Ukrajina potrebuje Leopardy, aby uchránila ľudí pred genocídou, kritizoval Kuleba chýbajúce dodávky tankov z Nemecka

TA3 ČTK
13.9.2022 16:37

Ukrajinskí činitelia dnes kritizovali Nemecko, ktoré podľa nich nevypočulo žiadosť Kyjeva o dodávku tankov Leopard a obrnených transportérov Marder. Berlín uvádza iba "abstraktné obavy a výhovorky", myslí si šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

ONLINE: Na Kryme zadržali bývalého veliteľa ruských separatistov. Pokračujú útoky pri Donecku
TASR/AP

"Ukrajina potrebuje Leopardy a Mardery teraz - aby oslobodila ľudí a uchránila ich pred genocídou," uviedol Kuleba s tým, že prístup Nemecka je v tomto ohľade "sklamaním". "Ani jeden racionálny argument, prečo tieto zbrane nejde dodať, len abstraktné obavy a výhovorky. Čoho sa Berlín bojí, keď sa nebojí Kyjev?" dodal.

Kulebov ostrý komentár prišiel po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskyj znova vyzval Západ, aby urýchlil dodávky zbraňových systémov. Ukrajinské sily sa teraz snažia upevniť kontrolu nad rozsiahlym územím na severovýchode Ukrajiny, ktoré dobyli v rámci svojej bleskovej ofenzívy z minulého týždňa.

Nemecko poslalo Ukrajincom samohybné húfnice, ale podľa Zelenského a Kuleby to nestačí. Kuleba často kritizuje podľa neho pomalé dodávky zbraní zo strany Nemecka, ktoré si podľa neho nechce znepriateliť ruského prezidenta Vladimíra Putina, pripomína agentúra Reuters.

Súčasne s Kulebou sa dnes do Nemecka pustil aj Zelenského poradcu Mychajlo Podoljak. "Už pol roka sa spojenci dohadujú, kto by mal Ukrajine predať tanky. Šesť mesiacov nie sú žiadne tanky, pretože o tom neexistuje žiadne 'politické rozhodnutie'. Ruský teror pokračuje, ľudia umierajú, čas plynie. Nemecko, čakáme na Tvoje slovo," napísal na twitteri v nemčine.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v pondelok uviedla, že žiadna krajina zatiaľ Ukrajine neposkytla na Západe vyrobené tanky či obrnené transportéry. Berlín podľa nej v tejto otázke nemieni postupovať bez dohody so svojimi partnermi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok