Ukrajina na severovýchode za týždeň naspäť dobyla takmer štyritisíc kilometrov štvorcových územia

TA3 TASR
13.9.2022 19:01

Ukrajinská armáda počas bleskovej protiofenzívy dobyla od 6. septembra opätovne 3800 štvorcových kilometrov územia ukrajinskej severovýchodnej Charkovskej oblasti. V utorok to oznámila námestníčka ministra obrany Hanna Maľarová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Maľarová v živom vysielaní ukrajinskej televízie zo znovudobytého mesta Balaklija v Charkovskej oblasti povedala, že územie opätovne dobyté od ruských ozbrojených síl pozostáva z vyše 300 obcí a približne 150.000 súčasných obyvateľov.

"Operácia prebieha. Jej cieľom je úplné oslobodenie Charkovskej oblasti... Sme presvedčení, že sa to stane v najbližšej budúcnosti," uviedla Maľarová.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok povedal, že Ukrajina od 1. septembra celkovo "oslobodila vyše 6000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny na juhu a východe". Toto zahŕňa aj údaj za posledný týždeň, uvedený Maľarovou.

Ukrajinská protiofenzíva v Charkovskej oblasti Rusko prekvapila. Správy o porážkach Ruska na bojiskách vyvolali neobvyklé kritické reakcie na ruských štátnych televíznych kanáloch.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko vystúpil v televízii po Maľarovej a povedal, že polícia práve exhumuje dve telá civilistov, ktorých podľa jeho slov popravili ruskí vojaci niekoľko dní pred svojím stiahnutím. Moskva popiera, že jej vojaci zámerne zabíjajú civilistov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok