S Gorbačovom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí. Nechýbal Orbán, Putin nebol prítomný

TA3
3.9.2022 16:16

Na historickom Novodevičom cintoríne v Moskve pochovali prvého a zároveň jediného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova. Predtým sa s ním v Stĺpovej sále Domu odborov rozlúčila ruská verejnosť aj niektorí politici. Šéf Kremľa Vladimir Putin neprišiel, lebo bol zaneprázdnený. Nezúčastnili sa ani predstavitelia západného bloku. Na rozlúčke sa ale objavil maďarský premiér Viktor Orbán.

Pred Domom odborov sa počas niekoľkohodinovej rozlúčky vytvoril dlhý rad ľudí, ktorí chceli osobne vzdať úctu Michailovi Gorbačovovi. Policajti ich dnu púšťali po skupinkách. Pri rakve sedela dcéra zosnulého exprezidenta Irina Virganská. Vladimir Putin poslal jeho rodine sústrastný telegram. 

Západné krajiny na pohrebe zastupovali diplomati a veľvyslanci, ktorí v Rusku už sú. Moskva totiž zakázala vstup na svoje územie viacerým zahraničným politikom v reakcii na sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Výnimkou je Viktor Orbán, ktorý kritizuje protiruské sankcie a embargo Európskej únie na nákup ruských strategických surovín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok