Vagnerovci verbujú nových vojakov aj v Česku. Podmienkou prijatia je ochota zabíjať

ta3/dp, Seznam Zprávy, Middle East Eye
14.10.2022 00:00

Vagnerovci majú na Ukrajine problémy s nedostatkom žoldnierov i modernej vojenskej techniky. Vojakov hľadajú po celom svete. Web Middle East Eye uviedol, že siete rozhodili aj v Česku. Nových ľudí lákajú najmä na vysokú finančnú odmenu. Informoval o tom český web Seznam Zprávy na základe správy, ktorú zverejnil portál Middle East Eye (MME).

Vagnerovci verbujú nových vojakov aj v Česku. Podmienkou prijatia je ochota zabíjať
TASR/AP

Paramilitantná Vagnerova skupina začína regrutovať členov už aj za ruskými hranicami. Do svojich radov láka mužov z Európy, Ázie i Ameriky. Nová stratégia prichádza ako reakcia na veľké straty počas bojov na Ukrajine, píše na svojich stránkach nezávislý spravodajský web Middle East Eye (MEE) s odkazom na dva zdroje blízke Vagnerovej skupine.

Podľa nemenovaných zdrojov skupina na Ukrajine rýchlo stráca žoldnierov i vojenský materiál. Vagnerova skupina, rovnako ako ruská armáda, na mnohých miestach ustupuje z bojov.

Od začiatku protiofenzívy sa ukrajinským silám podarilo získať rozsiahle oblasti v Charkovskej oblasti, dostať sa na východ od rieky Oskil a prinútiť Rusov k ústupu v Chersonskej oblasti. Podľa zdrojov MEE Ukrajinci z oslobodeného Lymanu vytlačili práve členov Vagnerovej skupiny. 

Regrutovali trestancov

Skupina počas prebiehajúceho konfliktu musela už niekoľkokrát navýšiť svoje personálne kapacity. Po sociálnych sieťach kolovali videá z ruských väzníc a trestaneckých kolónií, v ktorých regrutovali trestancov. 

Počas svojho fungovania sa skupina snažila prijímať iba ľudí, ktorí mali bojovú skúsenosť. To sa s terajším konfliktom na Ukrajine zmenilo. Hlavnou podmienkou pre prijatie je v súčasnosti ochota zabíjať. 

Čo do jej radov priťahuje väčší počet ľudí s kriminálnou minulosťou. „Vagnerovci sa teraz snažia regrutovať ľudí, ktorí neváhajú niekoho zabiť a zároveň potrebujú peniaze,“ povedal MEE nezverejnený zdroj blízky skupine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok