Rusko vníma zákaz vstupu jeho delegácie na rokovanie OBSE ako provokáciu zo strany Poľska

ta3 tasr
19.11.2022 14:16

Ruská diplomacia považuje za provokáciu rozhodnutie Poľska nepovoliť vstup ruskej delegácii na decembrové rokovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe OBSE. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí ide o "bezprecedentnú provokáciu".

Rusko vníma zákaz vstupu jeho delegácie na rokovanie OBSE ako provokáciu zo strany Poľska
TASR/AP

Poľsko teraz predsedá OBSE av piatok oznámilo, že ruskej delegácii na čele s ministrom zahraničia Sergeji Lavrovom nepovolí vstup na stretnutie, ktoré sa bude konať 1. a 2. decembra v Lodži. "Nielen, že sa Varšava týmto spôsobom zdiskreditovala, ale nenapraviteľne tiež poškodila autoritu celej organizácie (OBSE)," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo.

Podľa agentúry AFP Poľsko zakázalo vstup Lavrovovi. "Očakávame od Ruskej federácie, že vyberie členov svojej delegácie v súlade s platnými pravidlami," citovala AFP zdroj z vedenia OBSE. Podľa neho v ruskej delegácii nemôže byť nikto, na ktorého sa vzťahujú sankcie Európskej únie uvalené za ruskú inváziu na Ukrajinu. Lavrov je medzi sankcionovanými Rusmi.

"Sme presvedčení, že všetci rozumní politici zdieľa ruský názor, že takéto akcie sú neprijateľné," uvádza sa vo vyhlásení ruského úradu. Poľsko podľa neho poškodzuje OBSE, ktorá sa stáva "prostredím pre protiruské aktivity".

Na rokovaní OBSE sa má zúčastniť 57 ministrov zahraničných vecí, ruskú delegáciu povedie podľa Moskvy vyslanec pri tejto organizácii Alexander Lukaševič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok