Von der Leyenová: Európska komisia pripravuje reformu trhu s elektrinou aj krízové opatrenia

TA3 ČTK
29.8.2022 15:16

Európska komisia kvôli prudkému rastu cien elektriny pripravuje krízové opatrenia a systémovú reformu trhu. V prejave na konferencii Bledské strategické fórum to oznámila predsedníčka exekutívy Únie Ursula von der Leyenová. Chystané zmeny ihneď bližšie nešpecifikovala.

"Raketovo rastúce ceny elektriny dnes odhaľujú, z rôznych dôvodov, limity súčasnej koncepcie nášho trhu s elektrinou," povedala v Slovinsku šéfka komisie. "Už nie je schopná napĺňať svoj účel. A preto ako komisia pracujeme na krízovej intervencii a na štrukturálnej reforme trhu s elektrinou. Potrebujeme pre elektrinu nový model trhu, ktorý skutočne funguje," dodala von der Leyenová.

O možných zmenách nastavenia energetického trhu sa v Európskej únii debatuje už dlhšiu dobu, v posledných dňoch však podpora razantných zásahov silnie, zatiaľ čo cena plynu dosahuje nové a nové rekordy. Minulý týždeň sa k týmto hlasom pridal aj Berlín, keď nemecká vláda oznámila, že zvažuje "zásadnú reformu" v snahe zmierniť dopady na spotrebiteľov. Belgická vláda zase cez víkend uviedla, že je potrebné prehodnotiť systém tvorby cien v EÚ.

Podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) musí únia oddeliť ceny plynu od ceny elektriny. Síkela ako zástupca krajiny predsedajúcej Rade EÚ zvolal na 9. septembra mimoriadne stretnutie ministrov zodpovedných za energetiku. Prejednávať sa má návrh na stanovenie maximálnej ceny plynu.

Európska komisia bola predtým členskými krajinami poverená, aby vypracovala analýzu k možnosti zastropovania cien. Jeden z hovorcov EK minulý týždeň uviedol, že komisia skúma rôzne možnosti, ako znížiť ceny energií, vrátane zavedenia maximálnej ceny plynu i ropy. "Akékoľvek návrhy či možnosti... predstavíme, keď budeme pripravení," dodala hovorkyňa Dana Spinantová.

Von der Leyenová dnes nenaznačila, kedy by mohli byť pripravované zmeny odhalené verejnosti. O iniciatíve hovorila v kontexte odklonu od fosílnych palív, predovšetkým tých ruských. Obmedzenie spotreby ruskej ropy a ruského plynu sa stalo prioritou EÚ v nadväznosti na februárový vpád ruskej armády na Ukrajinu.

Súčasná podoba únijného trhu s elektrinou bola podľa šéfky EK vytváraná "za úplne odlišných okolností" a s inými cieľmi. "Ukončenie našej závislosti na ruských fosílnych palivách je len prvý krok," vyhlásila na konferencii v Slovinsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok