Sulík odovzdal prezidentke demisiu. Ostatní ministri SaS s ňou počkajú do pondelka

TA3 TASR
31.8.2022 08:58

Minister hospodárstva Richard Sulík podal demisiu. Považuje to za ústretový krok smerom k Igorovi Matovičovi. Zároveň požiadal ostatných ministrov SaS, aby so svojimi demisiami počkali do pondelka. SaS je podľa Sulíka o požiadavkách OĽANO rokovať, najprv však musí Matovič odstúpiť z postu ministra financií. Deň D vládnej koalície sme sledovali online.

17:30 ONLINE sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

17:28 Sulík podľa politológa Samuela Abraháma hral "vabank" celé leto. "Ani som nečakal, že Matovič odstúpi. Ego mu to nedovolí," dodal. 

Celý rozhovor s politológom Samuelom Abrahom si môžete pozrieť aj tu:

16:12 "Slovensko dva mesiace čakalo na to, aby koalícia riešila problémy krajiny. V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ministra financií Igora Matoviča za tento krok skritizovala.

Celé vyhlásenie Zuzany Čaputovej si môžete pozrieť aj tu:

15:09 Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude mať v stredu 31. augusta o 16.00 h v Prezidentskom paláci v Bratislave vyhlásenie k vládnej kríze po dnešnom stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom NR SR Borisom Kollárom. 

15:04 "My nebudeme pokračovať vo vláde, kým v nej sedí Igor Matovič, lebo ničí svojimi atómofkami celé Slovensko. A tak jeho protinávrh je, že on v tej vláde ostane prilepený na stoličku," uviedla poslankyňa Janka Bittó Cigániková (SaS) na Facebooku.

15:02 Minister životného prostredia Ján Budaj nebude pôsobiť v takej vláde, v ktorej by moc "visela na fašistoch". Povedal to po stredajšom zasadnutí vlády. "Uvidíme, či vôbec ostane trojkoalícia. Pokiaľ by moc visela na fašistoch, v takej vláde nebudem pôsobiť," povedal Budaj novinárom. 

14:49 Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová oceňuje, že si koaliční partneri vytvorili priestor na kompromis. Považuje to za prvý krok k dohode. Vyzvala koaličných partnerov, aby tento priestor využili a do pondelka našli kompromis. 

14:30 Eduard Heger a Boris Kollár opustili Prezidentský palác, žiadne vyjadrenia novinárom neposkytli.

13:39 V záujme Slovenska a jeho občanov je, aby vládna koalícia a najmä hnutie OĽANO čo najrýchlejšie túto agóniu ukončili. Podpredseda Európskeho parlamentu a predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka to uviedol v reakcii na situáciu v koalícii. Za ideálny by považoval okamžitý odchod lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča. 

12:30 Traja najvyšší ústavní činitelia sa v stredu popoludní stretnú v Prezidentskom paláci. Diskutovať budú o aktuálnej situácii vo vládnej koalícii. 

12:05 Richard Sulík podal demisiu. Považuje to za ústretový krok smerom k Igorovi Matovičovi. Zároveň požiadal ostatných ministrov SaS, aby so svojimi demisiami počkali do pondelka. SaS je podľa Sulíka o požiadavkách OĽANO rokovať, najprv však musí Matovič odstúpiť z postu ministra financií.

11:35 Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vyhlásila referendum s obomi navrhovanými otázkami. Uviedol to v stredu v súvislosti s podmienkami OĽANO na odchod z vlády ministra financií Igora Matoviča. Len demokratické priame riešenie môže viesť podľa Fica k vyriešeniu bezprecedentnej vládnej krízy spôsobenej politickými "deckami"

11:20 Šéf OĽANO Igor Matovič zverejnil na Facebooku ďalší status.

10:55 Igor Matovič sa na Facebooku vyjadril k požiadavkám, na základe ktorých je ochotný odstúpiť z postu ministra financií. "Veľmi si vážim dôveru poslancov aj predsedníctva OĽANO a ich postoj, že druhému vydieraniu Richarda Sulíka už nesmieme ustúpiť. Napriek tomu sme sa rozhodli pokúsiť o zastavenie SaS na ceste, ktorá nevyhnutne vedie Slovensko k návratu mafie k moci a dať túto ponuku. Veríme, že pri troche dobrej vôle SaS sa k nej postaví zodpovedne a ústretovo," napísal Matovič.

10:50 Hnutie OĽANO zverejnilo 10 požiadaviek na pomoc ľuďom a ochranu verjených financií. Ak budú schválené, Matovič prijme ponuku Sulíka na spoločný odchod z ministerských stoličiek:

"1. 200 EUR na dieťa 

Vzhľadom potrebu kompenzácie rastu cien energií a po prihliadnutí na trvajúcu nespoluprácu ministerstva školstva pri tvorbe systému tzv. krúžkovného, ministerstvo financií navrhne zmenu, ktorá dočasne od 1.1.2023 do 31.8.2024 miesto krúžkovného zvýši prídavok na dieťa na 60 EUR a daňový bonus na 140 EUR pre všetky deti od 0 do 18 rokov. Stratu príjmov obcí spôsobenú touto zmenou štát obciam preplatí. Všetci poslanci SaS zmenu zákona podporia. V prípade ak Ústavný súd SR vyhlási ktorúkoľvek časť Rodinného balíčka za protiústavnú, poslanci SaS podporia zmeny navrhnuté MF s cieľom dosiahnuť podporu až 200 EUR mesačne pre každé dieťa od 0 do 18 rokov. 

2. Štátny rozpočet na rok 2023 

V riadnom termíne bude schválený zákon o štátnom rozpočte na rok 2023, tak aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu, ktoré by v dnešnej dobe spôsobilo chaos vo financovaní fungovania úloh štátu. Všetci poslanci SaS zákon podporia.

3. Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti 

Bude schválený ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorého prijatie strana SaS už dva roky v parlamente blokuje. MF predloží úpravy novely a všetci poslanci SaS zákon podporia.

4. Stabilita dôchodkového systému 

Bude schválený ústavný zákon o stabilite dôchodkového systému, potrebného mimo iného na zavedenie rodičovského bonusu a možnosti odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, ktorého príprave strana SaS svojimi podmienkami dlhodobo bráni. Všetci poslanci SaS zákon podporia. 

5. Finančná disciplína 

Poslanci ani ministri za SaS nebudú predkladať návrhy s dopadom na verejné financie bez toho, aby nenavrhli zdroje, ktoré zabezpečia ich finančné krytie. Všetky návrhy s vplyvom na verejné financie, neodsúhlasené koaličnou radou a predložené na rokovanie septembrovej schôdze NR SR, poslanci SaS stiahnu z rokovania NR SR. 

6. Nové zdroje príjmov štátu 

Budú schválené nové sadzby daní na lieh a hazard podľa návrhu ministerstva financií. Bude zavedená nová daň z ruskej ropy a tranzitného plynovodu podľa návrhu MF. Bude zvýšený odvod regulovaných subjektov podľa návrhu MF a bude rozšírený okruh platiteľov odvodu. Všetci poslanci SaS zákony podporia. Nové zdroje budú prerozdelené obyvateľom SR podľa návrhu MF na zmiernenie následkov inflácie a energetickej krízy. Všetci poslanci SaS návrhy na prerozdelenie nových zdrojov podporia. 

7. Zmrazené ceny elektriny pre všetky domácnosti 

Minister hospodárstva zabezpečí takú dohodu so Slovenskými Elektrárňami a.s., ktorou splní svoj verejný prísľub o zmrazených cenách elektriny pre všetky domácnosti bez dopadu na verejné financie, keďže na súčasný návrh ministra hospodárstva by drasticky doplatili domácnosti, ktoré kúria elektrinou. 

8. Výhodné zmluvy na plyn pre všetky domácnosti 

Minister hospodárstva zabezpečí, aby bol splnený jeho verejný prísľub na výhodné 4-ročné zmluvy na odber plynu pre všetky domácnosti ako aj výhodné kontrakty pre bytové domy bez dopadu na verejné financie. 

9. Príspevok domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov € 

Bude schválený zákon predložený ministerstvom financií, ktorý zabezpečí špeciálny príspevok domácnostiam na kompenzáciu vyšších cien plynu a tepla v roku 2023 v minimálnej výške 250 miliónov €. Všetci poslanci SaS zákon podporia. 

10. Príspevok dôchodcom 150 miliónov € 

Bude schválený jednorazový príspevok k starobným dôchodkom vo výške 50% z 13. dôchodku, vyplatený na jeseň roku 2022. Všetci poslanci SaS zákon podporia."

10:49 Začiatok rokovania vlády posunuli, SaS by sa mala aktuálne radiť o návrhoch hnutia OĽANO. Novinárom to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

10:43 Vyjadrenie premiéra Eduarda Hegera ku koaličnej kríze si môžete pozrieť aj na našom Facebooku.

10:26 Predseda vlády Eduard Heger povedal, že minister fnanciíIgor Matovič odíde s Richardom Sulíkom do parlamentu, ak SaS schváli opatrenia na boj proti energetickej kríze.

10:15 "Pevne verím, že Richard Sulík po tretíkrát nepovalí vládu a nepridá sa k Smeru, Hlasu a fašistom," povedala novinárom po príchode na Úrad vlády SR Veronika Remišová.

9:38 Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na Facebooku uviedla, že koalícia musí ukončiť nezmyselné hádky a pokračovať.

8:56 O tom, ako bude vláda vyzerať po uplynutí ultimáta SaS, sme sa rozprávali s ústavným právnikom Marekom Dominom z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

8:52 Igor Matovič v utorok na sociálnej sieti napísal, že "by bol rád, ak by minister zahraničných vecí Ivan Korčok zostal súčasťou vlády a neodišiel spolu s ostatnými ministrami SaS." Liberáli na toto vyhlásenie reagovali tým, že ak má Matovič skutočný záujem na tom, aby Ivan Korčok ostal ministrom zahraničných vecí, odstúpi z postu ministra financií.

8:45 Po uplynutí ultimáta SaS je v hre niekoľko scenárov. Možný je odchod štyroch ministrov SaS, ministra financií Igora Matoviča alebo aj lídrov oboch strán. Viac sme si o tom povedali s redaktorkou Dianou Štrusovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok