ONLINE: Ukrajinci dobyli späť štyri obce, v Mariupole silnejú prípravy na referendum o pripojení k Rusku

TA3 TASR ČTK
29.8.2022 07:00

CNN s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej armády reportuje, že v pondelok sa podarilo znovudobyť štyri doteraz okupované obce: Novodmytrivku, Archanhelsku, Tomynu Balku a Pravdyne. V Mariupole okupačné úrady zintenzívnili prípravy na referendum o pripojení. Povedal to poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko. Udalosti sme s vami sledovali online.

Slovensko čaká po takmer ôsmich rokoch referendum. V histórii samostatnosti však bolo platné len jedno
TASR - Pavel Neubauer

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:35 Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč na YouTube uviedol, že ukrajinské jednotky prelomili ruskú obranu v niekoľkých miestach frontovej línie pri meste Cherson. Dodal, že ukrajinské sily ostreľujú trajekty, ktoré Moskva využíva na zásobovanie Ruskom okupovaného územia na západnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti.

22:28 Ruskom okupované mesto Nová Kachovka je po raketovom útoku ukrajinských síl bez vody a elektriny. Agentúre Reuters to povedali predstavitelia Ruskom menovaného miestneho úradu. Sídlo leží východne od mesta Cherson, ktoré je cieľom veľkej protiofenzívy, ktorú Ukrajina začala už skôr počas pondelka.

22:08 CNN s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej armády reportuje, že v pondelok sa podarilo znovudobyť štyri doteraz okupované obce: Novodmytrivku, Archanhelsku, Tomynu Balku a Pravdyne. "Operácia začala v noci masívnym ostreľovaním ruských pozícií a tylu. Zasiahli sme pechotu z DNR a LNR, utiekli. Ruský výsadok utiekol za nimi," cituje CNN nemenovaný zdroj.

22:00 Školský rok je za dverami, no na Ukrajine má tentokrát trpkú príchuť. Tamojšie ministerstvo musí riešiť školské kryty. Mnohé z nich ich totiž nemajú a bez krytov sú školy pre deti nebezpečné.

21:34 Ukrajinský poľnohospodársky vývoz by v októbri vďaka postupnému znovuotváraniu prístavov mohol stúpnuť na šesť až 6,5 milióna ton. To je dvojnásobok oproti júlu. V pondelok to podľa agentúry Reuters povedal ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj.

20:45 Pri ruskom ostreľovaní juhukrajinského mesta Mykolajiv zomreli dvaja ľudia. Podľa agentúry Reuters to oznámil starosta mesta Oleksandr Senkevyč. Vedúci oblasti gubernátor Vitalij Kim informoval aj o 24 ranených. Podľa Senkevyča ostreľovanie zasiahlo obytné domy a vzdelávacie inštitúcie.

20:06 Ruské ministerstvo obrany večer pripustilo ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny. Tvrdí, že ukrajinská armáda pri nej utrpela ťažké straty.

19:43 Chystaná misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v Záporožskej jadrovej elektrárni bude mať podľa tlačového hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olega Nikolenka trojstupňový mandát. Zameria sa na fyzickú ochranu elektrárne, jadrovú bezpečnosť a záruku nešírenia jadrových materiálov.

19:08 Toto sú indikatívne odhady ruských strát na Ukrajine od začiatku vojny, informujú Ozbrojené sily Ukrajiny.

19:07 Medzinárodné spoločenstvo by malo uprednostňovať opatrenia, ktoré pomáhajú dosiahnuť mier na Ukrajine namiesto opatrení, pri ktorých hrozí stupňovanie konfliktu. Povedal to v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na strategickom fóre v slovinskom meste Bled.

18:11 Postoj, ktorý členské krajiny EÚ zaujali voči Rusku, ukáže, nakoľko si cenia demokraciu. Povedal to v pondelok v Paríži poľský premiér Mateust Morawiecki. "Reakcia na ruskú vojnu je skutočný test na to, aby sme ukázali, že skutočne podporujeme demokratické hodnoty," povedal Morawiecki vo svojom príhovore na konferencii francúzskeho zväzu zamestnávateľov.

18:04 Rusko odmieta demilitarizáciu oblasti okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že demilitarizácia okupovanej elektrárne teraz nie je pre Rusko témou.

17:13 V Mariupole okupačné úrady zintenzívnili prípravy na referendum o pripojení. Snažia sa tam zostaviť štyri volebné komisie. Povedal to poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko.

17:10 Americký minister obrany Lloyd Austin zorganizuje 8. septembra v Nemecku stretnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny s cieľom rokovať o podpore pre túto krajinu, ktorá čelí ruskému útoku.

16:37 Holandsko vyšle na Ukrajinu ďalšie tri tímy vyšetrovateľov, ktorí budú dokumentovať možné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, informovala dnes agentúra AFP. Podporí vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu. Misia začne ku koncu tohto roka a bude pokračovať aj budúci rok. Na Twitteri o tom informoval holandský minister zahraničia Wopke Hoekstra.

16:30 Európska komisia kvôli prudkému rastu cien elektriny pripravuje krízové opatrenia a systémovú reformu trhu. V prejave na konferencii Bledské strategické fórum to oznámila predsedníčka exekutívy Únie Ursula von der Leyenová.

16:23 Ukrajinské ozbrojené sily začali prípravu na protiofenzívu na juhu krajiny, potvrdila stanica CNN s odvolaním sa na dvoch vysoko postavených amerických činiteľov. Ukrajinská armáda podľa nich začala "formovacie operácie", ktoré majú pripraviť bojisko na významný protiútok.

15:54 Ruská okupačná správa uviedla, že ukrajinské delostrelectvo zasiahlo budovu v Záporožskej jadrovej elektrárni, kde sa skladuje jadrové palivo. O škodách sa nezmieňuje. Správu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

15:37 Od februára ruské ostreľovanie zničilo 492 pamiatok ukrajinského kultúrneho dedičstva a kultúrnych inštitúcií. Podľa ukrajinského ministerstva kultúry ide o najrozsiahlejšie "zločiny proti kultúrnemu dedičstvu Ukrajiny od 2. svetovej vojny".

15:28 Podľa hovorcu správy Odeskej oblasti Serhija Bratčuka bol v Beryslavi neďaleko Novej Kachovky zasiahnutý strojársky závod, kde boli umiestnené ruské jednotky. Zásah podľa neho utrpel aj sklad zbraní a munície v obci Havrylivka. Výbuchy sú počuť aj zo samotného Chersonu, uviedla televízia Suspilne.

15:06 Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti poprel správy o začatí ukrajinskej ofenzívy na juhu krajiny. V meste je podľa neho pokoj.

14:50 Rusko sa snaží zabrániť európskym krajinám, aby pred nadchádzajúcou zimou naplnili svoje zásobníky plynu. Na konferencii v nórskom Stavangeri to cez video uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko zároveň v nadchádzajúcich mesiacoch zvýši spaľovanie plynu s tým, ako sa plnia jeho vlastné zásobníky, uviedol na rovnakej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Biroh.

13:51 Ukrajinská armáda oznámila, že začala ofenzívu na juhu krajiny. Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na armádne zdroje, sa útočiacim vojskám podarilo v Chersonskej oblasti na niektorých miestach prelomiť prvú líniu ruskej obrany.

13:27 Európska únia sa v pondelok pripojila k Dohovoru o právomoci uznávať a vykonávať rozsudky v občianskych a obchodných veciach (Haagskemu dohovoru o rozsudkoch), ktorý je dôležitým a na pravidlách založeným nástrojom na uľahčenie mnohostranného obchodu a investícií. 

13:03 Veľkoobchodná cena elektriny pre nemecký trh s dodaním v budúcom roku, ktorá je pre Európu kľúčová, v pondelok prvýkrát presiahla 1000 eur za megawatthodinu (MWh). Výrazne naopak klesá veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh, kľúčový termínový kontrakt zlacnel zhruba o pätinu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

12:56 Kremeľ v pondelok vyzval na vyvíjanie tlaku na Kyjev, aby v Moskvou kontrolovanej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na ukrajinskom juhovýchode znížil napätie. Píše o tom agentúra AFP s vysvetlením, že Ukrajina a Rusko sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú, že elektráreň ostreľujú ich ozbrojené sily ťažkými zbraňami. 

12:19 Nemecký kancelár Olaf Scholz hovoril v pondelok počas príhovoru na Univerzite Karlovej v Prahe o výzvach, ktoré stoja pred Európou v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informovali agentúry DPA, Reuters a AFP. 

11:38 Misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine bude doposiaľ najťažšou misiou tejto medzinárodnej organizácie, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Píše o tom agentúra AFP. 

11:37 Rusko chce usporiadať vojenské cvičenie, pripojiť sa má aj Čína. Manévrov s názvom Vostok 2022 sa má zúčastniť viac ako 50-tisíc vojakov a 5-tisíc kusov zbraní a vojenskej techniky. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

11:19 Zoskupenie ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 v pondelok vyzvalo, aby tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý smeruje do Ruskom okupovanej ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, k nej mal neobmedzený prístup. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

11:18 Švédsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc pre obranu pred ruskou inváziou v hodnote 500 miliónov švédskych korún (vyše 47 miliónov eur). Rovnakú sumu vyčlení vláda premiérky Magdalény Anderssonovej na civilné účely, informovala agentúra Reuters.

10:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu je v súčasnosti v rámci vedenia krajiny zrejme "odsunutý na okraj", pričom o priebehu vojny na Ukrajine informujú prezidenta Vladimira Putina priamo operační velitelia. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany, informuje TASR na základe jeho správy na sociálnej sieti. 

10:44 Ruskí vyšetrovatelia v pondelok oznámili, že údajne identifikovali ďalšieho podozrivého Ukrajinca zapojeného do zabitia prokremeľskej novinárky Darie Duginovej. Informovali agentúry AP a DPA. 

10:35 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (28. 8.) na Slovensko 3045 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 825 mužov, 1533 žien a 687 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. 

9:50 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 5,89 milióna ľudí, oznámila v pondelok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. 

8:55 Ruské sily za uplynulých 24 hodín vykonali pozemné útoky menšieho rozsahu pozdĺž hranice medzi Charkovskou a Doneckou oblasťou, uvádza k bojovej situácii na Ukrajine analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruskí vojaci neúspešne pokúsili o postup v niekoľkých smeroch na Donbase. Ostreľovaniu v pondelok ráno čelil Charkov, uviedla miestna správa.

8:20 Rusko zrejme pripravuje pôdu pre anektovanie okupovaných častí Ukrajiny uskutočnením referend, informuje v pondelok agentúra DPA. Odvoláva sa na vyjadrenia predstaviteľa Kremľa Sergeja Kirijenka o tom, že podľa prieskumov vo východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré spolu tvoria región známy ako Donbas, dosahuje podpora pripojenia sa k Rusku 91 až 92 percent. 

7:30 Do Záporožskej jadrovej elektrárne smeruje tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Oznámil to v pondelok šéf tejto dozornej jadrovej agentúry OSN Rafael Grossi.

7:05 Ruské jednotky okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine v nedeľu uviedli, že museli zostreliť ozbrojené bezpilotné lietadlo, ktoré do oblasti vyslali Ukrajinci. TASR správu prevzala z agentúry DPA, podľa ktorej nebolo ruské tvrdenie možné nezávisle overiť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok