Ministerstvo energetiky požiadalo Ukrajincov znížiť spotrebu elektriny o štvrtinu

ta3 čtk
19.11.2022 12:49

Ukrajinské ministerstvo energetiky v sobotu požiadalo občanov, aby znížili spotrebu elektrickej energie o 25 percent. Majú si zaistiť teplé oblečenie, termosky a zásobiť sa vodou a potravinami. Premiér Denys Šmyhal v piatok oznámil, že kvôli ruským útokom na ukrajinskú infraštruktúru je vyradená z prevádzky už takmer polovica energetického systému krajiny.

Ministerstvo energetiky požiadalo Ukrajincov znížiť spotrebu elektriny o štvrtinu
TASR/AP

"Sme vďační občanom, ktorí už v priemere spotrebu energie obmedzili o desať percent. Aby sme ale sieť mohli odpojiť a obnoviť dodávky čo najrýchlejšie, žiadame ich o obmedzenie spotreby o 25 percent a to, aby nepoužívali elektrické prístroje, ktoré nie sú nevyhnutné," citovala v sobotu agentúra Unian námestníka ministra energetiky Farida Safarova.

V presnejších pokynoch potom radí nesvietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, radšej nepoužívať mikrovlnné rúry a namiesto nich variť a ohrievať na sporákoch. Nezapínať tiež naraz práčky so žehličkami a znížiť teplotu v bojleroch na 50 stupňov. Situácia sa podľa Safarova môže ešte zhoršiť a Ukrajinci sa na to majú pripraviť. Podľa neho treba počítať nielen s náhlymi výpadkami prúdu, ale aj s plánovanými odstávkami.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak dnes zopakoval, že mier na Ukrajine je možný jedine, keď budú obnovené hranice z roku 1991. "Mier bude, keď zničíme ruskú armádu na Ukrajine a dosiahneme hranice z roku 1991," napísal Jermak na sociálnych sieťach. 

Denník Ukrajinska pravda napísal tento týždeň s odvolaním sa na kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, že Rusko chce útoky na ukrajinskú infraštruktúru Kyjev prinútiť k rokovaniam. Peskov povedal, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá "priamo alebo nepriamo súvisí s vojenským potenciálom". Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa neho dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok