Ukrajina pozastaví vývoz elektriny, môžu za to ruské útoky na infraštruktúru

TA3 ČTK
10.10.2022 18:02

Ukrajina kvôli útokom ruských rakiet na energetickú infraštruktúru od utorka pozastaví vývoz elektriny. Na svojich stránkach o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uviedlo, že krajina musí teraz stabilizovať vlastnú energetickú sústavu. Ukrajina v poslednom čase vyvážala elektrinu podľa miestnych médií okrem iného na Slovensko.

"Dnešné raketové útoky, ktoré zasiahli tepelné elektrárne a elektrické rozvodne, donútili Ukrajinu pozastaviť vývoz elektriny od 11. októbra 2022, aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém," uviedlo ministerstvo.

Na Ukrajine sa po vpáde ruských síl z 24. februára kvôli bojom, úteku obyvateľov do zahraničia a aj kvôli prepadu ekonomiky znížila spotreba elektrickej energie. V dôsledku toho ju krajina mohla vyvážať. Kyjev ju dodával do Moldavska, Rumunska, Poľska a na Slovensko. Dodávky vyrobené vo svojich jadrových elektrárňach ponúkala Ukrajina aj Nemecku.

"Práve vývoz elektriny z Ukrajiny pomohol Európe znížiť spotrebu ruských energetických zdrojov. A preto Rusko ničí náš energetický systém, zabíja samotnú možnosť vývozu elektriny z Ukrajiny," povedal minister energetiky Herman Haluščenko.

Ukrajina prevádzkuje jadrové elektrárne sovietskeho typu s celkovou kapacitou cez 14 gigawattov. Najväčšou jadrovou elektrárňou na Ukrajine aj v Európe je Záporožská jadrová elektráreň, ktorú však v marci obsadili ruské invázne jednotky. Medzinárodné spoločenstvo si robí starosti, že boje v jej okolí by mohli viesť k jadrovej havárii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok