Ukrajina prešla na juhu krajiny do protiofenzívy, Rusko ju poprelo a neskôr potvrdilo

TA3 ČTK
29.8.2022 13:51

Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na armádne zdroje, sa útočiacim vojskám podarilo v Chersonskej oblasti na niektorých miestach prelomiť prvú líniu ruskej obrany. Podľa ruských predstaviteľov sú správy o začatí ukrajinskej ofenzívy nepravdivé. Ruské ministerstvo obrany však večer ukrajinskú protiofenzívu pripustilo.

"Ukrajinské ozbrojené sily začali na mnohých smeroch ofenzívu na juhu Ukrajiny," citoval denník Ukrajinska pravda hovorkyňu ukrajinskej armády Nataliji Humenjukovú, ktorá zároveň vyzvala na opatrnosť ohľadom informovania o prebiehajúcich bojoch.

Denník s odvolaním sa na niekoľko zdrojov v ukrajinskej armáde uviedol, že sa zo svojich bližšie nespresnených pozícií v Chersonskej oblasti stiahol pluk separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a na útek sa obrátili aj ruskí výsadkári, ktorí tejto jednotke mali poskytovať podporu. Informácie nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Rusko nesúhlasí

"Je to fake. Ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny je ilúzia," uviedol ale podľa agentúry TASS Ruskom dosadený zástupca šéfa oblastnej správy Kirill Stremousov. "Nikto nikam nepostupuje, nikto neustupuje. Všetko je to výmysel. Žijeme v pokoji," dodal.

V meste Nova Kachovka bola vyhlásená evakuácia pracovísk, uviedol podľa TASS šéf miestnej ruskej okupačnej správy Vladimir Leonťjev. V meste sa podľa neho v poslednom dni odohralo desať raketových úderov. Mestom znejú sirény leteckého poplachu.

Podľa hovorcu správy Odeskej oblasti Serhija Bratčuka bol v Beryslavi neďaleko Novej Kachovky zasiahnutý strojársky závod, kde boli umiestnené ruské jednotky. Zásah podľa neho utrpel aj sklad zbraní a munície v obci Havrylivka. Výbuchy sú počuť aj zo samotného Chersonu, uviedla televízia Suspilne.

Rusko ofenzívu nakoniec pripustilo

Ruské ministerstvo obrany však neskôr ukrajinskú protiofenzívu pripustilo. "Ukrajinské vojsko podniklo v troch smeroch pokusy o ofenzívu v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti. V dôsledku aktívnej obrany ruského vojska utrpeli jednotky ukrajinských ozbrojených síl veľké straty," uviedol podľa agentúry TASS ruský rezort obrany, ktorý zároveň vyhlásil, že "pokus o ofenzívu zlyhal". Ukrajinská armáda prišla vraj o viac ako 560 vojakov, 26 tankov, 23 bojových vozidiel pechoty, deväť obrnených bojových vozidiel a dva lietadlá Su-25, tvrdí Moskva.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajinské vedenie hovorilo o začatí ofenzívy na juhu krajiny od júna, v polovici júla potom prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil armáde dobyť túto časť Ukrajiny späť. Ofenzíve predchádzali týždne vytrvalého ostreľovania mostov cez rieku Dneper, skladísk zbraní a ďalších ruských logistických cieľov v Chersonskej oblasti, ktoré vykonávalo ukrajinské ďalekonosné delostrelectvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok