Ukrajinec chce vyrábať drony v Česku. Z modelára sa stal armádny dodávateľ

ta3 seznamzpravy
16.9.2022 13:03

Denys Cherednychenko sa kvôli vojne stal z leteckého modelára výrobca dronov. Od roku 2014 dodáva ukrajinskej armáde bezpilotné lietadlá určené na zber informácií z bojiska. Časť výroby plánuje presunúť do Česka, kde si už stihol založiť firmu.

Ukrajinec chce vyrábať drony v Česku. Z modelára sa stal armádny dodávateľ
TASR/AP (ilu)

Ukrajinec Denys Cherednychenko bol pred rokom 2014 bežný policajt a letecký modelár. Po napadnutí Ruska a anexii Krymu sa na Cherednychenka obrátila armáda, aby im poradil, ako fungujú lietadlá na diaľkové ovládanie – drony. Z leteckého nadšenca a riaditeľa firmy DeViRo sa tak stal oficiálny dodávateľ vojenských dronov ukrajinskej armády, informoval o tom Seznam Zprávy.

S podníkaním chce spoločnosť DeViRo pokračovať v Českej republike. Cherednychenko si tu už v lete založil firmu a má plán do Česka presunúť časť výroby. „Naše stroje sa narodili na bojisku. Našou výhodou je bojová skúsenosť, pôsobíme v sústavnom konflikte už osem rokov. Chceme s naším podnikaním pokračovať v Česku, pretože ste boli jednou z prvých krajín, ktorá nám po začiatku vojny pomohla,“ uviedol pre web Seznam Zprávy.

Dron firmy DeViRo s názvom Bocian je určený na zber informácií. "Vie posielať videá z bojiska, vypočítať súradnice objektov na zemi alebo dráhu delostreleckej paľby," povedal pre Seznam Zprávy zástupca riaditeľa spoločnosti Kyrylo Zablotnyi.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok