ONLINE: Ukrajinskí vojaci pokračujú vo vytláčaní okupantov, Charkov je bez elektriny

TA3 TASR ČTK ČT24
13.9.2022 06:45

Ukrajinské sily pokračujú vo vytláčaní ruských jednotiek, informoval generálmajor ozbrojených síl Ukrajiny Dmytro Marčenko. V Charkove a priľahlej oblasti boli opäť prerušené dodávky elektriny. Druhé najväčšie ukrajinské mesto však zostalo v noci na dnešok po dlhšej dobe ušetrené od ostreľovania. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinskí vojaci pokračujú vo vytláčaní okupantov, MAAE obnovila záložné elektrické vedenie do Záporožskej elektrárne
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:24 Okupanti v Balaklii mali väzenie, kde mučili väzňov, oznámil vedúci oddelenia vyšetrovania ukrajinskej polície v Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov. Píše o tom server Ukrajinska pravda. Mesto nedávno oslobodili ukrajinské sily.

23:16 Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes po mnohých týždňoch telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V deväťdesiatminútovom rozhovore naliehal na čo najrýchlejšie diplomatické riešenie ruskej vojny na Ukrajine postavené na pokoji zbraní, úplnom stiahnutí ruských jednotiek a rešpektovaní územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Oznámil to podľa agentúry DPA hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. 

21:57 Spojené štáty udelili víza ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, aby mohol budúci týždeň vycestovať na každoročné zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku. 

21:31 Ukrajinské jednotky majú úplne pod kontrolou viac ako štyri tisíc kilometrov štvorcových zo znovudobytého územia, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:36 Ukrajinská armáda počas bleskovej protiofenzívy dobyla od 6. septembra opätovne 3800 štvorcových kilometrov územia ukrajinskej severovýchodnej Charkovskej oblasti. V utorok to oznámila námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

19:00 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz telefonickom rozhovore v utorok prezidenta Vladimira Putina požiadal o čo najrýchlejšie stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Informuje oficiálna webova stránka nemeckej vlády. 

18:49 Fínska premiérka Sanna Marinová v utorok vyzvala na jednotu Európskej únie v čase, keď Rusko "vydiera" EÚ dodávkami energií. Žiada aj ďalšie sankcie proti Moskve. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

18:16 Protilietadloví strelci ukrajinského letectva zostrelili na oblohe nad Chersonskou a Doneckou oblasťou počas iba dvoch hodín dve ruské lietadlá, oznámila tlačová služba velenie ukrajinského letectva. "Dňa 13. septembra od 14:00 do 16:00 zničili protilietadlové raketové jednotky ukrajinského letectva tri vzdušné ciele, bezpilotné lietadlo operačno-taktickej úrovne a dve stíhačky."

17:01 Ukrajinskí činitelia dnes kritizovali Nemecko, ktoré podľa nich nevypočulo žiadosť Kyjeva o dodávku tankov Leopard a obrnených transportérov Marder. Berlín uvádza iba "abstraktné obavy a výhovorky", myslí si šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. 

16:57 Na slová ruského poslanca Michaila Šeremeta, aby sa na posilnenie vojenskej operácie na Ukrajine vyhlásila celoštátna mobilizácia, Kremeľ reagoval, že sa o tom vôbec nediskutovalo. V utorok to napísal portál americkej spravodajskej televízie CNN. 

16:18 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v stredu opäť navštívi Kyjev. V utorok to oznámila spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany. Informuje denník The Guardian. 

16:02 Ukrajina by nemala vnímať rokovania s Európskou úniou ako rokovania v klasickom slova zmysle a pripraviť sa na to, že sa môžu pretiahnuť, uviedol v rozhovore pre server Europska pravda bývalý poľský minister obrany a zahraničných vecí a súčasný poslanec Európskeho parlamentu Radoslaw Sikorski. 

Podľa neho by Ukrajina mala občanom vysvetliť, že EÚ nie je len obchodné združenie, ale "hlboká politická únia, ktorej odovzdávate časť svojej suverenity". "Predovšetkým musíte svojim ľuďom vysvetliť, že nejde len o nejaký obchod. Ide o hlbokú politickú úniu, čo znamená spojenie niektorých aspektov vašej suverenity," povedal Sikorski.

14:38 Ukrajinská rozviedka hlási, že ruskí okupanti s rodinami začínajú opúšťať Krym a južnú Ukrajinu. Podľa Hlavného ukrajinského spravodajského riaditeľstva prebieha "naliehavá evakuácia" ruských splnomocnencov, spravodajských dôstojníkov a vojenských veliteľov, a to napriek ich uisťovaniu obyvateľstva, že oblasť je bezpečná. Vývoj situácie je priamym dôsledkom úspešných ukrajinských protiútokov, uvádza sa v správe.

13:52 Ruské ozbrojené sily masívne ostreľujú jednotky ukrajinskej armády po celej frontovej línii, povedal v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Jednotky Moskvy podľa neho útočia delostrelecky aj raketami, napísala agentúra TASS. Ruským ozbrojeným silám sa podarilo zničiť päť ukrajinských skladov munície a zbraní v Záporožskej, Doneckej a Mykolajivskej oblasti a Kyjev za posledný deň prišiel o viac ako 800 mužov, povedal Konašenkov.

12:50 Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že prvýkrát spozorovala a zostrelila samovražedný dron iránskej výroby, ktorý Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP. 

12:17 Moskovský patriarcha Kirill vyzval veriacich k modlitbám za prezidenta Vladimira Putina a ruskú armádu. Krajina podľa najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi nastúpila na "osudovú misiu" proti cudzím mocnostiam, ktoré chcú zničiť jej nezávislosť.  

10:21 V Charkove a priľahlej oblasti boli opäť prerušené dodávky elektriny. Druhé najväčšie ukrajinské mesto však zostalo v noci na dnešok po dlhšej dobe ušetrené od ostreľovania. Ukrajinská armáda v rámci svojej úspešnej ofenzívy v Charkovskej oblasti v uplynulých dňoch vytlačila ruské jednotky z okolia mesta.

10:13 Ukrajina sa v čase vojny rozpútanej Ruskom stala efektívnym testovacím miestom pre celý rad moderných technológií - od mobilných aplikácií až po satelitné komunikačné systémy. Uviedol to bývalý generálny riaditeľ Google Eric Schmidt, informovala v utorok britská stanica BBC. 

9:43 V Rusku zadržali manažéra závodu leteckej techniky, ktorý podľa tajnej služby odovzdával citlivé informácie Ukrajine. Podľa služby mal prístup k technickej dokumentácii označenej ako prísne tajné. Podľa informácií vyfotografoval na mobilný telefón časti plánov vojenských lietadiel, ktoré potom elektronicky odoslal ukrajinskému občanovi, zamestnancovi leteckého závodu v Odese. Je podozrivý z vlastizrady, uviedla agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na bezpečnostné zložky. Ukrajinská strana sa doteraz k prípadu nevyjadrila.

9:07 Ukrajina ďalej postupuje aj na severovýchode krajiny v Chersonskej oblasti. Inštitút pre štúdium vojny hovorí o tom, že tamojšie úspechy Kyjeva zrejme nemajú taký dramatický psychologický vplyv na ruské sily na juhu, aby sa kvôli tomu sťahovali z pozícií. Ukrajinský protiútok pri Chersone však podľa inštitútu výrazne postupuje, aj keď sa pozornosť v posledných dňoch upiera skôr na Charkovskú oblasť, kde rýchla ukrajinská ofenzíva z minulých dní výrazne zmenšila rozsah Ruskom okupovaných oblastí.

9:05 Rusi v noci ostreľovali Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti.

8:54 Ukrajinské jednotky zaznamenali v protiofenzíve proti ruskej armáde značné úspechy, avšak zatiaľ je priskoro na predpovedať akékoľvek výsledky. V noci na utorok to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.  

8:53 Úspech Ukrajiny na južnom fronte má výrazný vplyv na morálku a bojové schopnosti ruských vojakov. Satelitné snímky ruských pozícií v Kyselivke, dedine vzdialenej len 15 kilometrov severozápadne od Chersonu, ukazujú, že väčšina tamojších ruských vojakov sa stiahla. To podľa analýzy ISW zodpovedá neovereným správam, podľa ktorých vojaci proruských síl Kyselivku opustili a presunuli sa smerom k rieke Dneper.

8:29 Ukrajina ďalej dosahuje výrazné úspechy v protiofenzíve na juhu krajiny, píše vo svojom pravidelnom hlásení Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusko podľa neho nie je schopné posilniť novú frontovú líniu na severovýchode Ukrajiny, ktorá vznikla bleskovým postupom ukrajinských jednotiek.

8:26 Proruské úrady Krymského polostrova, anektovaného ruskom v roku 2014, chcú zakázať proukrajinské slogany a spievanie piesní s kritickým obsahom voči Rusku. Šéf administratívy Krymu Sergej Axionov v pondelok upozornil, že sa objavili videozáznamy s takýmito piesňami a sloganmi prezentovanými na oficiálnych podujatiach. 

7:49 Svetová zdravotnícka organizácia očakáva, že súčasná vlna koronavírusu na Ukrajine dosiahne svoj vrchol v októbri, keď zrejme najviac zaťaží tamojší zdravotnícky systém. Uviedol to v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Upozornil na nízku mieru zaočkovanosti proti covidu na Ukrajine. "Predpovedáme nedostatok kyslíka, pretože jeho dodávky sú potrebné v okupovaných častiach krajiny," pokračoval šéf WHO. Kyslík sa využíva nielen pri liečení pacientov s ochorením COVID-19, ale aj pri liečení sepsy, niektorých tehotenských komplikácií, pôrodoch, či zraneniach. 

7:10 Ukrajina chce znovu požiadať Spojené štáty o ďalšie významné dodávky zbraní, a to vrátane raketometov s dostrelom asi 300 kilometrov. V pondelok to uviedol denník The Wall Street Journal s odkazom na zoznam požadovaných zbraní, ktorý podľa neho dostali niektorí americkí zákonodarcovia. Kyjev uvádza, že potrebuje ďalšie zbrane, aby mohol pokračovať s protiofenzívou, ktorú aktuálne vedie na juhu aj severovýchode Ukrajiny, až do budúceho roka.

6:40 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že bolo obnovené druhé záložné elektrické vedenie do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré umožňuje bezpečné chladenie reaktora. Šéf agentúry Rafael Mariano Grossi však zdôraznil, že bezpečnostná situácia v elektrárni zostáva neistá, informuje Ukrinform. Všetky štyri hlavné externé elektrické vedenia elektrárne sú mimo prevádzky a nedochádza k dodávkam elektriny domácnostiam, továrňam a ďalším subjektom.

6:33 Ukrajinské sily pokračujú vo vytláčaní ruských jednotiek. "Na južnom smere vykonali asi 300 palebných misií, zlikvidovali 59 útočníkov a takmer dvadsať jednotiek nepriateľskej techniky," informoval generálmajor ozbrojených síl Ukrajiny Dmytro Marčenko z operačného veliteľstva Juh.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok