ONLINE: Rusko verbuje dobrovoľníkov do vojny. Ukrajinský súd poslal do väzenia ruského tankistu

TA3 TASR ČTK ČT24
8.8.2022 06:46

Rusko zatiaľ nezaviedlo brannú povinnosť, aby malo dostatok vojakov pre svoje jednotky bojujúce na Ukrajine. Ukrajinský súd poslal na desať rokov do väzenia ruského tankistu Michaila Kulikova, ktorý počas ruského vpádu strieľal na bytový dom na predmestí Černihivu na severe Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:25 Podľa Financial Times je Západ čoraz viac znepokojený prehlbovaním väzieb medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ruským diktátorom Vladimirom Putinom. Informuje The Kyiv Independent.

22:44 V Ruskom okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti bolo počuť 10 výbuchov, uviedol gubernátor.

21:30 Moskovský mestský súd v pondelok zamietol odvolanie opozičného politika Iľju Jašina proti jeho vzatiu do väzby na základe obvinenia zo šírenia falošných informácií o činnosti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Informácia o tom sa objavila v statuse na Jašinovom konte v aplikácii Telegram. 

21:03 Na Ukrajine zahynulo alebo bolo ranených 70- až 80-tisíc ruských vojakov. Odhaduje to americké ministerstvo obrany, povedal v pondelok predstaviteľ Pentagónu pre obrannú politiku Colin Kahl. Informuje agentúra DPA.

20:52 Spojené štáty poskytnú ukrajinskej vláde 4,5 miliardy dolárov, čím celková podpora Washingtonu od februárovej ruskej invázie dosiahne 8,5 miliardy dolárov. Informovala o tom podľa agentúry Reuters americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID).

20:51 Z ukrajinských prístavov vyplávali ďalšie dve lode s poľnohospodárskymi produktmi. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Stalo sa tak na základe dohôd o odblokovaní ukrajinských prístavov, ktoré v júli uzavrela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN. Celkom od minulého týždňa vyplávalo z Ukrajiny desať nákladných plavidiel, poznamenala agentúra Reuters.

20:18 Rusko v pondelok oznámilo Spojeným štátom, že dočasne pozastavuje vykonávanie inšpekcií vo svojich zbrojných zariadeniach v rámci novej dohody o znižovaní počtu jadrových zbraní START.

19:59 Vláda amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že poskytne ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške jednej miliardy dolárov. Jej súčasťou bude zatiaľ najväčšia dodávka rakiet, munície a ďalších zbraní pre ukrajinské sily zo zásob ministerstva obrany, informuje agentúra AP.

19:38 Na Ukrajine začala fungovať mobilná aplikácia MineFree, ktorá umožňuje nahlásiť nález výbušných alebo podozrivých predmetov, zobraziť mapu nebezpečných oblastí a dostať upozornenie o priblížení sa k nebezpečnému objektu. 

19:37 Ukrajinský súd poslal na desať rokov do väzenia ruského tankistu Michaila Kulikova, ktorý počas ruského vpádu strieľal na bytový dom na predmestí Černihivu na severe Ukrajiny, uviedla ruská redakcia BBC. Kulikov, ktorý vinu priznal, je jedným z prvých ruských vojakov odsúdených na Ukrajine od doby, keď Rusko na konci februára na Ukrajinu zaútočilo.

19:25 Rusko v pondelok vyjadrilo ochotu vpustiť zástupcov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do areálu Záporožskej atómovej elektrárne, ktorú už od marca okupujú ruské invázne sily. 

19:17 Svetová banka v pondelok oznámila, že mobilizuje ďalších 4,5 miliardy USD na finančnú podporu pre vojnou zmietanú Ukrajinu. Informovala AFP. 

18:58 Česká polícia vyzvala ľudí, aby ju informovali o vojnových zločinoch súvisiacich s konfliktom na Ukrajine. Zriadila na to online dotazník. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe pondelkovej tlačovej správy hovorcu Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheja. 

18:34 Doneck, bašta proruských separatistov na východe Ukrajiny, bol v sobotu 6. augusta ostreľovaný z českých raketometov RM-70, dodaných v apríli Ukrajine. Uviedla to ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľov separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

18:33 Moskovský súd nariadil v pondelok novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá odsúdila ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine, aby zaplatila ďalšiu pokutu za diskreditáciu ruskej armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:32 Ukrajinské bezpečnostné zložky zmarili pokus ruských tajných služieb zavraždiť ministra obrany Oleksija Reznikova a náčelníka vojenskej rozviedky Kyryla Budanova, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tajnú službu SBU, prokuratúru a kyjevskú políciu. Nepriateľského agenta sa podľa prokuratúry podarilo zadržať.

17:58 Najnovšie ruské zbrane, používané pri ruskom vpáde na Ukrajinu, sa nezaobídu bez západnej elektroniky. Časť súčiastok získava Rusko aj teraz, bez ohľadu na sankcie a vývozné obmedzenia, upozornil britský ústav RUSI, čo je analytické stredisko zamerané na výskum obrany. O správe informovala stanica BBC.

17:56 Ruský prezident Vladimir Putin sa tohto roku nezúčastní na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Ruskú delegáciu v septembri povedie minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry DPA, odvolávajúcej sa na vyhlásenie Kremľa. 

17:34 Nákladná loď, ktorá opustila Ukrajinu na základe dohody o odblokovaní dodávok obilia, doplávala v pondelok do Turecka. Stala sa tak prvým takýmto plavidlom, ktoré dorazilo do svojho konečného cieľa. S odvolaním sa na úrady v Kyjeve o tom informovali agentúry AP a AFP. 

17:33 Šéf okupačnej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú čiastočne obsadili ruské vojská počas invázie na Ukrajinu, podpísal nariadenie o vypísaní referenda o pripojení regiónu k Rusku. Informovala o tom agentúra TASS, termín referenda ale nespresnila.

16:38 Rusko zatiaľ nezaviedlo brannú povinnosť, aby malo dostatok vojakov pre svoje jednotky bojujúce na Ukrajine. V jednotlivých ruských regiónoch sa však s týmto cieľom formujú prápory dobrovoľníkov, informovala v pondelok agentúra DPA.

15:59 Neexistuje žiaden dôvod na vylúčenie bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera z radov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v súvislosti s jeho väzbami na šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rozhodol o tom v pondelok arbitrážny výbor v severonemeckom meste Hannover, informovala DPA.

15:42 Šéf Moskvou dosadenej dočasnej správy okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jevhen Balyckyj podpísal výnos o uskutočnení referenda o pripojení tohto regiónu k Rusku. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval na sociálnych sieťach.  

15:41 Ukrajina varuje Moskvu pred referendami o pripojení okupovaných území k Rusku. Ak ich usporiada, nedočká sa rozhovorov s Kyjevom ani s jeho medzinárodnými spojencami. Vyhlásil to Volodymyr Zelenskyj.

15:39 Bielorusi sa postavia na silný odpor, ak Minsk zatiahne krajinu do plnej účasti na vojne Moskvy proti Ukrajine. Vyhlásila to tamojšia opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

 14:11 Prezident ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v pondelok vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny v komplexe Záporožskej jadrovej elektrárne. Na danom území by mal podľa neho pôsobiť tím mierových dozorcov. Informuje agentúra Reuters. 

13:54 Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom v pondelok vyhlásila, že Rusko vyhrážkami, že vyhodí do vzduchu Záporožskú atómovú elektráreň (ZNPP), "otvorene vydiera celý svet". Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

13:39 Ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar uviedol, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má silný vplyv na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Bodnar povedal, že "ani európski lídri nedosiahli to, čo dosiahol Erdogan", pričom mal na mysli zmiernenie ruskej blokády Čierneho mora, aby mohli preplávať lode s ukrajinským obilím, uviedol server The Kyiv Independent.

12:51 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok obvinil ukrajinské sily z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. V súvislosti s útokmi na toto zariadenie upozornil na možné "katastrofické následky" pre Európu. Informuje agentúra AFP. 

12:48 Loď vyvážajúca obilniny z Ukrajiny, čo umožňuje dohoda o odblokovaní ukrajinských zásob, sa stala prvým takýmto plavidlom, ktoré dorazilo do cieľa určenia. V pondelok o tom informoval portál britskej spravodajskej stanice Sky News.

12:22 Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje správa agentúry Reuters. 

11:28 Západ dlhodobo plánuje zničiť Rusko. V pondelok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, podľa ktorého Moskva dosiahne na Ukrajine mier za vlastných podmienok v rozhovore pre agentúru TASS. Informovala agentúra Reuters a britský denník The Guardian. 

10:46 Guvernér Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny Maxym Kozyckyj v pondelok varoval obyvateľov, aby si dávali pozor na zdroje informácií, ktoré využívajú. Dodal, že v noci sa šírili fámy o zlyhaní systému leteckého poplachu. Uviedol to portál britského denníka The Guardian.

10:33 V dôsledku ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine nehrozí Poľsku momentálne žiadne radiačné nebezpečenstvo. Oznámila to v pondelok Národná agentúra pre atómovú energiu (PAA). Informuje agentúra PAP. 

10:19 Dvaja ľudia zahynuli v Charkovskej oblasti za uplynulých 24 hodín po ruskom ostreľovaní. V pondelok to uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Informuje denník The Guardian. 

9:31 Približne dvetisíc Ukrajincov od začiatku invázie Ruska vo februári previezli do zahraničia na liečbu. V pondelok o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva v Kyjeve, na ktoré sa odvolal portál britskej stanice Sky News. 

9:10 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informoval, že ukrajinskí obrancovia odrazili ofenzívu okupantov pri mestách Peski, Marinka a Avdiivka.

8:46 Ukrajinské sily opäť ostreľovali Antonivský most v Ruskom kontrolovanom meste Cherson, poškodili stavebné zariadenie a oneskorili jeho znovuotvorenie, citovala v pondelok agentúra Interfax miestneho Ruskom menovaného úradníka.

8:23 Rusko s veľkou pravdepodobnosťou rozmiestňuje protipechotné míny, aby bránilo voľnému pohybu pozdĺž svojej obrannej línie v Donbase, uviedla britská rozviedka. "Tieto míny majú potenciál spôsobiť rozsiahle straty ako medzi vojakmi, tak medzi miestnym civilným obyvateľstvom," napísalo britské ministerstvo obrany.

7:42 Z ukrajinských prístavov dnes vyplávali ďalšie dve lode s poľnohospodárskymi produktmi. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Stalo sa tak na základe dohôd o odblokovaní ukrajinských prístavov, ktoré v júli uzavrela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN. 

7:15 Generálny tajomník OSN António Guterres apeloval na sprístupnenie Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar inšpektorom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. K téme sa vyjadril pri návšteve Japonska, kde sa predtým zúčastnil pietnej akcie pri príležitosti 77. výročia zvrhnutia atómovej bomby na mesto Hirošima.

6:41 Ruskí okupanti sa snažia kúpiť "hlasy" miestnych obyvateľov, aby mohli zorganizovať falošné referendum o pripojení k Rusku v Chersonskej oblasti, píše agentúra Ukrinform. Chersonská oblastná vojenská správa uvádza, že na území oblasti sa otvára stále viac inštitúcií, ktoré sľubujú "pomoc" vo výške 10 000 rubľov. Ruskí útočníci tiež hľadajú priestory na usporiadanie pseudoreferenda a formujú propagandistické médiá.

6:37 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že od začiatku ruskej invázie muselo byť takmer 1 400 Ukrajincov prevezených do západných krajín, aby im bola poskytnutá kritická lekárska starostlivosť. Okrem toho mnoho krajín vrátane Kanady, USA a mnohých európskych štátov prijalo deti s onkologickým ochorením prostredníctvom programu SAFER.

6:33 Ukrajinské úrady zatýkajú kolaborantov pomáhajúcich ruskej armáde. Ukrajinská polícia 7. augusta oznámila, že v meste Bachmut v Doneckej oblasti identifikovala a zatkla šesť ruských sympatizantov.

6:30 Hrozba nukleárneho konfliktu sa po desaťročiach vrátila, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Štáty disponujúce jadrovými zbraňami vyzval, aby sa zaviazali, že ich nepoužijú ako prvé, informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok