Cena elektriny v Nemecku je na historickom maxime, plyn však zlacňuje

TA3 ČTK
29.8.2022 13:04

Veľkoobchodná cena elektriny pre nemecký trh s dodaním v budúcom roku, ktorá je pre Európu kľúčová, v pondelok prvýkrát presiahla 1000 eur za megawatthodinu (MWh). Výrazne naopak klesá veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh, kľúčový termínový kontrakt zlacnel zhruba o pätinu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

elektrina stĺp káble 1140 px (SITA/KR PZ Žilina)
SITA/KR PZ Žilina

Cena elektriny pre nemecký trh s dodaním v budúcom roku si dopoludnia pripisovala až 6,6 percenta na 1050 eur za MWh. Jej francúzsky ekvivalent pokoril hranicu 1000 eur za MWh už v piatok, píše Bloomberg.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v septembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku krátko popoludní vykazovala pokles o 19 percent na zhruba 275 eur za MWh.

Za zlacňovaním plynu stoja priaznivé informácie o plnení zásobníkov v Nemecku. Niektorí obchodníci navyše vyberajú zisky, ktoré im priniesol rast cien plynu v uplynulých týždňoch. Minulý týždeň kľúčový termínový kontrakt na plyn zdražel o takmer 40 percent, napísala agentúra Bloomberg.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck cez víkend uviedol, že nemecké zásobníky plynu sa plnia rýchlejšie, než je naplánované. Cieľom nemeckej vlády je, aby do októbra boli zásobníky plné z 85 percent. Podľa Habecka by tento cieľ mohol byť splnený už začiatkom septembra. K 1. novembru potom majú byť zásobníky plné z 95 percent.

Ceny plynu v Európe tento rok tlačia nahor obavy z nedostatku tejto suroviny v spojitosti s ozbrojeným konfliktom medzi Ukrajinou a Ruskom. Rast cien energií tlačí v európskych krajinách nahor infláciu a zvyšuje náklady domácností i podnikov. Český premiér Petr Fiala minulý týždeň hovoril o potrebe nájsť celoeurópske riešenie, ktoré bude smerovať k zastropovaniu cien energií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok