Niektorí z mobilizovaných Rusov skončili medzi wagnerovcami, uvádza ruská organizácia

ta3 čtk
8.11.2022 21:57

Ruská armáda vyslala niekoľko mobilizovaných mužov k jednotke zloženej z trestancov naverbovaných do bojov na Ukrajine súkromnou Wagnerovou vojenskou skupinou. Tvrdí to ruská mimovládna organizácia Vojenské matky, ktorej to povedala matka jedného z mobilizovaných, uviedol portál Meduza.

ONLINE:
TASR/AP

Matka muža z Omskej oblasti, ktorý bol mobilizovaný v septembri, tvrdí, že jej syn sa spoločne s niekoľkými ďalšími mužmi z rovnakého regiónu ocitol u wagnerovcov. Žena uviedla, že vo vojenskej knižke jej syna chýbala poznámka, že bol mobilizovaný, kvôli čomu mohol byť poslaný k jednotke Wagnerovej skupiny zloženej z bývalých trestancov a pôsobiacej v zóne bojov v ukrajinskej Luhanskej oblasti. 

Rodina vojaka sa obrátila so sťažnosťami na vojenskú prokuratúru, vojenský komisariát a tiež na úrady Omskej oblasti, reakcie sa jej však nedostalo.

Na Ukrajine spolu s ruskou armádou bojujú žoldnieri Wagnerovej skupiny. Podľa skoršieho oznámenia ukrajinskej vojenskej rozviedky ich na Ukrajine pôsobí zhruba 8 000, pričom väčšinu z nich tvoria naverbovaní trestanci. 

Ruský prezident Vladimír Putin minulý týždeň podpísal výnos, na základe ktorého bude možné mobilizovať aj osoby, ktoré spáchali niektoré závažné trestné činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok