Bielorusko a Rusko spojili sily, na západných hraniciach vytvoria spoločnú bojovú jednotku

ta3 TASR
10.10.2022 12:17

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa Lukašenka ide o reakciu na vyostrenie napätia, píše tamojšia štátna agentúra Belta, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian. Povedal tiež, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok.

"Výcvik bieloruských radikálnych militantov v Poľsku, Litve a na Ukrajine na vykonanie sabotáže, teroristických útokov a organizovanie vojenskej vzbury v krajine sa stáva priamou hrozbou," povedal Lukašenko na stretnutí s armádnymi predstaviteľmi.

Rusko a Bielorusko začali zoskupovať tieto vojenské sily pred dvoma dňami, zrejme po tom, ako bol v sobotu zasiahnutý Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom, píše Belta.

Lukašenko, ktorý je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina, obvinil Ukrajinu z prípravy útoku na Bielorusko. "Dnes som už povedal, že Ukrajina nielen diskutuje, ale aj plánuje útoky na územia Bieloruska," uviedol. "Dohodli sme sa na nasadení regionálnej skupiny Ruskej federácie a Bieloruskej republiky," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok