ONLINE: Ukrajinská prokuratúra vyhlásila, že v hroboch v Iziume nesie niekoľko tiel známky mučenia

TA3 TASR ČTK ČT24
16.9.2022 06:36

Väčšina tiel uložených v provizórnych hroboch nájdených v ukrajinskom Iziume patrí civilistom, povedala v piatok ukrajinská polícia. OSN do mesta, ktoré sily Kyjeva oslobodili od ruských okupačných jednotiek minulý týždeň, plánuje vyslať misiu. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinská prokuratúra vyhlásila, že v hroboch v Iziume nesie niekoľko tiel známky mučenia
TASR/AP

23:56 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:30 Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom dodá Záporožskej jadrovej elektrárni naliehavo potrebné náhradné diely. Energoatom oznámil, že konvoj 25 nákladných automobilov prešiel ruskými vojenskými kontrolnými stanovišťami a dorazil do Ruskom okupovaného Enerhodaru s náhradnými dielmi na opravu poškodeného zariadenia. Nákladné automobily priviezli aj naftu pre generátory elektrickej energie, aby zabezpečili stabilné fungovanie elektrárne v prípade možného výpadku prúdu.

21:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svetové politiky a medzinárodné organizácie, aby v súvislosti s objavením masových hrobov v meste Izium označili Rusko ako štát podporujúci terorizmus.

19:58 V Charkovskej oblasti bolo počas ruskej okupácie mučených a zabitých vyše 1000 civilistov, povedal podľa Interfax-Ukrajina ukrajinský ombudsman.

19:15 Valné zhromaždenie OSN povolilo ukrajinskému prezidentovi Zelenskému prejav na diaľku. V stredu by mal mať svoj príhovor americký prezident Biden.

18:12 Rusko pokračuje vo svojej ofenzíve na ukrajinskom Donbase bez ohľadu na pokusy Kyjeva o protiútok, vyhlásil v piatok podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimír Putin.

17:29 Medzinárodná biatlonová únia predĺžila suspendáciu zväzov Ruska a Bieloruska kvôli vojne na Ukrajine. Ich športovci sú naďalej vylúčení zo súťaží.

16:23 Indický premiér Naréndra Módí v piatok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že teraz "nie je čas na vojnu". Šéf Kremľa reagoval, že chce čo najskôr ukončiť konflikt na Ukrajine. Agentúra AFP o tom informovala na základe záberov zo stretnutia oboch lídrov popri summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane. 

15:25 EÚ bude v závere septembra rokovať o koridoroch na prevoz obilia z Ukrajiny do ďalších krajín vo svete. Povedal to český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula. Podľa neho je nutné koridory rozšíriť.

14:45 Ukrajina v piatok oznámila, že na znovudobytom území vo východnej časti krajiny objavila najmenej desať lokalít, ktoré ruské sily využívali na mučenie. Informovala o tom agentúra AFP. 

14:20 Ukrajinské rakety zasiahli v piatok centrum Rusmi okupovaného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Podľa správ ruských tlačových agentúr zásah dostala budova využívaná miestnymi prookupačnými úradmi, píše agentúra DPA. Ukrajinská strana útok na Cherson nepotvrdila. 

14:02 Denys Cherednychenko sa kvôli vojne stal z leteckého modelára výrobca dronov. Od roku 2014 dodáva ukrajinskej armáde bezpilotné lietadlá určené na zber informácií z bojiska. Časť výroby plánuje presunúť do Česka, kde si už stihol založiť firmu.

13:27 Generálny prokurátor samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny Sergej Gorenko a jeho námestníčka zahynuli v piatok pri bombovom útoku. "Podľa predbežných informácií generálny prokurátor Sergej Gorenko podľahol zraneniam v dôsledku výbuchu vo svojom úrade," povedal hovorca záchranárov, ktorého cituje agentúra Interfax. 

12:48 Ruská ekonomika sa do roku 2030 zrejme nevráti na predvojnové úrovne, prognózuje európska ratingová agentúra Scope Ratings. Vojna na Ukrajine a sprísnenie sankcií totiž prehĺbili jej dlhodobé problémy. 

12:13 Väčšina tiel uložených v provizórnych hroboch nájdených v Iziume patrí civilistom, povedala polícia. OSN do oslobodeného mesta plánuje vyslať misiu.

11:49 Slovenská pošta vydala poštovú známku s vyobrazením plačúcej ženy z Ukrajiny, ktorá po úteku z vlasti našla azyl na Slovensku. Motív známky bol vybraný z návrhov diel slovenských a ukrajinských umelcov v rámci výstavného projektu Solidarita s Ukrajinou.

11:26 Ukrajinské úrady aktualizovali počty ruských strát.

10:41 Ruská armáda v noci na dnešok ostreľovala mestá Kryvyj Rih a Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti a Charkov na severovýchode krajiny, oznámili ukrajinské úrady. Ostreľovanie, tentoraz z ukrajinskej strany, ohlásila aj ruská Belgorodská oblasť, napísal ruskojazyčný server BBC.

10:03 Z Odeskej oblasti vyplávalo ďalších päť lodí s obilím. Preprava ukrajinských poľnohospodárskych produktov smerujúcich do európskych a afrických krajín pokračuje podľa plánu, uviedlo turecké ministerstvo obrany.

9:26 Ruského prezidenta Vladimira Putina znepokojuje, že po začiatku vojny na Ukrajine zvýšili ruskí činitelia svoju spotrebu alkoholu, napísal informačný portál Meduza s odkazom na svoje anonymné zdroje. 

8:48 Nemecko na zabezpečenie prevádzky rafinérií vo Schwedte, Karlsruhe a Vohburgu prevzalo kontrolu nad dovozcami ropy Rosneft Deutschland a RN Refining & Marketing, ako v piatok ráno informovalo spolkové ministerstvo hospodárstva. Firmy sa dostanú pod správu Spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur. 

8:13 Spojené štáty prekročia "červenú čiaru" v prípade, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, akými Kyjev v súčasnosti disponuje. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej by sa Washington takýmto krokom stal priamym účastníkom konfliktu.

7:46 Maďarská rozpočtová letecká spoločnosť Wizz Air vo štvrtok potvrdila, že prevádzkovala lietadlo, ktoré tento týždeň odletelo z Ukrajiny do Poľska. Ide o prvý let komerčného lietadla z Ukrajiny od apríla tohto roka, informovala stanica CNN. 

7:10 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov dolárov. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom.

6:49 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok prisľúbil, že Nemecko bude Ukrajine pomáhať tak dlho, ako to bude potrebné. Uviedol to v nemeckom meste Postupim počas ceremónie, na ktorej prevzal bývalý ukrajinský boxer Vladimir Kličko v mene ukrajinského ľudu mediálnu cenu M100. 

6:35 V ukrajinskom Iziume sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko so 440 telami. Stanici Sky News to povedal náčelník policajného vyšetrovacieho oddelenia pre Charkovskú oblasť Serhij Bolvinov.  

6:30 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok