ONLINE: Zelenskyj sa zúčastní samitu G20, ruské ministerstvo obrany podporilo vojenský výcvik v školách

ta3 tasr čtk čt24
8.11.2022 06:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa budúci týždeň zúčastní summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. 3 Ruské ministerstvo obrany podporilo zavedenie základného vojenského výcviku v školách. Na dvojročný kurz by malo byť v školských osnovách vyčlenených 140 hodín. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:28 Talianska vláda pripravuje ďalší balíček armádnej pomoci pre Ukrajinu, uviedla s odkazom na vládny zdroj agentúra Reuters. Podľa informácií je Rím pripravený poskytnúť Ukrajine strely SAMP/T, taliansky protilietadlový komplet Aspide či prenosné strely Stinger.

22:32 Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal v utorok posmrtne najvyšším štátnym vyznamenaním prokremeľského pravoslávneho kňaza protojereja Michaila Vasilieva, ktorý cez víkend zomrel na Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

22:11 Ruská armáda vyslala niekoľko mobilizovaných mužov k jednotke zloženej z trestancov naverbovaných do bojov na Ukrajine súkromnou Wagnerovou vojenskou skupinou. Tvrdí to ruská mimovládna organizácia Vojenskej matky, ktorej to povedala matka jedného z mobilizovaných, uviedol portál Meduza.

21:49 Rusko vyplatilo Iránu za bojové drony 140 miliónov eur v hotovosti a dodalo mu britské a americké zbrane, ukoristené vo vojne na Ukrajine. V utorok to napísala britská spravodajská stanica Sky News. 

21:08 Ukrajinský autor Andrej Kurkov získal francúzske literárne ocenenie Médicis v kategórii najlepší zahraničný román. Porota ocenila jeho knihu Šedé včely o absurdite konfliktu na východe Ukrajiny v roku 2014.

20:44 Ukrajinské vzdušné sily za posledný deň podnikli 16 úderov na nepriateľské ciele, pričom zasiahli štyri ruské veliteľské stanovištia a štyri pozície systému protivzdušnej obrany. Uviedol to generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

19:52 Rusko zámerne brzdí plavbu loďou vyvážajúcich obilie z ukrajinských čiernomorských prístavov, vyhlásil podľa ruskej redakcie BBC námestník ukrajinského ministra dopravy Jurij Vaskov.

19:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok obvinil Rusko, že inváziou na Ukrajinu blokuje medzinárodné úsilie bojovať proti klimatickým zmenám. Prostredníctvom videoodkazu to povedal na konferencii OSN o zmene klímy COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Informuje agentúra AP.

18:48 Dohoda o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more musí byť predĺžená. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok americkej veľvyslankyni pri OSN Linde Thomasovej-Greenfieldovej, ktorá navštívila Kyjev. Informuje agentúra Reuters a denník The Guardian. 

18:47 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vykonal inšpekciu ruských vojsk na Ukrajine, uviedlo jeho ministerstvo. Šojgu podľa zverejneného oznámenia navštívil veliteľské stredisko ruských síl. Kde sa presne nachádzal ministerstvo neoznámilo. 

18:39 Situácia v Kyjeve zatiaľ nie je natoľko vážna, aby ukrajinské úrady museli vyhlásiť evakuáciu jeho obyvateľov. Podľa agentúry Ukrinform to na rokovaní ukrajinskej vlády povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Cez víkend denník The New York Times s odvolaním sa na kyjevského úradníka napísal, že ukrajinská metropola pripravuje plán evakuácie obyvateľov pre prípad, že by pokračujúce ruské útoky na energetickú infraštruktúru spôsobili v meste úplný blackout. 

18:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Washington, aby zostal v oblasti podpory pre Ukrajinu jednotný. Výsledky utorňajších doplňujúcich volieb do amerického Kongresu môžu mať na túto podporu vplyv. Informuje agentúra AFP.

17:00 Evakuácia Kyjeva alebo akéhokoľvek iného mesta, ktoré sa nenachádza blízko frontovej línie, v súčasnosti nie je potrebná, vyhlásil v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Informuje agentúra Reuters. 

16:37 Kyjev je ochotný rokovať s Moskvou o mieri, hlavnou podmienkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, oznámil dnes tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

16:23 Rusko podľa serveru Moscow Times začalo predávať vo veľkom uhlí do Indie so zľavou až 70 percent. Podľa médií ide o reakciu na západné sankcie - pred začiatkom invázie na Ukrajinu totiž väčšina vývozu z krajiny mierila na európsky trh. Teraz sa ale Kremeľ snaží export obrátiť na východ.

15:45 Národná rada SR odsúdila uznesením v utorkovom hlasovaní útoky Ruskej federácie na území Ukrajiny namierené voči civilným cieľom. V uznesení parlament zdôraznil, že takéto správanie môže niesť až prvky genocídy civilného obyvateľstva.

14:55 Časti iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko používa na Ukrajine, boli vyrobené po 24. februári, teda až po začatí ruskej invázie. Uviedla to ukrajinská vojenská rozviedka, ktorá napísala, že o tom získala dôkazy. Irán len nedávno potvrdil predchádzajúce tvrdenie Kyjeva a Západu o dodaní iránskych dronov Rusku, podľa iránskej diplomacie tak ale Teherán urobil iba pred začiatkom vojny.

14:30 Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve na východe aj juhu krajiny. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sa im na niektorých miestach darí ruské vojská vytláčať. Za epicentrum krvavých bojov označil Doneckú oblasť. Dosadená proruská správa mesta Cherson zároveň oficiálne ukončila hromadnú evakuáciu obyvateľov.

14:27 Moskovský súd poslal v utorok na 25 dní do väzenia ruského opozičného aktivistu Iľju Povyševa, ktorému zároveň nariadil zaplatiť pokutu 50 000 rubľov (815 eur). Dôvodom uvedeného trestu je skutočnosť, že Povyšev v pondelok v Moskve protestoval proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informuje o tom na svojej webstránke stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

13:58 Ruská vláda zakázala ruským subjektom spoluprácu a obchod so siedmimi desiatkami zbrojných firiem zo štátov Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Je otázkou, aký konkrétny dopad môže rozhodnutie Moskvy mať. Na vojenskú spoluprácu už mnoho západných krajín totiž uvalilo sankcie po nelegálnej anexii Krymu a začiatku vojny na Ukrajine.

13:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa budúci týždeň zúčastní summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali, uviedla verejnoprávna stanica Suspilne s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu. Hlava štátu podľa neho zrejme vystúpi online.

12:32 Rusko pri východoukrajinskom meste Vuhledar podniká ofenzívu na novom úseku frontu. Preraziť obranné línie sa mu podľa ukrajinskej armády zatiaľ nepodarilo, naopak zrejme utrpelo veľké straty. Dnes o tom informoval server RBK-Ukrajina, ktorý útoky dáva do súvislosti so snahou Moskvy zaistiť si náhradné logistické trasy po poškodení Krymského mosta.

11:53 Ruská armáda pri nedávno skončenej mobilizácii poslala povolávací rozkaz námorníkovi, ktorý slúžil na potopenom krížniku Moskva. Michail T. sa na vojenský úrad nedostavil. Jeho matka po ňom od apríla márne pátra, napísal ruský server Fontanka.ru. 

11:13 Ruské ministerstvo obrany podporilo zavedenie základného vojenského výcviku v školách. Na dvojročný kurz by malo byť v školských osnovách vyčlenených 140 hodín. Píše o tom ruský web Izvestia.

10:05 Rusko začalo s výstavbou opevnenia okolo okupovaného juhoukrajinského mesta Mariupol. Uviedlo to britské ministerstvo obrany. Dve továrne podľa britských spravodajských služieb na tento účel vyrábajú betónové protitankové konštrukcie, ktoré sú v oblasti rozmiestňované.

9:59 Ukrajinská armáda zneškodnila za posledných 24 hodín 710 ruských vojakov, uvádza ukrajinský generálny štáb. Celkové ruské straty tak vraj už presiahli 70-tisíc mužov. Rusi podľa informácií štábu tiež prišli celkom o 2786 tankov, 5654 obrnených vozidiel, 278 lietadiel a 260 vrtuľníkov.

9:27 Rusko a Spojné štáty diskutujú o možnosti obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach, ktoré by tak boli vôbec prvými od začatia ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom v utorok ruský denník Kommersant, z ktorého citujú denník The Guardian i agentúra Reuters. 

9:12 Zo zajatia v Rusku sa vrátilo 30 ukrajinských obrancov Hadieho ostrova. Podľa webu britského denníka The Guardian o tom v utorok informoval splnomocnenec ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec. Lubinec ubezpečil, že ukrajinské vedenie pracuje na tom, aby sa zo zajatia vrátili všetci ukrajinskí vojnoví zajatci. 

8:50 Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá viedla okrem iného k energetickej kríze v Európe, je dôvodom, prečo by mal svet konať rýchlejšie v boji proti klimatickým zmenám. Uviedol to britský premiér Rishi Sunak. "Klíma a energetická bezpečnosť idú ruka v ruke," povedal na klimatickom summite OSN COP27 v Egypte.

8:23 Na území Bieloruska prebieha v súčasnosti formovanie rusko-bieloruskej jednotky, uvádza to správa ukrajinského generálneho štábu. Podľa štábu tiež naďalej hrozia nálety zo vzdušného priestoru Bieloruska.

8:07 Najmenej 88 percent Ukrajincov verí, že ich krajina bude o desať rokov prosperujúcim členom Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), ktorý bol zverejnený v pondelok. Píše o tom agentúra Reuters. 

8:01 Syn amerického miliardára Warrena Buffetta prisľúbil pomôcť Ukrajine dodávkami rôznych elektrických zariadení. V noci na utorok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

7:47 Ukrajinská letecká firma Antonov stavia na utajenom mieste druhý exemplár najväčšieho nákladného lietadla sveta An-225 Mrija ako náhradu za stroj, ktorý na začiatku invázie zničili ruské vojská na letisku Hostomel pri Kyjeve. Nová Mrija je hotová z 30 percent, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Jevhen Havrylov podľa denníka Bild pri otváraní výstavy na lipskom letisku, kde pôvodná Mrija bývala pravidelným hosťom.

7:29 Severná Kórea poprela, že by s Ruskom uzatvárala zbrojné obchody, a ako nepodložené odmietla americké obvinenia, že dodáva Rusku delostreleckú muníciu, potrebnú na vojnu na Ukrajine.

6:51 Vysoké straty v ruskej armáde vyvolávajú verejné pobúrenie, píše vo svojej najnovšej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Inštitút zaznamenal niekoľko prípadov, keď sa manželky a matky ruských vojakov dovolávali pomoci miestnych úradníkov a prominentných blogerov.

6:48 Rusko v snahe udržať dobyté územia pokračuje v útoku v smere na Bachmut, Avdijivku a Novopavliv. Vo svojej pravidelnej rannej správe o tom informuje generálny štáb ukrajinskej armády. Ruská armáda podľa neho tiež pokračuje v útokoch na kritickú infraštruktúru a civilné budovy. Počas posledných 24 hodín uskutočnila 9 raketových a 37 leteckých útokov. Viac ako stokrát tiež využila na úder salvové raketomety.

6:45 Americké ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia vyzvali veľké banky (vrátane JPMorgan a Citigroup), aby pokračovali v obchodovaní s niektorými strategickými ruskými firmami. Uviedla to agentúra Bloomberg s odkazom na nemenované zdroje. Podľa agentúry to signalizuje, že sa Bidenova administratíva snaží nájsť v sankciách rovnováhu a obmedziť ich negatívne dopady na vlastnú ekonomiku.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok