Ukrajina na Valnom zhromaždení OSN označila Rusko za teroristický štát

TA3 ČTK
10.10.2022 23:43

Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzvala svetové spoločenstvo, aby odsúdilo nedávny pokus Ruska o anektovanie ďalšieho ukrajinského územia. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja označil Rusko za teroristický štát. Ruské sily v pondelok vykonali rozsiahle raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, čím vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách.

Ukrajina na Valnom zhromaždení OSN označila Rusko za teroristický štát
TASR/AP

"Celý svet znovu uzrel pravú tvár teroristického štátu, ktorý zabíja našich ľudí," podčiarkol Kyslycja. Ruské útoky proti ukrajinským civilným cieľom a energetickej infraštruktúre si podľa ukrajinských predstaviteľov vyžiadali životy najmenej 14 civilistov a zranili 97 ľudí.

Členské štáty OSN sa v pondelok zišli na mimoriadnom zasadnutí v New Yorku, kde od 15:00 miestneho času (21:00 SELČ) prerokúvajú rezolúciu odsudzujúcu ruskú anexiu ukrajinského územia. O rezolúcii bude podľa očakávania 193 členských štátov hlasovať na konci zasadnutia. To by sa vzhľadom na veľký počet rečníkov mohlo pretiahnuť až do stredy, podotkla agentúra DPA.

Moskva na konci septembra ohlásila pripojenie niekoľkých ukrajinských území, nad ktorými sa jej počas invázie do susednej krajiny podarilo získať kontrolu. Ide o časť Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Pripojenie zdôvodnila výsledky hlasovania, ktoré predtým v daných častiach Ukrajiny narýchlo zorganizovali. Väčšina sveta tieto hlasovania neuznala a Kyjev aj Západ ho považujú za nezákonné.

Rusko na Valnom zhromaždení neuspelo s pokusom presadiť, aby sa o rezolúcii týkajúcej sa anexie ukrajinského územia hlasovalo tajne. Rezolúcie Valného zhromaždenia nie sú na rozdiel od tých, ktoré sú prijaté Bezpečnostnou radou OSN, záväzné. Nadchádzajúce hlasovanie je ale vnímané ako test nálady vo svete v kontexte vojny na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok