Putin nevidí potrebu rokovať s Bidenom, mobilizáciu vraj Rusko čoskoro dokončí

ta3 tasr
14.10.2022 16:24

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že nevidí potrebu rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Povedal to po summite Spoločenstva nezávislých štátov v Kazachstane. Informuje agentúra AFP.

Putin nevidí potrebu rokovať s Bidenom, mobilizáciu vraj Rusko čoskoro dokončí
TASR/AP

"Mali by sme sa ho opýtať, či je pripravený viesť so mnou takéto rozhovory alebo nie. Aby som bol úprimný, ja nevidím potrebu,"  odpovedal Putin na otázku o možnom stretnutí s Bidenom na summite G20 v Indonézii v novembri.

Ruský prezident tiež uviedol, že čiastočná mobilizácia záložníkov v Rusku bude dokončená v priebehu dvoch týždňov. Jej doterajší priebeh vyvolal paniku a masový odchod mužov z krajiny.

"Nič navyše sa neplánuje. Z ministerstva obrany neprišli žiadne návrhy a v dohľadnej dobe nevidím žiadnu dodatočnú potrebu. Dodnes sa zmobilizovalo 222.000 ľudí z 300.000. Približne do dvoch týždňov budú všetky mobilizačné aktivity ukončené," povedal.

Putin pripustil, že spojenci Moskvy sa "obávajú" eskalácie konfliktu na Ukrajine, no tvrdí, že to neovplyvňuje ich vzájomné vzťahy. "Samozrejme (naši) partneri sa zaujímajú a obávajú o budúcnosť rusko-ukrajinských vzťahov... To však nijako neovplyvňuje charakter, kvalitu a hĺbku vzťahov Ruska s týmito krajinami," dodal.

V prípade Nemecka povedal, že Berlín robí chybu, keď v ukrajinskom konflikte stojí na strane Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedla televízia CNN.

"Nemecko sa rozhodlo, že záväzky plynúce z niektorých medzinárodných dohôd, vrátane NATO, majú prednosť pred domácimi záujmami. Som presvedčený, že je to chyba a ich (nemecká) ekonomika a občania trpia. Inak by plynovody Nord Stream neodpisovali," povedal Putin. "Jedna vetva plynovodu Nord Stream 2 je vo funkčnom stave. Rozhodnutie spustiť ju nepadlo a je nepravdepodobné, že padne, ale to nie je naša vec," dodal.

SNŠ je medzinárodná organizácia združujúca niektoré z bývalých republík Sovietskeho zväzu. V má 11 členov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok