Top udalosti týždňa: Partnerské spolužitie nebude, napadli dvoch gejov, Heger mal byť cieľom, otec strelca prehovoril

ta3 tasr čtk
23.10.2022 18:14

V bratislavskom podniku na nábreží Dunaja napadli dvojicu gejov, ktorí sa pobozkali. Na Slovensku sa nateraz nezavedie inštitút partnerského spolužitia. Premiér Eduard Heger bol primárnym cieľom strelca z Bratislavy. Otec strelca zo Zámockej ulici prehovoril o svojom synovi v rozhovore v online rádiu, ktorý moderoval Marian Kotleba. Čínsky prezident Si Ťin-pching si zaistil tretie päťročné funkčné obdobie. Britská premiérka Liz Trussová odstúpila z funkcie predsedníčky vlády. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo v ukrajinských oblastiach, ktoré Rusko anektovalo.

Top udalosti týždňa: Partnerské spolužitie nebude, napadli dvoch gejov, Heger mal byť cieľom, otec strelca prehovoril
TASR Dano Veselský

Partnerstvá LGBTI+ ľudí nebudú, šikana je však v poriadku

Na príbeh napadnutého Tomáša Griača upozornil Denník N. Ako uviedol v statuse na Facebooku, situácia v podniku pri rieke bola spočiatku pokojná. Neďaleko stola, pri ktorom sedeli s priateľom, si prisadli noví hostia - žena a dvaja muži. Tomáš v príspevku opísal, že sa s priateľom letmo pobozkali, čo si mal všimnúť jeden z mužov od vedľajšieho stola a mal začať do nich hádzať "podpivníky". 

Ako ďalej v príspevku uviedol, na konanie muža najskôr nereagovali, pretože na bozk pozabudli. Neskôr len pokrútil hlavou. Jeho priateľ, ktorý je Američan, sa muža s "podpivníkmi" spýtal v angličtine, aký má problém. "A vtedy sa to spustilo, nadávky na nás, ľudí z našej menšiny, na rasu môjho partnera, na moju rodinu a otázky typu ako sa opovažujeme si dať pusu na verejnosti," napísal Tomáš na sociálnej sieti.

Návrh partnerského spolužitia mal podľa poslancov SaS zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Partnerské spolužitie malo byť možné podľa návrhu uzavrieť medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. Zaviesť navrhovali oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné.

"Tento návrh by nikomu neublížil, len by pomohol. Pokiaľ akýkoľvek človek, či je to liberál, konzervatívec alebo sa hlási k LGBTI komunite, neubližuje, nič nás do toho nie je," uviedla členka republikovej rady Jana Bittó Cigániková.

Heger mal byť cieľom, otec strelca prehovoril

"Máme preukázané aj konkrétne skutky, ktoré vykonal, smerujúce k tomu, aby mohol zaútočiť na premiéra tejto krajiny," vyhlásil Hamran o strelcovi zo Zámockej ulice. Potvrdil, že sa v stredu nachádzal počas dňa na mieste trvalého pobytu predsedu vlády SR. Hamran uviedol, že na zozname mladého útočníka mali byť aj ďalší koaliční a opoziční politici. Okrem nich aj jedna osoba, ktorú Hamran označil ako novinára.

Krajčík starší - otec vraha, ktorý kandidoval v roku 2020 za stranu Vlasť, prehovoril v rádiu, ktoré patrí ĽSNS. Šéf tejto strany Marian Kotleba pritom túto reláciu moderoval. Ako Juraj Krajčík uviedol, strelec zo Zámockej ulice bol jeho prvorodený syn a vychovať ho mali s manželkou ako milujúci rodičia. V rozhovore ďalej opisoval rodinné zázemie. Povedal, že neviedol syna nikdy k násiliu. Ako Krajčík starší uviedol, s rodinou zažívajú najhoršie obdobie života.

Podľa otca mali rodičia so synom výborný vzťah. Kotleba sa v jednej z otázok Krajčíka staršieho spýtal na synovu sexuálnu identitu a užívanie drog. Vrah údajne nepil ani nefajčil, užívanie drog otec u syna vylúčil. "Preto si neviem predstaviť synov skrat," uviedol otec vraha. V rozhovore povedal, že si podľa synovho správania v deň tragédie nevie predstaviť, že by to bol urobil. "Myslím si, že bol zneužitá obeť," vyhlásil. Denník N o niekoľko dní neskôr informoval, že Facebook Kotlebov rozhovor s otcom vraha zo Zámockej ulice zmazal.

Chaos tu, chaos za hranicami

Čínsky prezident Si Ťin-pching si v nedeľu zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny. Si Ťin-pching, ktorý sa dostal k moci v roku 2012, si tak upevnil svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga. V roku 2018 zrušil prezidentský limit dvoch funkčných období, ktorý so zámerom zabrániť ďalšej diktatúre podobnej Maovi zaviedol v 80. rokoch vtedajší čínsky vodca Teng Siao-pching. Si Ťin-pching si tak ponechal možnosť stať sa doživotným vodcom krajiny.

Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok oznámila, že odstupuje z funkcie predsedníčky vlády. Voľby nového predsedu Konzervatívnej strany sa podľa jej slov uskutočnia v priebehu budúceho týždňa. Trussová na svojom poste zatiaľ zostane a po voľbe odovzdá funkciu svojmu nástupcovi. Premiérka priznala, že nemôže "naplniť mandát", s ktorým bola zvolená. "Do funkcie som nastúpila v období veľkej hospodárskej a medzinárodnej nestability," povedala s tým, že domácnosti aj podniky v krajine majú problémy platiť účty.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu stanné právo v ukrajinských oblastiach, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Moskve to umožní sprísniť kontrolu na týchto územiach."Podpísal som výnos o zavedení stanného práva v týchto štyroch subjektoch Ruskej federácie," povedal Putin v televíznom vysielaní zo zasadnutia ruskej Rady bezpečnosti. Kremeľ následne zverejnil výnos, podľa ktorého sa stanné právo začne vo štvrtok ráno.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok