Top udalosti týždňa: Sulík podal demisiu, kríza v koalícii vrcholí, Ukrajina prešla do protiútoku, zomrel Gorbačov

TA3/Soňa Búranová ČTK TASR
4.9.2022 21:25

Ukrajinské sily prešli do protiofenzívy. Zomrel posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov. Ultimátum SaS sa skončilo, Matovič neodstúpil, demisiu podal Sulík. Tím MAAE dorazil do Záporožia a skontroloval Záporožskú elektráreň. Slovensko kúpi od Fínska 76 bojových obrnených vozidiel 8x8. Vláda rokovala o cenách energíí. Prečítajte si prehľad najdôležitejších udalostí uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Sulík podal demisiu, kríza v koalícii vrcholí, Ukrajina prešla do protiútoku, zomrel Gorbačov
TASR/Jaroslav Novák

Ukrajina v protiofenzíve

Ukrajinské sily ešte minulú nedeľu informovali, že prešli do protiefenzívy, tá pokračovala aj počas uplynulého týždňa. Rusko toto tvrdenie najskôr odmietlo, no následne pripustilo. Ukrajinci pokračujú v ničení ruských logistických trás, záloh a veliteľských stanovíšť. 

Ruské sily v reakcii na novú protiofenzívu na juhu Ukrajiny upravujú svoje pozície a z Krymu a Melitopoľu presúvajú konvoje vojenskej techniky. Nová ukrajinská ofenzíva podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny zrejme mení priority na celom bojisku.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč upozornil, že ľudia by nemali očakávať, že Ukrajina dosiahne počas veľkej protiofenzívy na juhu rýchle víťazstvá nad ruskými jednotkami, pretože Kyjev nechce stratiť príliš veľa svojich vojakov. "Je to veľmi pomalý proces, pretože si ceníme ľudí, pretože potrebujeme, aby sa domov vrátilo čo najviac Ukrajincov," povedal. "Rýchly úspech nepríde... rýchly úspech vždy znamená veľa krvi," dodal.

Spojené štáty však Kyjev vyzývali, aby operáciu geograficky aj v cieľoch obmedzil. Ukrajinci totiž zvažovali širší a ambicióznejší útok, vrátane spätného získania okupovanej časti Záporožskej oblasti. V posledných týždňoch ale svoju misiu obmedzili na juh do Chersonskej oblasti, uvádzajú ukrajinskí a americkí činitelia.

Zomrel posledný sovietsky prezident

Michail Gorbačov, ktorý ukončil studenú vojnu bez krviprelievania, no nedokázal zabrániť kolapsu Sovietskeho zväzu, zomrel v utorok vo veku 91 rokov, uviedli ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na predstaviteľov moskovskej nemocnice. Zomrel po ťažkej a dlhej chorobe.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril hlbokú sústrasť nad smrťou posledného lídra bývalého Sovietskeho zväzu. Zosnulého Gorbačova za politika, ktorý veľmi ovplyvnil dejiny sveta. Putin sa tak vyjadril v sústrastnom telegrame. "Michail Gorbačov bol politikom a štátnikom, ktorý mal obrovský vplyv na chod svetových dejín. Stál na čele našej krajiny v období zložitých, dramatických zmien, ohromných zahraničnopolitických, ekonomických a sociálnych výziev. Hlboko si uvedomoval, že reformy sú nevyhnutné, a snažil sa predložiť vlastné riešenie naliehavých problémov," uvádza sa v texte.

Pochovali ho v sobotu na historickom Novodevičom cintoríne v Moskve. Predtým sa s ním v Stĺpovej sále Domu odborov rozlúčila ruská verejnosť aj niektorí politici. Šéf Kremľa Vladimir Putin neprišiel, lebo bol zaneprázdnený. Nezúčastnili sa ani predstavitelia západného bloku. Na rozlúčke sa ale objavil maďarský premiér Viktor Orbán.

Kto bol Michail Gorbačov? To v Štúdiu TA3 priblížil odborník na Rusko a postsovietsky priestor Jan Šír.

Skončilo sa ultimátum SaS

Ultimátum, ktoré dal Richard Sulík hnutiu OĽANO, v stredu vypršalo. Očakával odchod Igora Matoviča, no nestalo sa tak. Namiesto Matovičovej demisie prezidentka prijala tú Sulíkovu. Považoval to za ústretový krok smerom k Igorovi Matovičovi. Zároveň požiadal ostatných ministrov SaS, aby so svojimi demisiami počkali do pondelka, 5. septembra, keďže OĽANO dalo SaS podmienok, ktoré ak strana prijme, Matovič nakoniec odstúpi. Členovia SaS si vyžiadali čas na ich preštudovanie.

Deň D vládnej koalície sme s vami sledovali online. 

Premiér Eduard Heger považuje demisiu ministra hospodárstva za trucpodnik. Tento krok má podľa neho ďaleko od zodpovednosti vzhľadom na blížiacu sa energetickú krízu. "Považujem to za trucpodnik, to má veľmi ďaleko od zodpovednosti. Zodpovednosť je, že všetky osobné animozity dám bokom," reagoval.

Matovič v rozhovore pre ta3 povedal, že SaS o 10 podmienkach na jeho odstúpenie vedela vopred. "SaS vedela deň vopred o tom, že týchto desať podmienok príde, vedeli aj o tom, ako je to postavené. Sulík išiel rýchlo dať výpoveď pani prezidentke, aby sa zbavil zodpovednosti," uviedol. OĽANO podľa jeho slov dúfalo, že "SaS nebude chcieť položiť tretiu vládu".

Odborníci zhodnotili desať podmienok zo strany Igora Matoviča ako krok prefackať SaS. Tvrdia, že ho napísal tak, aby na tieto podmienky liberáli nepristúpili a on nemusel odísť. Niektoré body sú tiež podľa nich ústavne problematické.

Desať podmienok OĽANO nájdete v článku nižšie.

Prezidentka na situáciu reagovala svojsky. "Slovensko dva mesiace čakalo na to, aby koalícia riešila problémy krajiny. V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany," uviedla po rokovaní ústavných činiteľov Zuzana Čaputová. Ministra financií Igora Matoviča za tento krok skritizovala. "Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý už nikoho nezaujíma. Takto sa vládnuť nedá a nemá," dodala. V stredu popoludní si do prezidentského paláca zavolala predsedu NR SR Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera, aby spolu rokovali o koaličnej kríze.

Vyvrcholenie dlhotrvajúceho sporu medzi lídrami koaličných strán OĽANO a SaS sa teda odložilo na pondelok - 5. septembra. Matovič aj naďalej trvá na svojom, v pondelok nemieni odstúpiť. V nedeľu 4. septembra to potvrdil aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš po víkendovom teambuildingu hnutia. "Trváme na tom, že neexistuje jediný dôvod na odstúpenie Igora Matoviča, pretože patrí medzi najvýkonnejších ministrov a vždy chránil verejný záujem,“ hovorí.

Odborníci z MAAE sú v Záporoží

Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dorazil v stredu do mesta Záporožie na juhu Ukrajiny. Šéf MAAE Rafael Grossi v stredu uviedol, že návšteva tímu inšpektorov MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni je "technickou misiou", ktorej cieľom je zabrániť jadrovej nehode.

Grossi súhlasil s tým, že ukrajinským a zahraničným novinárom bude umožnené v rámci medzinárodnej kontroly navštíviť Ruskom obsadenú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny, "aby svet videl pravdu", povedal ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj. Rusko však novinárom neumožnilo vstup do elekrárne.

Po po návšteve zariadenia Grossi vyhlásil, že fyzická integrita Záporožskej elektrárne bola niekoľkokrát narušená. Spoločne s niektorými členmi svojej delegácie vo štvrtok podvečer z tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe odišiel späť na územie pod kontrolou Kyjeva.

V okupovanej elektrárni zostanú natrvalo dvaja zamestnanci MAAE. Agentúre RIA Novosti to povedal ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uljanov.

Správa o Záporožskej jadrovej elektrárni by mala byť hotová nasledujúci týždeň. Povedal to Grossi po návrate z Ukrajiny, kde delegácia expertov organizácie elektráreň čeliacu ostreľovaniu navštívila. Tím MAAE podľa neho videl všetky časti elektrárne, o ktorých prehliadku požiadal.

Upozornil, že vojenských operácií v regióne pribúda, a štatistická pravdepodobnosť ďalšieho fyzického poškodenia elektrárne je preto vysoká. Situáciu popísal ako "nanajvýš zložitú a náročnú". Preto podľa neho potrebuje trvalú podporu MAAE.

Kúpime vozidlá Patria 

Slovensko uzavrelo s Fínskom medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8. Celková cena zákazky vrátane logistiky, infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur. Prvé vozidlo by malo byť dodané v septembri 2023. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval po utorkovom rokovaní s fínskym ministrom obrany Anttim Kaikkonenom.

"Splnili sme všetky náležitosti na to, aby sme mohli zavŕšiť transparentný a pre Slovenskú republiku veľmi výhodný kontrakt, ktorý donesie veľmi zásadné spôsobilosti, ktorými Ozbrojené sily SR doteraz nedisponovali," vyhlásil slovenský minister.

Rokovania o cenách energií

Zo "zmrazených" cien elektriny pre domácnosti na budúci rok sú po piatkovom rokovaní vlády zrazu dvojnásobné. Po zasadnutí kabinetu to uviedol minister financií Igor Matovič v súvislosti s informáciami predstavenými rezortom hospodárstva. Domácnosti podľa Matoviča za podmienok predstavených v piatok Ministerstvom hospodárstva SR zaplatia budúci rok len za elektrinu o 1,5 miliardy eur viac.

Vláda ešte v piatok rokovala o cenách energií. Problém s drahými energiami však stále nevyriešila. Návrh ministerstva hospodárstva ráta s tým, že domácnosti za elektrinu budúci rok pri rovnakej spotrebe zaplatia dvojnásobok, za plyn o polovicu viac. S tým nesúhlasí minister financií Igor Matovič, ani šéf rezortu práce Milan Krajniak. Richard Sulík na rokovaní nebol. Ďalšie stretnutie bude v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok