Plán B je vždy potrebný, ale Kyjev evakuovať ešte netreba, uviedol Šmyhal

ta3 čtk
8.11.2022 18:35

Situácia v Kyjeve zatiaľ nie je natoľko vážna, aby ukrajinské úrady museli vyhlásiť evakuáciu jeho obyvateľov. Podľa agentúry Ukrinform to na rokovaní ukrajinskej vlády povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Cez víkend denník The New York Times s odvolaním sa na kyjevského úradníka napísal, že ukrajinská metropola pripravuje plán evakuácie obyvateľov pre prípad, že by pokračujúce ruské útoky na energetickú infraštruktúru spôsobili v meste úplný blackout.

ONLINE:
TASR/AP

"Vždy je potrebné mať plán B, ale situácia je v súčasnej dobe ďaleko od toho, aby bola potrebná evakuácia akéhokoľvek mesta, ktoré neleží pri fronte, a tým skôr hlavného mesta," povedal Šmyhal. Doplnil, že evakuácia Kyjeva by bola až posledná núdzová možnosť.

Po vlne ruských útokov na energetické zariadenia, ktoré podľa ukrajinských predstaviteľov od 10. októbra poškodili 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, sú výpadky prúdu v Kyjeve a ďalších mestách stále častejším javom. Kyjevania sa v poslednej dobe stretávajú aj s odpájaním prúdu pri havarijných a stabilizačných odstávkach.

Starosta mesta Vitalij Kličko obyvateľov metropoly varoval, aby boli pripravení aj na najhorší scenár, keď Kyjev úplne príde o dodávky elektriny a vody. Kyjevčanov zároveň vyzval, aby sa zamysleli, či majú v prípade potreby možnosť dočasne sa uchýliť k príbuzným alebo k známym, ktorí majú dom za mestom s kachľami a vlastným zdrojom vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok