Partnerské spolužitie sa nezavedie, plénum odmietlo návrh SaS

ta3 TASR
19.10.2022 11:26

Na Slovensku sa nateraz nezavedie inštitút partnerského spolužitia. Poslanci národnej rady v stredu neposunuli do druhého čítania návrh novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS.

Návrh mal podľa poslancov SaS zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Partnerské spolužitie malo byť možné podľa návrhu uzavrieť medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. Zaviesť navrhovali oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné.

"Tento návrh by nikomu neublížil, len by pomohol. Pokiaľ akýkoľvek človek, či je to liberál, konzervatívec alebo sa hlási k LGBTI komunite, neubližuje, nič nás do toho nie je," uviedla členka republikovej rady Jana Bittó Cigániková.

Zo 133 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 50, proti bolo 37, zdržali sa 15 poslanci a 31 nehlasovalo. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš ešte pred hlasovaním uviedol, že poslanci OĽANO budú mať tzv. voľnú kartu. Piati poslanci za OĽANO pôsobiaci v strane Kresťanská únia vopred avizovali, že návrh nepodporia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok