Zelenskyj prisľúbil slobodu Ukrajine aj Krymu. Ním to začalo, ním to aj skončí, vyhlásil

TA3 TASR
23.8.2022 15:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v príhovore na summite tzv. krymskej platformy prisľúbil, že prinesie "slobodu Ukrajine aj občanom na Kryme". Informuje o tom televízia Sky News.

V online príhovore, ktorým ukrajinský líder otvoril utorkový virtuálny summit, prisľúbil, že Kyjev jedného dňa obnoví ukrajinskú vládu nad Krymským polostrovom, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

"V záujme toho..., aby sa vrátila predvídateľnosť a bezpečnosť do nášho regiónu, do Európy a do celého sveta, musíme zvíťaziť - zvíťaziť v boji proti ruskej agresii. Preto musíme oslobodiť Krym od okupácie. Začalo to Kryme, skončí to na Kryme," vyhlásil Zelenskyj.

Pred príhovorom na summite ukrajinský prezident v utorok varoval Moskvu pred reakciou Kyjeva na prípadný ruský útok na Deň nezávislosti Ukrajiny, ktorý pripadá na stredu 24. augusta. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v Kyjeve po stretnutí s poľským prezidentom Andrzej Duda, Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina čelí každodenne hrozbe ruských útokov.

Rusko dostane mocnú odpoveď

"Rusko to robí stále. Môže znížiť počet týchto útokov? Áno, môže to urobiť 23. a 24. augusta," uviedol ukrajinský prezident.

"Čo urobí Ukrajina, ak zasiahnu Kyjev?... Ak nás zasiahnu, dostanú odpoveď, mocnú odpoveď... Chcem povedať, že táto reakcia bude každým dňom silnejšia," uviedol Zelenskyj s tým, že rovnako bude Ukrajina reagovať aj na útok na akékoľvek iné ukrajinské mesto.

Krymská platforma je medzinárodná diplomatická iniciatíva Ukrajiny, ktorej cieľom je hľadať cesty k obnoveniu ukrajinskej vlády nad anektovaným Krymom. Prvý summit platformy sa konal vlani v auguste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok