O stave Záporožskej elektrárne bude MAAE informovať v priebehu budúceho týždňa

TA3 ČTK
2.9.2022 20:46

Správa o Záporožskej jadrovej elektrárni by mala byť hotová budúci týždeň. Povedal to dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návrate z Ukrajiny, kde delegácia expertov organizácie elektráreň čeliacu ostreľovaniu navštívila. Zopakoval, že fyzická integrita elektrárne, ktorá je v časti Ukrajiny okupovanej Ruskom, bola narušená, a to niekoľkokrát. Grossi to označil za neprijateľné v každom ohľade. Tím MAAE však podľa Grossiho videl všetky časti elektrárne, o ktorých prehliadku požiadal.

V utorok chce Grossi o zisteniach inšpekcie informovať Bezpečnostnú radu OSN. Uistil, že MAAE sa nenechá "zmanipulovať" žiadnym z členských štátov.

Grossi na večernej tlačovej konferencii vo Viedni povedal, že tím MAAE bol svedkom vojenskej aktivity v okolí elektrárne a na jej budovách boli vidieť stopy tejto aktivity. Bezpečnostné systémy elektrárne podľa neho nie sú plne funkčné, ale to sa netýka kritickej červenej zóny. Logisticky v areáli nie sú žiadne veľké problémy. Príležitostne však dochádzalo k narušeniu dodávok prúdu z elektrárne.

Šéf MAAE ďalej upozornil, že vojenských operácií v regióne pribúda, a štatistická pravdepodobnosť ďalšieho fyzického poškodenia elektrárne je preto vysoká. Situáciu popísal ako "nanajvýš zložitú a náročnú". Preto podľa neho potrebuje trvalú podporu MAAE.

Grossi potvrdil predchádzajúce informácie ruskej strany, že v elektrárni zostalo šesť zástupcov MAAE, pričom dvaja z nich tam podľa neho pobudnú dlhší čas. Štyria členovia tímu odídu na budúci týždeň. Grossi vyjadril obdiv ukrajinským expertom, ktorí aj v daných podmienkach pokračujú v práci. Uistil, že MAAE celý čas dostáva informácie z elektrárne, v ktorej bolo zriadené ďalšie krízové centrum.

Šéf MAAE Grossi, ktorý viedol delegáciu do elektrárne, už vo štvrtok vyhlásil, že fyzická integrita zariadenia bola úmyselne aj náhodou niekoľkokrát narušená. "Mám a budem mať o elektráreň obavy, kým nebude situácia stabilnejšia a predvídateľnejšia," povedal vo štvrtok a dodal, že jeho tím stihol za niekoľkohodinovú návštevu získať "veľa" informácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok