Krym patrí Ukrajine, povedal Erdogan. Je to podľa neho dôležité pre globálnu bezpečnosť

TA3 ČTK
23.8.2022 21:50

Ruskom anektovaný Krymský polostrov by sa mal podľa medzinárodného práva vrátiť Ukrajine, uviedo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podporu Ukrajine vyjadrili a návrat okupovaného Krymu dnes podporili aj desiatky ďalších predstaviteľov krajín a medzinárodných inštitúcií na summite Krymskej platformy, ktorá sa usiluje o obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny a ukončenie okupácie polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Krym patrí Ukrajine, povedal Erdogan. Je to podľa neho dôležité pre globálnu bezpečnosť
TASR/AP

"Medzinárodné právo vyžaduje, aby sa Krymský polostrov vrátil Ukrajine. Je to zásadné pre celý región a pre globálnu bezpečnosť, pre stabilitu, podporu územnej integrity, zvrchovanosti a politickej jednoty Ukrajiny," citovala Erdogana agentúra Ukrinform.

Turecko sa podobne ako Západ a ďalšie svetové krajiny radí v Ruskom rozpútaného konfliktu na stranu Ukrajiny. Ako však podotýka ruskojazyčná verzia BBC, Ankara sa snaží udržať dobré vzťahy s Moskvou aj Kyjevom. V niektorých záležitostiach pôsobí ako neutrálny prostredník, zaštítila napríklad dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny a snažila sa aj o sprostredkovanie mierových rozhovorov.

Erdogan sa na začiatku augusta stretol v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa dohodol na rozšírení spolupráce v niekoľkých odvetviach. Minulý týždeň turecký štátnik konal v Ľvove so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Lídri sľúbili podporu

Podľa Zelenského sa dnešného summitu organizovanej Krymskou platformou zúčastnili zástupcovia 60 krajín a medzinárodných organizácií vrátane 40 prezidentov a premiérov. Väčšina účastníkov sa pripojila on-line, priamo v Kyjeve bol okrem iného poľský prezident Andrej Duda, ktorý sľúbil poľskú podporu až do "posledného dňa boja".

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že ruské zabratie Krymu v roku 2014 "bolo priamym predstupňom súčasnej vojny" a Rusko obvinil, že z polostrova urobilo "ozbrojené ležanie, z ktorého ohrozuje zvyšok Ukrajiny". Francúzsky prezident Emmanuel Macron neeurópske krajiny vyzval, aby podporili Kyjev. "Ide o naše univerzálne hodnoty," povedal Macron.

"Krym je Ukrajina. Európska únia neuznáva a neuzná nelegálne anexie Krymu a Sevastopoľa. Ruská agresia voči Ukrajine nezačala 24. februára; začala v roku 2014," povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok