Putin je znepokojený. Ruskí činitelia vraj zvyšujú spotrebu alkoholu

TA3 ČTK
16.9.2022 08:04

Ruského prezidenta Vladimira Putina znepokojuje, že po začiatku vojny na Ukrajine zvýšili ruskí činitelia svoju spotrebu alkoholu, napísal informačný portál Meduza s odkazom na svoje anonymné zdroje. Ministri, ich námestníci, vicepremiéri či pracovníci prezidentovej administratívy sa vraj od februára pokúšajú pitím zbaviť stresu a Putin stále častejšie hovorí o potrebe boja s alkoholizmom.

CIA
TASR/AP

"Niekto pije pred dôležitou udalosťou, ďalší nezrozumiteľne a zmätene hovorí pri hláseniach. Už si to všíma široká verejnosť," citoval web jeden zo svojich nemenovaných zdrojov.

Zatiaľ čo sa ruskí politici stresujú kvôli škodám, ktoré Rusku spôsobujú sankcie prijaté západnými krajinami, Putin si myslí, že by pre ruských činiteľov nemal byť problém sa s dopadmi postihov ľahko vysporiadať, píše Meduza. O Putinovom zámere napadnúť Ukrajinu podľa serveru nevedel skoro nikto z ruských úradníkov. V prvých mesiacoch vojny podľa informácií portálu títo ľudia "nevedeli, čo robiť".

Šéf Kremľa sa v poslednej dobe viac ako predtým vyjadruje k problémom alkoholizmu. O tomto zlozvyku hovoril napríklad pri stretnutí s gubernátorom Kirovskej oblasti, hoci tento región nepatrí podľa štatistík medzi oblasti najviac postihnuté vysokou konzumáciou alkoholu. "Nemá cenu zametať to pod koberec, lakovať to naružovo. Je potrebné sa zaoberať tými najpálčivejšími problémami," apeloval Putin na gubernátora Alexandra Sokolova.

Aj pri stretnutí so šéfom Vladimirskej oblasti sa prezident nečakane chopil témy alkoholizmu. Vyhlasoval, že "nedá sa niečo zakazovať alebo zbytočne zvyšovať ceny a spotrebné dane" a že naopak je potrebné začať propagovať zdravý životný štýl, rozvíjať možnosti športového vyžitia a venovať "náležitú pozornosť kultúrnym inštitúciám".

Na rozdiel od svojho predchodcu Borisa Jeľcina, presláveného kladným vzťahom k alkoholu, sa Putin prezentuje ako milovník zdravého spôsobu života a pohybu, ľadovým hokejom počnúc a bojovými umeniami končiac. Ako muža, ktorý nemá problém s alkoholom, ho oslavuje popová pieseň Takého ako Putin, ktorá vznikla v roku 2002. Prezident v médiách tvrdí, že v súčasnosti alkohol takmer nekonzumuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok