6, niekto posprejoval. Dotyčný naňho napísal Spejeme k vojne či mieru?

Spejeme k vojne či mieru? V Prahe niekto posprejoval sochu, ktorá zobrazuje Putina ako škriatka
Profimedia/ČTK - Šulová Kateřina

Polícia sa prípadom zaoberá pre podozrenie z trestného činu poškodenia cudzej veci, povedala policajná hovorkyňa Violeta Siřišťová. Fotografie popísanej sochy sa objavila na twitterovom účte kampane Darček pre Putina, ktorý zhromažďuje peniaze na zbrane pre Ukrajinu napadnutú Ruskom. Jej vyhlasovateľ, podnikateľ Dalibor Dědek, zorganizoval aj pondelňajšiu inštaláciu Putinovej sochy.

Socha ruského prezidenta zobrazeného ako škriatka, ktorý uťahuje plynový kohútik, dočasne stojí na mieste, kde bol do jari 2020 pomník kontroverzného sovietskeho maršala Ivana Koneva. Putinova socha má podľa autora Dušana Dostála okrem iného poukázať na vinníka súčasného zdražovania cien energií. Na bubenečskom námestí má byť 30 dní, potom má ísť do dražby a vydražené peniaze majú putovať na nákup zbraní pre Ukrajinu, ktorá ruskej invázii čelí už deväť mesiacov.

Kampaň Darček pre Putina na Twitteri dnes uviedla, že má prvú ponuku na odkúpenie sochy, zahraničný záujemca jej za ňu ponúka 50-tisíc dolárov.

Policajná hovorkyňa povedala, že polícia sa o zničenej soche dozvedela dnes od médií. "Hliadka na mieste zistila, že je posprejovaná. Vec sme zadokumentovali a prípadom sa zaoberáme pre podozrenie zo spáchania trestného činu poškodenia cudzej veci," doplnila Siřišťová.

Sochu s názvom Démon Ahriman, démon z perzskej mytológie, Dostál vytvoril pri medzinárodnom stretnutí umeleckých kováčov. Práca na nej mu trvala 14 dní, pričom pracoval 20 hodín denne. Podľa Dedka, ktorý stojí za jej inštaláciou v Prahe 6, by socha mala vyslať signál do Českej republiky, že problém na Ukrajine stále trvá a treba ho riešiť. Druhý signál má smerovať podľa neho Ukrajincom, že Česko je s nimi. A tretí by mal byť do Ruska, že tak, ako tu predtým stála socha maršala Koneva, ktorý bol vnímaný aj pozitívne, tak teraz svoju históriu opľuli, doplnil Dedko.

Konevovu sochu nechala z bubenečského námestia odstrániť na jar 2020 radnica Prahy 6 na základe rozhodnutia zo septembra 2019, kedy padlo aj rozhodnutie, že pomník nahradí pamätník oslobodenia Prahy na konci druhej svetovej vojny. Pomník vojvodcu, ktorý sa podieľal na oslobodení Prahy od nacistov, ale aj na krvavom potlačení protikomunistického povstania v Maďarsku v roku 1956, bol častým terčom vandalov. Ruské veľvyslanectvo odstránenie pamätníka označilo za nehorázne. Proti postupu radnice vtedy ostro protestovali českí komunisti, Rusko prostredníctvom svojho pražského veľvyslanectva aj prezident Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok