Rusko chce zabrániť Európe, aby si naplnila zásobníky plynu, povedal Zelenskyj

TA3 ČTK
29.8.2022 14:47

Rusko sa snaží zabrániť európskym krajinám, aby pred nadchádzajúcou zimou naplnili svoje zásobníky plynu. Na konferencii v nórskom Stavangeri to cez video uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

ergv
TASR/AP

Rusko zároveň v nadchádzajúcich mesiacoch zvýši spaľovanie plynu s tým, ako sa plnia jeho vlastné zásobníky, uviedol na rovnakej konferencii šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Biroh.

"Rusko bitku o energie nevyhráva," povedal Biroh na nórskom stretnutí zameranom na plyn a ropu. Moskva podľa neho zároveň stratila veľkú časť dôvery medzi svojimi klientmi po celom svete.

Analýza spoločnosti Rystad Energy zverejnená minulý týždeň ukázala, že Rusko teraz neďaleko fínskych hraníc spaľuje obrovské množstvo zemného plynu, denne odhadom za desať miliónov dolárov. Podľa odborníkov ide o plyn, ktorý by za iných okolností smeroval do Nemecka.

Ťažobné firmy spaľujú plyn bežne, keď sa im nahromadia a nemôžu ho vyviezť, alebo keď vzniká ako vedľajší produkt, ktorého ďalšie využitie je nerentabilné. Rusko ale teraz plyn blízko fínskych hraníc spaľuje v situácii, keď je po ňom obrovský dopyt a kedy jeho cena strmo rastie.

Rusko tento rok 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu. Západné krajiny vrátane EÚ v reakcii na to zaviedli rad protiruských sankcií, čo vyvolalo odozvu Moskvy, ktorá odvtedy prestala do niektorých únijných krajín dodávať plyn, inam dodávky obmedzuje. EÚ sa preto snaží o naplnenie zásobníkov zemného plynu do začiatku zimy aspoň z 80 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok