Macron a Johnson vyhlásili, že budú podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné

TA3 ČTK
9.8.2022 22:06

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson znovu potvrdili svoj záväzok podporovať Ukrajinu, ktorú vo februári napadlo Rusko, kým to bude potrebné.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine
AP Photo/Markus Schreiber

Štátnici tiež chcú naďalej spolupracovať pri poskytovaní vojenskej či humanitárnej pomoci. S odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca to uviedla agentúra Reuters.

Macron a Johnson "potvrdili svoje odhodlanie podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné," uviedol Elyzejský palác. Vrcholní predstavitelia telefonicky hovorili aj o nutnosti naďalej koordinovať spoluprácu vo vojenskej, humanitárnej a ekonomickej pomoci.

Zmienili sa aj o potravinovej kríze spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu. Macron aj Johnson zopakovali, že podporujú európske úsilie o umožnenie vývozu ukrajinského obilia v rámci "solidárnych trás".

Spojené kráľovstvo dodalo Ukrajine rad vojenského vybavenia. Johnson oznámil v júli ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy libier. Tým sa celková podpora, ktorú Londýn poskytol Kyjevu od začiatku vojny, zvýšila na 2,3 miliardy libier.

Ukrajine pomáha aj Francúzsko, hoci Macron opakovane čelil kritike za svoje telefonáty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého sa snažil prinútiť k ukončeniu agresie.

Francúzsky prezident aj britský ministerský predseda Ukrajinu počas vojny navštívili. Macron bol v ukrajinskej metropole v júni. Johnson zavítal do Kyjeva dvakrát - v máji a druhýkrát v júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok