Scholz volal s Putinom, chcel od neho úplne stiahnutie armády a rešpektovanie suverenity Ukrajiny

TA3 ČTK
13.9.2022 22:13

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes po mnohých týždňoch telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V deväťdesiatminútovom rozhovore naliehal na čo najrýchlejšie diplomatické riešenie ruskej vojny na Ukrajine postavené na pokoji zbraní, úplnom stiahnutí ruských jednotiek a rešpektovaní územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Oznámil to podľa agentúry DPA hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

Scholz v Madride: NATO bude dodávať Ukrajine zbrane dovtedy, kým to bude nutné
TASR/AP

Putin potom podľa vyjadrenia Kremľa v telefonáte obvinil ukrajinské sily, že ostreľujú mestá na ukrajinskom Donbase. Rozhovor medzi Scholzom a Putinom bol podľa hovorcu nemeckej vlády venovaný ruskej vojne proti Ukrajine a jej dôsledkom. "Spolkový kancelár zdôraznil, že akékoľvek ďalšie kroky Ruska vedúce k annexiam by nezostali bez odpovede a neboli by za žiadnych okolností uznané," uviedol Hebestreit vo vyhlásení.

Šéf nemeckej vlády v telefonáte tiež zdôraznil nutnosť zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzval Putina, aby naďalej plne realizoval dohodu o vývoze ukrajinského obilia. Rusko túto dohodu opakovane kritizovalo a minulý týždeň varovalo, že by ju nemuselo v novembri predĺžiť. Aj v dnešnom telefonáte Putin svojmu nemeckému kolegovi podľa vyjadrenia Kremľa oznámil, že dohoda dostatočne nerieši obnovenie exportu ruskej poľnohospodárskej produkcie a hnojív z Ruska.

Putin okrem toho v telefonickom rozhovore hovoril o údajnom porušovaní medzinárodného práva zo strany Ukrajiny. "Vladimir Putin upozornil spolkového kancelára na hrubé narušovanie humanitárneho práva ukrajinskou stranou, na neustále ostreľovanie miest na Donbase, v dôsledku ktorého umierajú civilisti," citovala agentúra TASS tlačové oddelenie Kremľa. Ukrajina sa od februára bráni ruskej agresii. Tvrdé boje sa zvádzajú práve o oblasť Donbasu, ktorá hraničí s Ruskom. Kyjev mnohokrát obvinil ruské sily z ostreľovania, pri ktorom zomreli civilisti.

Ruský prezident tiež odmietol obvinenie, že Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom. "Ruská strana poskytuje Medzinárodnému výboru Červeného kríža prístup k vojnovým zajatcom, zatiaľ čo Kyjev tak nerobí," vyhlásil Putin. Šéfka misie OSN monitorujúcej humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová minulý týždeň uviedla, že Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom a niektoré z nich mučia.

Scholz a Putin sa podľa nemeckého vládneho hovorcu dohodli, že zostanú v kontakte. Podľa agentúry TASS spolu predtým hovorili naposledy na konci mája. Vtedajšieho hovoru sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Šéf Elyzejského paláca si s Putinom znovu telefonoval aj cez uplynulý víkend.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok