Rusi plánovali rozsiahle útoky od začiatku októbra, tvrdí ukrajinská spravodajská služba

10.10.2022 16:21

Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že Rusko už od začiatku októbra plánovalo rozsiahle raketové útoky, ktoré v pondelok podniklo na viaceré ukrajinské mestá. Informoval denník The Guardian.

Rusi plánovali rozsiahle útoky od začiatku októbra, tvrdí ukrajinská spravodajská služba
TASR/AP

Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej tajnej služby "od Kremľa pokyny na prípravu rozsiahlych raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine už 2. a 3. októbra".

"Vojenské jednotky strategického letectva a letectva s dlhým dosahom dostali príkazy, aby sa pripravili plniť úlohu masívnych raketových útokov. Za ich ciele boli určené objekty kritickej civilnej infraštruktúry a centrálne oblasti ukrajinských husto obývaných miest," uviedla vo vyhlásení spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany.

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruské sily vypálili na jej územie najmenej 83 rakiet. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 43 z nich, uviedli podľa stanice BBC ukrajinské vzdušné sily. Podľa oznámenia ukrajinskej polície na platforme Telegram si masívne raketové údery ruskej armády vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a asi 60 zranených.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok