ONLINE: Ruský útok zasiahol hotel v Bachmute. Ukrajinský parlament schválil nového generálneho prokurátora

TA3 TASR ČTK ČT24
27.7.2022 07:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na sprísnenie protiruských sankcií. Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnia v dňoch 30. augusta až 5. septembra strategické cvičenia. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:15 Taliansko očakáva, že sa stane úplne nezávislým od ruského plynu v roku 2024. Minister životného prostredia Roberto Cingolani predpokladá, že vďaka úsporám a novým dodávateľom by sa tak mohlo stať v druhej polovici roku 2024.

22:29 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu oznámil, že v najbližších dňoch absolvuje telefonát so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Pôjde o ich vôbec prvý rozhovor od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, informujú agentúry AFP a DPA.

21:55 V Chersone na juhu Ukrajiny, ktorý ovládajú ruské vojská, v stredu vyletel do vzduchu automobil s dvoma policajtmi, kolaborujúcimi s ruskými okupantmi. Jeden z policajtov prišiel o život, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na údaje ukrajinskej vojenskej rozviedky. Výbuch sa stal na jednej z hlavných ulíc mesta krátko popoludní. Očití svedkovia na mieste videli zasahovať zdravotníkov.

21:16 Obyvatelia proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR), ktorá sa rozkladá na východe Ukrajiny, by mohli v septembri v referende rozhodovať o pripojení k Rusku. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol zastupiteľ separatistického útvaru Alexander Kofman.

21:01 Ukrajinská vláda odovzdá 66 štátnych podnikov na privatizáciu, 354 na likvidáciu. Podľa ministerstva hospodárstva budú podniky pred privatizáciou a likvidáciou prevedené do Fondu štátneho majetku. 

Ministerstvo vo svojom oznámení v Telegrame uvádza, že reštrukturalizácia pomôže stimulovať hospodársky rast a ukončí sovietske dedičstvo zlého hospodárenia v štátnych podnikoch.

20:14 Za "jednu z posledných imperiálnych koloniálnych mocností" označil v stredu Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informuje agentúra AFP. 

19:01 Od začiatku vojny prišlo na Ukrajine o prácu 39 percent ľudí, vyplýva z prieskumu agentúry Rejting. Bez práce sa ocitli v značnej miere obyvatelia východu krajiny, kde sa odohrávali či pokračujú najtvrdšie boje. 

Prudký rast nezamestnanosti podľa sociológov súvisí priamo s vojnou: za okupácie nemohli podniky ďalej fungovať, v bojoch boli zničené alebo zamestnanci boli nútení pred vojnou utiecť.

18:22 Súčasťou bruselského zábavného parku "Mini-Europe", kde sa nachádza vyše 300 miniatúrnych modelov známych budov európskych miest, sa tento týždeň stala aj Ukrajina. Informuje agentúra Reuters. 

17:48  Nemecká vláda schválila predaj 100 samohybných húfnic typu PzH 2000 v hodnote 1,7 miliardy eur pre ukrajinskú armádu. Informoval o tom v stredu magazín Der Spiegel s odvolaním sa na hovorcu zbrojnej firmy Krauss-Maffei Wegmann, ktorá tieto stroje vyrába. 

17:34 Poľsko na pomoc utečencom z Ukrajiny tento rok vynaloží ekvivalent jedného percenta hrubého domáceho produktu. Odhaduje to štúdia, ktorú v stredu zverejnil Poľský ekonomický ústav, čo je mimovládne analytické stredisko.

17:26  Ruský koncern Gazprom nepredložil dokumenty, ktoré umožnia dovoz turbíny pre kompresorovú stanicu Portovaja plynovodu Nord Stream 1, uviedol hovorca Siemens Energy. Preto sa turbína po oprave v Kanade ešte nevrátila do Ruska. 

17:04 Proti mieru s Ruskom, ak by zahŕňal územné ústupky, je 84 percent Ukrajincov. Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu zverejneného v stredu je len desať percent Ukrajincov pripravených na niektoré územné ústupky. "Dokonca aj medzi obyvateľmi východných oblastí, kde prebiehajú intenzívne boje, je 77 percent ľudí proti ústupkom," píše sa v správe, z ktorej citoval web The Kyiv Independent.

16:37  České ozbrojené sily budú od septembra minimálne do konca budúceho roka pomáhať s ochranou vzdušného priestoru Slovenska. Rozhodla o tom na svojom stredajšom zasadnutí česká vláda.

15:48 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak podpísal tri zbrojné kontrakty s Južnou Kóreou, na základe ktorých Poľsko získa ľahké bojové lietadlá FA-50, tanky K2 a samohybné húfnice K9. "Vyvodzujeme závery z toho, čo sa deje na Ukrajine. Dôležitú úlohu na súčasnom bojisku zohrávajú tanky a delá. Musíme disponovať veľkou silou," uviedol Blaszczak podľa serveru Gazeta.pl. "Ide o odstrašenie, aby sa agresor neodvážil ohroziť Poľsko. Je mimoriadne dôležité, že prvé tanky a húfnice dorazia do Poľska ešte tento rok," dodal.

15:25 Tri prístavy na ukrajinskom čiernomorskom pobreží začínajú zase fungovať a pripravujú sa na obnovenie plavby, potvrdili podľa agentúry Unian ukrajinské námorné sily.

15:12 V Istanbule sa na základe dohody medzi OSN, Ruskom, Ukrajinou a Tureckom otvorilo koordinačné centrum pre vývoz obilia z ukrajinských prístavov.

13:54 V Chersonskej oblasti Rusi omylom zostrelili vlastný vrtuľník Ka-52. Píše generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. 

13:29 Ukrajinský parlament schválil právnika a poslanca Andrija Kostina novým generálnym prokurátorom. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo ho na tento post navrhol prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra Unian.

12:48 Tribunál EÚ potvrdil zákaz vysielania ruskej televízie RT kvôli dezinformáciám. Hovorca Kremľa pohrozil podobnými krokmi voči západným médiám v Rusku.

12:35 V Charkove podľa starostu Rusi ostreľovali dve rezidenčné časti mesta. Zranenia sú hlásené zo štvrte Industrialnyj rajon, ktorá už v minulosti čelila ruským útokom a podľa medzinárodnej organizácie Amnesty International aj ostreľovaniu kazetovou muníciou. K dnešnému útoku na mesto ruské sily použili protilietadlové rakety S-300, povedal podľa agentúry Unian starosta.

12:05 Pri stredajšom ruskom ostreľovaní Bachmutu na východe Ukrajiny zomrel najmenej jeden človek a ďalší ľudia utrpeli zranenia, uviedli oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko a ukrajinskí záchranári. Útok podľa nich zasiahol miestny dvojposchodový hotel. Pri ostreľovaní Charkova utrpelo zranenie šesť ľudí, povedal starosta mesta Ihor Terechov.

11:24 Filipínska vláda zrušila dohodu na nákup 16 ruských vojenských transportných vrtuľníkov pre obavy z možných amerických sankcií. Agentúre AP to v utorok večer povedal bývalý filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana.

10:46 Ukrajina zdôraznila, že ukrajinské delostrelectvo útok na Antonivsky most vykonalo s vysokou presnosťou. "Údery na most boli, ale boli veľmi jemné," oznámila podľa agentúry Unian Natalija Humenuková z tlačového oddelenia ukrajinskej armády. Humenuková doplnila, že ukrajinskí vojaci si totiž cenia všetko, čo je v krajine.

10:27 Poškodený Antonovský most v Chersonskej oblasti. Zasiahli ho ozbrojené sily Ukrajiny.

10:17 Cena elektriny na burze v Rotterdame dnes prelomila historickú hranicu 200 eur za megawatthodinu. Ceny podľa pozorovateľov ťahá nahor zdražujúci zemný plyn, ktorého cena rastie, okrem iného, pre obmedzené dodávky suroviny z Ruska. To ich priškrcuje kvôli sankciám aj vojne na Ukrajine.

9:12 Dodávky plynovodom Nord Stream 1 mali podľa dát operátora od 8:00 SELČ klesnúť na polovicu, teda na 14 miliónov kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Uviedla to agentúra DPA s odkazom na predbežné dáta operátora. Od 6:00 hodín boli dodávky ešte bez zmeny, plynovodom prúdilo viac ako 27 miliónov kilowatthodín, čo zhruba zodpovedalo predchádzajúcim hodinám. 

8:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu navrhol na post generálneho prokurátora právnika Andrija Kostina, člena prezidentovej strany Sluha národa. O návrhu bude ešte hlasovať parlament, informoval server Ukrajinska pravda.

8:35 Úrady v Ruskom kontrolovanom ukrajinskom meste Cherson uzavreli jediný a veľmi strategický most cez rieku Dneper. Prinútilo ich k tomu ostreľovanie vysoko presnými raketovými systémami HIMARS, ktoré ukrajinskej armáde dodali Spojené štáty. O uzavretí mosta informoval Ruskom dosadený predstaviteľ Chersonskej oblasti Kirill Stremousov, napísala v stredu agentúra Interfax.

7:22 Ruský plynárenský gigant Gazprom ohlásil na stredu zníženie dodávok plynu do Európskej únie plynovodom Nord Stream 1 na pätinu jeho kapacity. Gazprom to odôvodňuje technickými problémami s turbínami. Nemecko to však odmieta a tvrdí, že ide o politické rozhodnutie. Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre transport ruského plynu do EÚ.

7:00 Americký minister obrany Lloyd Austin koncom júna oficiálne schválil plán, vďaka ktorému sa zranení ukrajinskí vojaci budú môcť liečiť vo vojenskej nemocnici na americkej základni v Landstuhle na západe Nemecka. Informuje o tom televízia CNN na svojich internetových stránkach.

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na sprísnenie protiruských sankcií v reakcii na zníženie dodávok plynu zo strany Ruska. 

6:40 Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnia v dňoch 30. augusta až 5. septembra strategické cvičenia Východ-2022 (Vostok-2022). Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovalo ruské ministerstvo obrany. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok