Rusko prežíva veľmi ťažké obdobie, vyhlásil patriarcha Kirill. Vyzval na modlitby za Putina a armádu

TA3 ČTK
13.9.2022 12:14

Moskovský patriarcha Kirill vyzval veriacich k modlitbám za prezidenta Vladimira Putina a ruskú armádu. Krajina podľa najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi nastúpila na "osudovú misiu" proti cudzím mocnostiam, ktoré chcú zničiť jej nezávislosť. V čase, keď sa ruské invázne vojská po ukrajinskej protiofenzíve stiahli prakticky z celej Charkovskej oblasti, patriarcha pripustil, že Rusko prežíva "veľmi ťažké obdobie", informovala agentúra Kathpress.

Kirill v minulosti opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajinu, pri pondelňajšej bohoslužbe však dianie v susednej krajine výslovne nespomenul.

Modlitby majú podľa Kirilla pomôcť, aby Boh urobil Putina "múdrejším, posilnil ho, viedol ho, uchránil pred hriechmi a chybami a zároveň ho inšpiroval k takému konaniu, ktoré by ochránilo našu vlasť pred všetkými vonkajšími hrozbami, možno aj tými najnebezpečnejšími a najstrašnejšími".

Ruskú nezávislosť na cudzích mocenských centrách označila hlava ruského pravoslávia za "veľkú výsadu, ale aj veľký kríž". "Vždy sa nájdu takí, ktorí chcú bohatú a silnú krajinu, ako je Rusko, dostať do svojej sféry vplyvu," povedal. Ruskí propagandisti aj ľudia blízki Kremľu opakovane ruskú agresiu na Ukrajine interpretujú ako obranu "ruského sveta" pred "kolektívnym Západom".

Kirillove výroky na podporu prezidenta Putina a ruskej invázie na Ukrajinu vyvolali v posledných mesiacoch medzinárodné pobúrenie, tentoraz sa však vo svojej kázni o susednej krajine nezmienil. Británia, Kanada, Litva a Ukrajina zaradili konzervatívneho patriarchu kvôli jeho podpore vojny na svoje sankčné zoznamy. Maďarská vláda svojim vetom v júni zabránila, aby to isté urobila aj Európska únia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok