ONLINE: Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších zajatcov, Charkov informoval o ruských útokoch a výpadkoch prúdu

TA3 TASR ČTK ČT24
13.10.2022 06:58

Na Ukrajinu sa pri výmene zajatcov vrátilo z Ruska ďalších 20 ľudí, uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Aj ministerstvo obrany v Moskve informovalo, že Ukrajina prepustila 20 zajatých ruských vojakov. Ide o druhú výmenu v tomto týždni. Ruské vzdušné údery a výpadky prúdu ohlásil večer Charkov. "Najmenej dva zásahy v Charkove. V niektorých štvrtiach sú problémy s dodávkami prúdu," napísal na Telegrame starosta mesta Ihor Terechov. Udalosti s vami sledujeme online.

23:51 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:41 Ukrajina požaduje, aby zástupcovia Červeného kríža do troch dní navštívili väzenie v okupovanej Olenivke v Doneckej oblasti, kde boli 29. júla zabití pri výbuchu ukrajinskí vojnoví zajatci. Niektorých zajatcov tam stále držia ruské sily. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

23:40  Moskva sľúbila proruskej správe Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, že jej pomôže pri evakuácii ľudí do bezpečnejších regiónov. Proruský gubernátor oblasti Volodymyr Saldo uviedol, že mestá Chersonskej oblasti čelia prakticky každodennému ostreľovaniu zo strany postupujúcich ukrajinských vojsk. „Navrhli sme všetkým obyvateľom Chersonskej oblasti, aby si – ak si to želajú – zaistili bezpečnosť pred následkami raketových útokov a odišli do iných regiónov. Predovšetkým ide o našich susedov: Krym, Rostovskú oblasť, Krasnodarský kraj, Stavropoľský kraj. Vezmite svoje deti a odíďte. Obraciam sa na vedenie krajiny, chcem požiadať o pomoc pri organizácii," vyzval Moskvu gubernátor Saldo.

22:41 Ruské vzdušné údery a výpadky prúdu ohlásil večer Charkov. "Najmenej dva zásahy v Charkove. V niektorých štvrtiach sú problémy s dodávkami prúdu," napísal na Telegrame starosta mesta Ihor Terechov.

22:16 Chodník pre peších a cyklistov, ktorý vedie okolo sídla ruskej ambasády v centre Varšavy, ponesie názov na počesť obetí rôznych foriem agresie, ktorých sa Rusko dopustilo počas 20. a 21. storočia. Príslušný návrh schválilo varšavské zastupiteľstvo. Komunikácia pre peších a cyklistov bola pomenovaná Chodník obetí ruskej agresie. Návrh podporilo 55 zastupiteľov, nikto nebol proti a dvaja sa zdržali.

21:26 Akýkoľvek ruský jadrový útok proti Ukrajine vytvorí odpoveď, nie jadrovú odpoveď, ale tak silnú odpoveď z vojenskej strany NATO, že ruská armáda bude zničená, uviedol minister zahraničia Európskej únie Josef Borrell, keď reagoval na vyhrážky ruského prezidenta Vladimíra Putina o možnom použití ruských jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine.

21:04 Španielsko poskytne Ukrajine štyri americké systémy protivzdušnej obrany Hawk. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý rozhodnutie Madridu uvítal.

20:18 Na Ukrajinu sa pri výmene zajatcov vrátilo z Ruska ďalších 20 ľudí, uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Aj ministerstvo obrany v Moskve informovalo, že Ukrajina prepustila 20 zajatých ruských vojakov. Ide o druhú výmenu v tomto týždni.

20:16 Dve ruské oblasti hraničiace s Ukrajinou sa dnes stali terčom ukrajinského ostreľovania, uviedli miestne úrady. Zničených pri tom bolo podľa nich niekoľko budov a narušené boli dodávky elektrickej energie, napríklad v Belgorode. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak na Twitteri napísal, že "Rusko vystrelilo raketu smerom na (ukrajinský) Charkov, ale niečo sa pokazilo a raketa zasiahla obytnú budovu v ruskom Belgorode".

20:15 Po ústupe ruských vojsk v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny o asi o 20 kilometrov na začiatku októbra sa okupačné úrady najskôr pripravujú na to, že sa boje s ukrajinskými jednotkami prenesú priamo do ulíc Chersonu. Vo svojom v pravidelnom prehľade to uvádza britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

19:22 Ukrajina začala trestné stíhanie v súvislosti s ruskými vzdušnými útokmi, ktoré tento týždeň zasiahli Kyjev aj mnohé ďalšie mestá po celej Ukrajine. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters uviedol ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin na spoločnej tlačovej konferencii v Hagge s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Masívne ruské údery, ktorým od pondelka čelí Ukrajina, Kostin označil za klasický príklad teroru zo strany Ruska.

19:21 Výbuchy boli na Ukrajine vo štvrtok počuť v Ternopilskej oblasti, raketa preletela aj nad Černivickou oblasťou. Letecký poplach bol predtým vyhlásený po celej Ukrajine s výnimkou polostrova Krym. V situácii, keď celá Ukrajina v posledných dňoch čelí mohutným vzdušným útokom, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes žiadal ukrajinských spojencov o ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany.

17:58  Ukrajina doteraz identifikovala 186 podozrivých ruských vojnových zločincov. Vo štvrtok to oznámil ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Informovala agentúra DPA. 

17:06 Štáty EÚ sa nechystajú zjednotiť sociálnu podporu utečencov. Zaistenie v jednotlivých členských krajinách sa bude ďalej líšiť. Niektoré budú poskytovať prichádzajúcim zvláštne zabezpečenie, iné im umožnia využívať svoj bežný sociálny systém, povedal na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov práce a sociálnych vecí EÚ šéf českého ministerstva práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zasadnutie sa vo štvrtok zameralo na podporu a zamestnávanie vojnových utečencov z Ukrajiny, v piatok sa sústredí na zmiernenie dopadov energetickej krízy na domácnosti.

16:02 Rumunsko sa pridalo k medzinárodnému tímu únijnej agentúry pre justičnú spoluprácu Eurojust, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním možných vojnových zločinov na Ukrajine. Kvôli vyšetrovaniu spojili už v marci svoje sily Ukrajina, Litva a Poľsko, neskôr sa k nim pripojili Estónsko, Lotyšsko a Slovensko. Cieľom spolupráce je uľahčiť zhromažďovanie dôkazov a výmenu informácií o jednotlivých prípadoch.

15:46 Estónsko schválilo vo štvrtok novú zásielku vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Obsahovať bude zimnú výstroj pre vojakov, muníciu a ďalšie vybavenie. Oznámila to estónska premiérka Kaja Kallasová. Informujeme podľa správy denníka The Guardian.

14:56 Ruskom dosadená hlava Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Volodymyr Saldo požiadal ruské vedenie, aby pomohlo s odchodom obyvateľov tejto nedávno nelegálne anektovanej oblasti do bezpečnejších regiónov Ruska. Uviedla to ruská agentúra Interfax. Cherson čelí prakticky každodennému ostreľovaniu zo strany postupujúcich ukrajinských vojsk. Britská vojenská rozviedka podľa správy britského ministerstva obrany z dnešného rána ohlásila prípravy okupačných úradov na evakuáciu obyvateľstva v očakávaní, že sa boje onedlho prenesú priamo do mesta.

14:25 Úrady v ruskej Čeľabinskej oblasti potvrdili smrť piatich ľudí, ktorí boli po mobilizácii vyslaní do vojny na Ukrajine. Prvé oficiálne potvrdenie, že zmobilizovaní vojaci boli zabití na fronte, zaznelo tri týždne po vyhlásení "čiastočnej" mobilizácie, upozornila ruská redakcia BBC. Pripomenula, že ruské ministerstvo obrany 29. septembra sľúbilo, že na front nepošle nevycvičených vojakov.

14:14 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti, ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, tvrdí, že ukrajinská armáda ostreľovala mesto Belgorod, pričom zasiahla jednu z tamojších obytných budov. Informuje agentúra AFP. 

13:48 Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Francúzsko neodpovie jadrovými zbraňami, ak ich Rusko použije proti Ukrajine. Informovala o tom televízia Sky News.

13:39 Podľa britského ministra obrany Bena Wallacea nehrozí, že by sa dodávky zbraní Západu na Ukrajinu vyčerpali skôr než ruské zásoby zbraní. Wallace sa takto vyjadril v rozhovore pre stanicu Sky News, z ktorého cituje denník The Guardian. 

13:03 Ruskom podporované sily separatistov tvrdia, že dobyli dve dediny ležiace južne od priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Informovala agentúra AFP. 

12:09 Zahynuli už piati ruskí vojaci z jedinej oblasti povolaní do armády v rámci čiastočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom koncom septembra. Informuje britská stanica Sky News, ktorá sa odvolala na ruský server 74.ru. 

11:59 Zahynuli už piati ruskí vojaci z jedinej oblasti povolaní do armády v rámci čiastočnej mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom koncom septembra. Informuje o tom stanica Sky News, ktorá sa odvolala na ruský server 74.ru. 

10:46 Spojené štáty a Mexiko oznámili uzatvorenie dohody o prijímaní utečencov z Venezuely s cieľom zmierniť ich sústreďovanie na americko-mexických hraniciach. Informovali agentúry AP a Reuters. 

10:03 Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS, z ktorého cituje spravodajská stanica Sky News. 

9:22 Ďalšiu vojensku pomoc – tentoraz v hodnote 47 miliónov dolárov – venuje kanadská vláda Ukrajine, ktorá sa už viac než sedem mesiacov bráni ruskej agresii. Nový balík pomoci zahŕňa dodávky delostreleckej munície, sofistikovaných kamier pre drony, zimného oblečenia či satelitných komunikačných zariadení. Informuje televízia CBC. 

8:24  Okolie ukrajinskej metropoly Kyjev bolo vo štvrtok ráno vystavené útoku dronmi, pri ktorom boli zasiahnuté objekty kritickej infraštruktúry. Podľa agentúry Reuters o tom informoval zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. 

7:29 Rusi zrejme priviedli na okupované ukrajinské územia iránskych vojakov, aby naučili Rusov používať útočné bezpilotné lietadlá Šahíd-136, uviedli analytici z amerického nstitutu pre štúdium vojny ISW.

6:55 Británia dodá Ukrajine protilietadlové rakety, aby sa mohla brániť proti ruským útokom. Oznámilo to vo štvrtok britské ministerstvo obrany. Bude to prvýkrát, čo tento ostrovný štát dodá Ukrajine strely, ktoré sú schopné zostreliť rakety s plochou dráhou doletu. Informuje agentúra AFP. 

6:42 Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že Organizácia Spojených národov vyslala Rusku jasnú správu, keď Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) hlasovalo za odsúdenie ruskej anexie štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov. Informuje agentúra AFP a Bidenovo vyhlásenie zverejnené na oficiálnej webovej stránke Bieleho domu. 

6:30 V Bruseli sa v stredu stretli predsedníčky parlamentov členských krajín Európskej únie. Schôdzku usporiadala Markéta Pekarová Adamová, predsedníčka českej Poslaneckej snemovne (PS). Hlavnou témou rokovania bola podpora vojnových utečencov z Ukrajiny. Informoval tlačový odbor predsedníčky PS ČR. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok