ONLINE: Rusko vypálilo rakety na Záporožie, Zelenskyj žiada potrestať všetkých vrahov a mučiteľov

ta3 TASR ČTK ČT24
14.10.2022 06:50

Šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch v piatok skoro ráno oznámil, že Rusko vypálilo rakety na hlavné mesto oblasti, a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil na potrebu potrestať všetkých ruských "vrahov a mučiteľov" a žiadal pre Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko vypálilo rakety na Záporožie, Zelenskyj žiada potrestať všetkých vrahov a mučiteľov
TASR AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:46 Do Bieloruska v najbližších dňoch dorazia ruské vojská, uviedol dnes podľa štátnej bieloruskej agentúry Belta predstaviteľ bieloruského ministerstva obrany. 

21:18 USA pripravujú pre Ukrajinu novú vojenskú pomoc v hodnote 750 miliónov dolárov. Očakáva sa, že balíček bude zahŕňať muníciu a vozidlá, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických činiteľov.

20:57 Po ostreľovaní ruského Belgorodu neďaleko od hraníc s Ukrajinou vznikol požiar v elektrickej stanici, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Podľa informačných kanálov na sociálnych sieťach začalo horieť neďaleko tepelnej elektrárne Luč v Belgorode a niektoré štvrte v meste sa ocitli bez prúdu.

20:48 Ruskú ponorku spozorovali koncom septembra na hladine pri pobreží francúzskeho regiónu Bretónsko a francúzske námorné sily ju eskortovali mimo tejto oblasti. V príspevku na Twitteri to oznámilo francúzske námorníctvo, uviedla tlačová agentúra Reuters. 

20:23 Ruský prezident Vladimír Putin chce dojednať dočasné prímerie s Ukrajinou, aby sa mohol pripraviť na ďalšiu rozsiahlu ofenzívu začiatkom nadchádzajúceho roka, uviedol ruský nezávislý portál Meduza s odkazom na nemenované zdroje blízke Kremľu a ruskej vláde.

19:24 Do Bieloruska v najbližších dňoch dorazia ruské vojská, uviedol podľa štátnej bieloruskej agentúry Belta predstaviteľ bieloruského ministerstva obrany. V pondelok bieloruský líder Alexander Lukašenko oznámil, že sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol na vytvorení spoločného bielorusko-ruského zoskupenia vojsk a obvinil Severoatlantickú alianciu, že zvažuje proti Bielorusku agresiu.

18:07 Nemecká polícia prehľadala v bavorskom Landshute byt Rusky, ktorá svojimi príspevkami na sociálnych sieťach oslavovala vojnu na Ukrajine a okrem toho sa posmievala ukrajinským utečencom v uliciach nemeckých a rakúskych miest. 

Žena je vyšetrovaná kvôli urážke a schvaľovaniu trestných činov. Žena, podľa médií Julia Prochorovová, navyše zdržiava v Nemecku bez platného povolenia. Jej vyhostenie do Ruska ale v tejto chvíli nie je v pláne.

17:10 Dohoda o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov môže byť pre výbuch na Kerčskom moste zrušená. V piatok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin po summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v Kazachstane. Informuje agentúra DPA. 

16:33 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko uviedol svoju krajinu do stavu zvýšenej pohotovosti pred terorizmom vzhľadom na napätie na hranici. Informovala o tom v piatok televízia Sky News.

16:26 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že nevidí potrebu rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Povedal to po summite Spoločenstva nezávislých štátov v Kazachstane. Informuje agentúra AFP.

16:19 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko neplánuje ďalšie "masívne" útoky na Ukrajinu a jeho cieľom nie je zničiť Ukrajinu. Moskva podľa neho robí v "špeciálnej vojenskej operácii" všetko správne. Informuje agentúra AFP. 

14:52 Ruské jednotky zvyšujú svoju prítomnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni v okupovanom Enerhodare, informoval v piatok ukrajinský generálny štáb. Podľa neho Rusko využíva územie elektrárne ako základňu pre svoj personál, pretože objekt nie je pod paľbou ukrajinských síl.

14:45 Kyjev očakáva, že Spojené štáty a Nemecko dodajú tento mesiac Ukrajine sofistikované protilietadlové systémy, ktoré jej pomôžu čeliť útokom ruských rakiet a kamikadze dronov. S odkazom na ministra obrany Oleksija Reznikova o tom informovala agentúra Reuters.

14:30 Rusko potrebuje povolenie pre svoje plavidlá na vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili plynovody Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. Vyhlásil to v piatok podpredseda ruskej vlády a minister energetiky Alexander Novak.

14:19 Znásilňovanie a sexuálne útoky pripisované ruským vojakom na Ukrajine sú súčasťou ruskej "vojenskej stratégie" a "úmyselnej taktiky", ktorej cieľom je dehumanizovať obete, uviedla osobitná vyslankyňa Organizácie Spojených národov pre sexuálne násilie Pramila Pattenová.

13:30 Ruská invázia na Ukrajinu núti Írsko prehodnotiť svoju dlhodobú politiku vojenskej neutrality. V rozhovore pre agentúru AFP to uviedol írsky minister pre európske záležitosti Thomas Byrne počas návštevy Francúzska. 

12:52 Ukrajina zvíťazí vo vojne proti Rusku a tiež urobí všetko, aby toto víťazstvo urýchlila, prisľúbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešnom prejave, venovanom sviatku obrancov a obrankýň vlasti. Vojakom sľúbil aj to, že "nikoho nenecháme v zajatí".

12:46 Počet mŕtvych po štvrtkovom ruskom ostreľovaní juhukrajinského Mykolajiv vzrástol na sedem. Päť ľudí sa podarilo spod trosiek vytiahnuť, v nemocnici ale zomrel jeden z nich – 11-ročný chlapec, ktorý strávil šesť hodín pod sutinami. Informovala o tom oblastná správa, podľa ktorej ostreľovanie mesta pokračuje aj dnes.

12:41 Rusko postupuje v centrálnej časti Donbasu, ale "veľmi pomaly". V posledných troch dňoch ruské jednotky "takticky postúpili" smerom k centru Bachmutu v Doneckej oblasti - postúpili do dedín Opytine a Ivangrad južne od mesta, informovalo v piatok britské ministerstvo obrany. Deje sa tak "veľmi pomaly" a predovšetkým vďaka úspešným operáciám ruskej žoldnierskej organizácie Vagnerovej armády, uvádza sa v správe.

12:34 Ruskí vtipkári vo falošnom hovore vylákali z ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kuleby priznanie, že Ukrajina stojí za útokmi na Krymskom polostrove a v ruskej Belgorodskej oblasti. Informoval o tom denník Vedomosti. Šéf ukrajinskej diplomacie sa k incidentu oficiálne nevyjadril.

12:30 Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenala 620 útokov na zdravotníkov od začatia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári. Na tlačovej konferencii k zdravotným dopadom eskalujúceho konfliktu to dnes oznámil šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge. Podľa neho bude organizácia ďalej pomáhať na mieste.

12:11 Ruská vláda v piatok nariadila, aby boli opravné práce na Krymskom moste, ktorý ako jediný spája Rusko a anektovaný ukrajinský polostrov Krym, dokončené do júla 2023.

10:56 Dve organizácie z Francúzska a Ukrajiny podali trestné oznámenie voči francúzskej ropnej spoločnosti TotalEnergies za to, že sa údajne podieľala na vojnových zločinoch tým, že poskytovala palivo ruským lietadlám podnikajúcim útoky na Ukrajine. V piatok to pre agentúru AFP uviedol zdrojov oboznámený s prípadom.

10:46 Ukrajinský generálny štáb v piatok ráno oznámil, že Rusko od 24. februára stratilo na Ukrajine 64 300 vojakov. Rovnako stratilo 2521 tankov, 5172 obrnených bojových vozidiel, 1566 delostreleckých systémov, 362 raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním, 186 systémov protivzdušnej obrany, 240 vrtuľníkov, 268 lietadiel, 1199 dronov a 16.

10:40 Pri ruských útokoch bolo v Charkovskej oblasti zranených 8 osôb, v Doneckej oblasti 6 osôb. Ruské sily zasiahli niekoľko obcí v Charkovskej oblasti a zranili osem ľudí, vrátane dvoch šestnásťročných chlapcov, informoval v piatok šéf správy oblasti Oleh Syniehubov. Pri ruských útokoch bolo v Doneckej oblasti zranených šesť civilistov; podľa hlavy oblasti Pavla Kyrylenka boli v oslobodenom Lymane a Jakovlivke nájdení ďalší štyria ľudia, ktorých ruské vojská počas okupácie zabili.

10:34 Veľvyslanci pri EÚ jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15 000 vojakov ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na viaceré diplomatické zdroje.

10:00 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Španielsko poskytne Ukrajine štyri systémy protivzdušnej obrany Hawk; poďakoval za to svojmu španielskemu náprotivkovi Margarite Roblesovej. "Na ceste sú (ešte) ďalšie Hawky," povedal Reznikov. "Dnes je protivzdušná obrana prioritou nielen pre Ukrajinu, ale pre celú Európu."

9:41 Francúzska firma Danone uviedla, že plánuje previesť kontrolu nad svojím základným mliekarenským a rastlinným podnikom v Rusku, pričom si ponechá len svoju pobočku detskej výživy. Skupina je z mála nadnárodných spoločností, ktoré od vojny na Ukrajine zostali v Rusku, kde zamestnáva 8 000 ľudí. Inforomovala o tom agentúra AFP.

9:18 Včera v noci v dôsledku ostreľovania dediny Okťabrskij v regióne Belgorod zahynuli traja členovia Národnej gardy Ruska a 10 bolo zranených. Ostreľovaný bol aj muničný sklad.

9:16 Bielorusko posilnilo právomoci bezpečnostných zložiek, aby boli schopné predchádzať provokáciám zo strany susedných krajín alebo na ne reagovať. Ruskému denníku Izvestija to povedal bieloruský minister zahraničia Uladzimir Makej. Uviedol tiež, že v krajine bol zavedený režim protiteroristickej operácie. "Mali sme informácie, že niektoré susedné krajiny plánovali provokácie, išlo o snahu zmocniť sa určitých častí bieloruského územia," povedal bez ďalších podrobností Makej.

8:50 Proruské sily a ruská armáda postupujú pomaly ku kľúčovému mestu Bachmut na Donbase na východnej Ukrajine. Do bojov sa pravdepodobne zapojili aj oddiely žoldnierskej Vagnerovej skupiny, uviedlo ráno britské ministerstvo obrany. Postup ruských vojsk komplikujú ukrajinské útoky aj nedostatok munície a vojakov.

8:02 Ukrajina žiada medzinárodný výbor Červeného kríža, aby vyslal misiu do väznice v obci Olenivka. Musí tak urobiť počas najbližších troch dní. Podľa Kyjeva od toho závisí život väzňov. 

7:54 V časti ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, dnes ráno nejazdia vlaky, uviedol tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Na elektrické vedenie v okrese Novyj Oskol podľa neho dopadli úlomky rakety zostrelenej systémom protivzdušnej obrany. "Čakáme na opravárenské čaty. Verím, že všetko čoskoro opravia a prevádzka bude obnovená," napísal Gladkov na Telegrame. "Hlavné je, že nie sú žiadne zranenia ani obete na životoch," dodal.

7:52 Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe uviedol, že provojnoví ruskí vojenskí bloggeri tvrdia, že počet mŕtvych a zranených medzi novomobilizovanými vojakmi je pravdepodobne vyšší ako oficiálne údaje kvôli nedostatku sľúbeného výcviku, vybavenia, súdržnosti jednotiek a veliteľov.

7:51 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer neočakáva, že sa konflikt na Ukrajine ďalej rozšíri. Upozornil však, že vojna už aj v súčasnosti ovplyvňuje všetky európske krajiny. Informuje o tom agentúra APA, ktorá zverejnila Káčerov rozhovor pre denník Die Presse. 

7:45 Vagnerovci majú na Ukrajine problémy s nedostatkom žoldnierov i modernej vojenskej techniky. Vojakov hľadajú po celom svete. Web Middle East Eye uviedol, že siete rozhodili aj v Česku. Viac sa dozviete v článku nižšie.

7:41 Náčelník vojenskej správy Sumskej oblasti Dmytro Zhyvytskyi informoval na Telegrame o počte mín, ktoré Rusi vo štvrtok oblasť vypálili. Tri míny zasiahli Bilopillskú hromadu (správna jednotka označujúca mesto Bilopillia a jeho priľahlé územie) okolo jedenástej hodiny dopoludnia. Ďalších 18 min zasiahlo inú časť hromady.

7:31 Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve uviedol, že ruskí velitelia používajú mobilizovaných vojakov ako "potravu pre delá", čo však vytvára zásadný tlak na ukrajinských obrancov.

7:14 Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska tvrdí, že už nemôže naďalej platiť internetové služby na Ukrajine, a žiada americký Pentagón, aby financovanie prevzal. Informovala o tom stanica CNN na základe dokumentov, ku ktorým získala prístup. Ukrajina podľa nej dostala odhadom 20-tisíc terminálov Starlink.

6:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil na potrebu potrestať všetkých ruských "vrahov a mučiteľov" a žiadal pre Ukrajinu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. 

6:47 Ukrajinská armáda oslobodila viac ako 500 obcí v Charkovskej oblasti. Podľa ministerstva pre reintegráciu dočasne okupovaných území oslobodili ukrajinské ozbrojené sily za posledný mesiac 502 obcí v Charkovskej oblasti, 75 v južnej Chersonskej oblasti, 43 v Doneckej oblasti a sedem v Luhanskej oblasti.

6:42 Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" hlási, že ukrajinská armáda zničila na južnej frontovej línii jeden raketomet Uragan, raketomet Grad a tiež ťažký plameňometný systém TOS-1 Solntsepyok. Ruská armáda údajne tiež prišla o tri tanky a tri veliteľské stanovištia 35. armádnej divízie. Ukrajinské ozbrojené sily tiež zostrelili dve ruské bezpilotné lietadlá Orlan-10.

6:37 Šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch v piatok skoro ráno oznámil, že Rusko vypálilo rakety na hlavné mesto oblasti, a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. Očití svedkovia uviedli, že po polnoci miestneho času počuli v meste množstvo výbuchov. V čase zverejnenia neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok