V Rusku chceli mobilizovať námorníka z potopeného krížnika Moskva. Na úrad neprišiel, je nezvestný

ta3 čtk
8.11.2022 11:44

Ruská armáda pri nedávno skončenej mobilizácii poslala povolávací rozkaz námorníkovi, ktorý slúžil na potopenom krížniku Moskva. Michail T. sa na vojenský úrad nedostavil. Jeho matka po ňom od apríla márne pátra, napísal ruský server Fontanka.ru.

Moskva
TASR/AP

Michail T. narukoval k vojsku pred necelým rokom po tom, čo sa rozišiel s priateľkou a nemal peniaze na to, aby nástup k povinnej vojenskej službe ďalej odďaľoval, povedal serveru jeden z jeho priateľov. Po prevelení k námorníctvu slúžil ako kuchár na raketovom krížniku Moskva. O ruskej invázii na Ukrajinu mal len hmlisté správy. Naposledy o sebe dal vedieť 8. apríla, kedy vtedajšia vlajková loď Čiernomorskej flotily vyplávala zo Sevastopoľa.

Loď sa potopila 14. apríla následkom explózie. Kyjev tvrdí, že plavidlo zasiahli protilodné ukrajinské strely Neptún. Podľa Ruska sa Moskva potopila na rozbúrenom mori po tom, čo ju poškodil výbuch munície a požiar. Priatelia sa snažili kontaktovať preživších členov posádky, podľa ktorých šiel Michail T. pred výbuchom do skladu pre jedlo "a potom ho už nikto nevidel". Armáda priznala smrť 17 námorníkov, medzi ktorými však Michail T. nefiguroval.

Matka serveru potvrdila, že rodina dostala koncom októbra predvolanie vydané vojenským úradom v petrohradskom Frunzenskom okrese. "Za nedostavenie sa na určené miesto a v určenom čase bez závažného dôvodu môžete byť pohnaní k zodpovednosti," uvádza sa v dokumente.

Mobilizáciu podľa ruských médií sprevádzali zmätky, nedostatky a prešľapy čo nakoniec pripustili aj úrady. Okresná vojenská správa serveru Fontanka.ru oznámila, že v rámci mobilizácie musela počas krátkej doby rozoslať obrovské množstvo predvolaní a že nemala vždy aktuálne informácie. "Bohužiaľ dochádzalo k chybám," uviedol jej hovorca a dodal, že prípad mobilizovaného námorníka preveruje.

Pre matku Michaila T. predvolanie znamená záblesk nádeje, že jej syn je stále nažive, uviedli priatelia. Podľa nich je naopak muž mŕtvy. Predvolania si vysvetľujú tak, že armádna byrokracia jednoducho neinformovala vojenskú správu, čo sa s krížnikom Moskva a jeho posádkou stalo. Povolávací rozkaz je ale napriek tomu prekvapivý vzhľadom na to, že Michail T. mal byť v čase mobilizácie stále armádnym príslušníkom, uzatvára Fontanka.ru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok