ONLINE: Bielorusko uskutoční vojenské cvičenia, USA zatiaľ nemajú v pláne poslať Ukrajine ďalšie systémy HIMARS

TA3 TASR ČTK
9.8.2022 06:39

Bieloruské letectvo a protivzdušná obrana uskutočnia od 9. do 25. augusta vojenské cvičenia, informovalo v utorok bieloruské ministerstvo obrany. Námestník amerického ministra obrany Colin Kahl povedal, že Pentagon zatiaľ nepošle nový HIMARS MLRS na Ukrajinu. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:42 Explózia a požiar boli dnes ohlásené z ruskej leteckej základne na západe anektovaného Krymu; príčiny zatiaľ nie sú známe a špekulácie o možnom ukrajinskom útoku zostávajú nepotvrdené. 

23:24 "Ruská vojna proti Ukrajine a proti celej slobodnej Európe začala na Kryme a má skončiť na Kryme, jeho oslobodením," vyhlásil vo večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

"Dnes nemôžem povedať, kedy sa tak stane, ale postupne pridávame dôležité súčasti k programu, ktorého cieľom je oslobodenie Krymu," dodal. Rusko polostrov anektovalo pred ôsmimi rokmi.

22:08 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson sa znova zaviazali podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné. Vrcholní predstavitelia telefonicky hovorili aj o nutnosti naďalej koordinovať spoluprácu vo vojenskej, humanitárnej a ekonomickej pomoci.

21:58 Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že plánuje poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 89 miliónov dolárov určenú na odmínovanie. Informujeme o tom na základe správy americkej televízie CNN. 

20:52 Stránky fínskeho parlamentu sú od utorkového popoludnia mimo prevádzky. Portál sa podľa vyhlásenia zákonodarného zboru stal cieľom kybernetického útoku. K tomu sa neskôr na sieti Telegram prihlásila skupina ruských hackerov, ktorí zdôvodnili svoje počínanie snahou susednej krajiny stať sa členom NATO, uviedla agentúra DPA. 

20:27 Krym bude svetovým letoviskom, napísal na Twitteri poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. "Budúcnosťou Krymu je byť perlou Čierneho mora, národným parkom s jedinečnou prírodou a svetovým letoviskom. Nie je to vojenská základňa pre teroristov," napísal Podoljak podľa serveru Ukrinform.

19:38 Prebytok bilancie bežného účtu Ruska sa za január až júl zvýšil viac ako trojnásobne na 166,6 miliardy dolárov z 50,2 miliardy dolárov v rovnakom období vlani. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila ruská centrálna banka.

18:34 Ceny ropy na svetových trhoch po správe o prerušení tranzitu rastú, severomorská ropa Brent si pripisuje viac ako percento a blíži sa k 98 dolárom za barel. V marci sa cena Brentu kvôli obavám z vplyvu vojny na Ukrajine na dodávky suroviny vyšplhala až na 139 dolárov za barel, teda do blízkosti rekordného maxima.

17:21 Na západe anektovaného Krymu bola napadnutá ruská letecká základňa a muničné sklady, uviedol dnes na svojom webe ruský denník Kommersant. Očití svedkovia ohlásili explózie a stúpajúci dym. 

16:37 Na vojenskom letisku Novofedorivka na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym došlo v utorok popoludní k výbuchom munície. Nikto pri tom neutrpel zranenia a nebola poškodená ani letecká technika, informujeme podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. 

16:19 Viac než desať výbuchov rôznej intenzity zaznamenali v utorok blízko ruskej vojenskej základne Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Informujeme o tom podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na miestnych predstaviteľov a svedkov. 

15:51 Námestník amerického ministra obrany Colin Kahl povedal, že Pentagon zatiaľ nepošle nový HIMARS MLRS na Ukrajinu. Kahl poznamenal, že Washington už poslal na Ukrajinu 16 takýchto systémov. Dodal, že USA urobia všetko pre to, aby Ukrajina mala pre nich dostatok munície.

15:15 Bieloruské letectvo a protivzdušná obrana uskutočnia od 9. do 25. augusta vojenské cvičenia, informovalo v utorok bieloruské ministerstvo obrany. V oznámení zverejnenom v aplikácii Telegram ministerstvo dodalo, že časť aktivít sa odohrá aj na ruskom vojenskom polygóne.

15:00 Agentúra Reuters s odvolaním sa na očivých svedkov informuje o niekoľkých explóziách vo veliteľstve ruskej leteckej základne v krymskej Novofedorivke. Z miesta podľa agentúry stúpa čierny dym.

14:47 Francúzske ministerstvo obrany zakázalo ruským občanom vstup do Chateau de Vincennes, stredovekej pevnosti a turistickej atrakcie na okraji Paríža. Prípad vyšiel najavo, keď 28. júla odmietli dnu vpustiť dve Rusky. "Strážnik pri detektore kovov chcel vidieť môj pas," uviedla jedna zo žien. Pracuje ako novinárka a vo Francúzsku žije päť mesiacov, keďže Rusko opustila "pre vojnu". Po kontrole dokladu jej strážnik oznámil, že nemôže vojsť. Ďalší strážnik jej tiež odmietol vstup a ako dôvod uviedol "pretože ste Ruska", povedala žena. Dodala, že nemohla uveriť tomu, čo počuje. 

14:35 Ukrajinská armáda dostala prvých päťdesiat tureckých obrnených vozidiel BMC Kirpi. Ďalších 150 strojov má doraziť v najbližšej dobe, uviedol web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zdroje v armáde a bezpečnostných zložkách.

14:12 Bielorusko oznámilo konanie spoločného vojenského cvičenia s Ruskou federáciou. Cvičenie prebehne v dvoch etapách – od 9. do 11. augusta na území Bieloruska a od 22. do 25. augusta na území Ruska.

14:08 Masakre ruských okupantov v Buči majú podľa vyšetrovateľov 458 obetí. Po mesiacoch vyšetrovania úrady oznámili, že 419 z týchto obetí bolo zastrelených, umučených alebo ubitých na smrť. Vyšetrovatelia sa ďalej snažia zistiť detaily ohľadom jednotlivých úmrtí, píše The Washington Post.

13:55 Ukrajina od 4. augusta zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie okrem iného aj do Českej republiky aj na Slovensko.  

13:44 Prístav Čornomorsk opustili ďalšie dve lode so sedemdesiatimi tonami poľnohospodárskych plodín, uviedlo na Facebooku ukrajinské ministerstvo dopravy. Jedna z lodí smeruje do Turecka, druhá do Južnej Kórey.

13:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie v rámci trestu za vojenský útok na Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre americký denník The Washington Post. Kremeľ označil takýto nápad za "nerozumný". 

12:49 Asi 60 percent ruských občanov by podporilo rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina začať novú ofenzívu na Kyjev, ale 65 percent by tiež súhlasilo aj s jeho rozhodnutím "špeciálnu operáciu", teda ruskú vojnu na Ukrajine, zastaviť a podpísať mierovú dohodu. Vyplýva to z nového sociologického prieskumu, o ktorom informoval denník Kommersant. 

12:29 Estónska premiérka Kaja Kallasová vyzvala na zastavenie vydávania turistických víz Rusom. Napísala to na Twitteri. V pondelok navrhla obmedzenie vstupu do schengenského priestoru pre Rusov aj predsedníčka fínskej vlády Sanna Marinová.

12:03 Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele. 

11:46 Ruské letecké spoločnosti vrátane štátneho Aeroflotu rozoberajú lietadlá, aby si zabezpečili náhradné diely, ktoré nemôžu kvôli západným sankciám kúpiť od zahraničných dodávateľov. Agentúre Reuters to povedali štyri zdroje z oblasti letectva.

11:42 Rusko je pri predaji svojej ropy stále viac závislé od Indie a Číny. Minulý mesiac na tieto dve ázijské krajiny pripadlo viac ako 40 percent ruských dodávok suroviny, čo je oproti minulému júlu takmer dvojnásobok. S odvolaním sa na analytickú spoločnosť Kpler to uviedla agentúra Reuters. Čína je najväčší svetový dovozca ropy, India potom tretí najväčší. Západné krajiny po začiatku februárovej invázie ruských vojsk na Ukrajinu obmedzili dovoz ruskej ropy.

11:25 Po ruskej invázii na Ukrajinu predstavujú jadrové zbrane "skutočnú a prítomnú krízu", povedal v utorok starosta japonského mesta Nagasaki v deň 77. výročia jeho zničenia atómovou bombou. Nagasaki bolo 9. augusta 1945 zrovnané so zemou, pričom zahynulo 74 000 ľudí; stalo sa tak len tri dni po prvom jadrovom útoku na japonské mesto Hirošima. 

11:13 Jeden z obrancov komplexu Azovstal zomrel vo vyšetrovacej väzbe v samozvanej Doneckej ľudovej republike, informuje ruská tlačová agentúra TASS. Tvrdí, že zajatec trpel závislosťou na drogách, cituje televízia Nexta.

11:12 Rusku sa za posledných 30 dní podarilo na Donbase postúpiť o 10 kilometrov, informuje Londýn.

11:00 V Mykolajivskej oblasti zničili Rusi od začiatku tohtoročnej plnohodnotnej pozemnej invázie vyše deväťtisíc civilných objektov, z toho viac ako tristo vzdelávacích inštitúcií a vyše sto priemyselných zariadení. Napísal to web denníka Ukrajinska pravda s odkazom na oblastnú správu.

10:59 Ministerstvo obrany Spojených štátov oznámilo, že na Ukrajinu poslalo predtým neoznámené protiradarové strely AFM-88 HARM určené na ničenie napríklad protilietadlových radarových systémov. Pentagón neuviedol, kedy a aký počet týchto striel Ukrajine poskytol, píše stanica CNN.

10:30 Poľský školský systém môže prijať v nasledujúcom školskom roku ďalších 200 000 až 300 000 ukrajinských detí, oznámil v utorok poľský minister školstva Przemyslaw Czarnek.  

10:00 Pri nedeľných ruských útokoch v Doneckej oblasti zahynuli traja civilisti a ďalších devätnásť utrpelo zranenie, uviedol na sociálnej sieti Telegram predseda oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

9:27 Takéto sú indikatívne odhady ruských strát na Ukrajine od začiatku vojny, informujú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:16 Ďalšie dve lode s obilninami vyplávali v utorok z ukrajinského prístavu Čornomorsk. V utorok to oznámilo turecké ministerstvo obrany.

8:57 Cez víkend Rusko pokračovalo v posilňovaní obrany na juhu Ukrajiny a ruské sily ďalej útočili na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti. Najúspešnejší za posledných 30 dní boli Rusi pri útoku smerom k mestu Bachmut, ale aj tak sa Rusku za tento čas podarilo postúpiť len o desať kilometrov, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe zhŕňajúcej najnovšie poznatky britských spravodajských služieb.

8:30 Ruský útok na Nikopol poškodil niekoľko budov.

8:28 Ruské sily v noci na dnešok opäť ostreľovali Charkov a poškodili elektrický stĺp a električkové koľaje. Črepiny tiež zničili dvojpodlažný dom, ktorý nemá nič spoločné s vojenskou infraštruktúrou, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Zatiaľ nie sú žiadne správy o obetiach alebo zranených.

8:05 Fínsko pošle dvadsať svojich vojenských inštruktorov cvičiť ukrajinských vojakov do Veľkej Británie. Oznámilo to ministerstvo obrany v Helsinkách. Fíni sa pridajú k britskému programu, ktorého sa zúčastňuje aj 120 švédskych a 225 kanadských inštruktorov.

7:43 Počas víkendového zákazu vychádzania v Mykolajive zadržali najmenej štyri štyristo ľudí podozrivých z kolaborácie. S odkazom na generálmajora ukrajinskej armády Dmytro Marčenka to uviedol The Kyiv Independent.

7:33 Cez hraničný priechod Nuijamaa prúdia do Fínska autobusy plné ruských turistov. Niektorí z nich si chcú užiť pokojné fínske leto, iní plánujú cestovať ďalej do Európy. Fínsko sa síce po invázii Moskvy na Ukrajinu usiluje o členstvo v Severoatlantickej aliancii, zároveň je ale jediným štátom EÚ, ktorý susedí s Ruskom a naďalej vydáva ruským občanom turistické víza, píše agentúra AFP. Fíni žiadajú, aby sa prílev ruských turistov do ich krajiny skončil.

7:00 Ruský útok poškodil tepelnú elektráreň v Charkove, ktorá poskytuje teplo tretine obyvateľov tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta, oznámil podľa agentúry Ukrinform predseda oblastnej správy Oleh Synehubov.

6:48 Niektoré západné politiky znepokojuje zbližovanie Turecka a Ruska, píšu noviny The Financial Times. Nimi oslovení nemenovaní predstavitelia nevylúčili, že by niektoré členské štáty EÚ mohli siahnuť k opatreniam, ako je napríklad obmedzenie obchodných či finančných stykov s Ankarou. Pred dôsledkami prípadnej tureckej pomoci Rusku s obchádzaním sankcií varovali Ankaru aj Spojené štáty, dodávajú FT.

6:46 V Dnepropetrovskej oblasti zasiahli Rusi aj poľnohospodárske skladiská, uviedol na sociálnej sieti Telegram predseda správy mesta Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul. Poškodené sú podľa neho štyri zariadenia a ďalšie vybavenie. Rusi zasiahli aj deväť domov v meste Kamjanske západne od Dnipra.

6:41 Ukrajinské sily údajne dostali turecké vozidlá BMC KİRPİ 4x4 MRAP.

6:36 Newyorský sudca podpísal rozkaz na zhabanie lietadla patriaceho ruskému oligarchovi Andrejovi Skočovi. Lietadlo Airbus A319-100 sa teraz údajne nachádza v Kazachstane, informovala v pondelok agentúra AP.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripomenul v pondelok neskoro večer svetu jadrovú katastrofu v Černobyli. Vyjadril sa tak vo svojom pravidelnom nočnom prejave, a to v súvislosti s nedávnym ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne. Lídrov západných mocností zároveň vyzval na prijatie ďalších sankcií voči Rusku. "Voči tomuto teroristickému štátu aj celému ruskému jadrovému priemyslu sú potrebné nové sankcie, a to za vyvolanie hrozby jadrovej katastrofy," dodal Zelenskyj.

6:32 Rusi opäť ostreľovali Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, uviedol na sociálnej sieti Telegram predseda tamojšej okresnej správy Jevhen Jevtušenko. Informácie o prípadných obetiach či zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok