Ukrajinské úrady hlásia ruské útoky v okolí mesta Nikopol a v Doneckej oblasti

ta3 čtk
19.11.2022 08:13

Ruská armáda pokračuje v delostreleckých a raketových útokoch na okolie juhukrajinského mesta Nikopol, ktoré leží na severnom brehu rieky Dneper. Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa miestnej vojenskej správy Jevhena Jevtušenka v sobotu ráno uviedol, že celkom tri obce v okolí boli v noci zasiahnuté približne šesťdesiatkrát.

Ukrajinské úrady hlásia ruské útoky v okolí mesta Nikopol a v Doneckej oblasti
TASR/AP (ilu)

Ľudia podľa prvotných informácií zranení neboli, zničené však podľa neho boli rodinné aj nájomné domy a automobily. Miesta vplyvu teraz preverujú špecialisti, dodal Jevtušenko. Na mesto a jeho okolie podobne ruské sily strieľali aj v minulých dňoch, v noci na piatok ukrajinská správa hlásila asi 40 dopadov delostreleckých nábojov a rakiet.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že Rusi ďalej útočia na kľúčovú infraštruktúru krajiny aj objekty využívané civilistami, čím "porušujú normy medzinárodného humanitárneho práva, zákony i vojnové zvyklosti". Za posledných 24 hodín podľa Kyjeva ruské sily uskutočnili desiatku raketových a desať leteckých útokov av 42 prípadoch použili salvové raketomety.

Podľa hlásenia štábu tiež pokračujú pokusy ruských jednotiek o útoky vo všetkých v Doneckej oblasti. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že ruské jednotky posilňujú svoje pozície v Luhanskej oblasti pozdĺž línie Svätove-Kreminna.

ISW vo svojej pravidelnej analýze situácie tiež upozornil na náznaky, podľa ktorých Kremeľ chystá druhú vlnu mobilizácie napriek tomu, že ruský prezident Vladimír Putin oznámil jej ukončenie k 31. októbru. Inštitút si všíma príspevky ruských vojenských bloggerov na sociálnych sieťach, ktorí diskutujú o možnosti nového kola mobilizácie ešte v decembri či v januári a spomínajú niektoré náznaky, že sa úrady na takýto vývoj pripravujú.

"Pokračovanie utajených mobilizačných snáh a potenciálna príprava na ďalšiu vlnu mobilizácie spolu s terajším jesenným kolom povolávania vojakov základnej služby zrejme ešte ďalej napnú už aj tak preťažený ruský systém generovania síl," podotkol ISW. Putin totiž podľa inštitútu mobilizáciu na jeseň zastavil hlavne preto, aby uvoľnil byrokratickú a administratívnu kapacitu pre organizáciu jesenných odvodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok