V Istanbule otvorili nové koordinačné centrum, bude zabezpečovať vývoz ukrajinského obilia

TA3 TASR
27.7.2022 14:55

Turecko otvorilo v stredu v Istanbule koordinačné centrum, ktoré bude zabezpečovať obnovenie vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Informuje o tom agentúra AFP. Na vytvorení takéhoto centra a obnovení exportu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sa minulý piatok dohodli OSN, Turecko, Rusko a Ukrajina. Turecký minister obrany Hulusi Akar centrum slávnostne otvoril na ceremónii, ktorá sa konala len päť dní po podpise dohôd s Moskvou a Kyjevom, zameraných na obnovenie dodávok pšenice a ďalších obilnín z troch ukrajinských čiernomorských prístavov.

V novozriadenom centre budú pôsobiť civilní a vojenskí predstavitelia Ukrajiny i Ruska, ako aj delegáti z Turecka a OSN. Ich hlavnou úlohou bude monitorovať bezpečný priechod ukrajinských lodí naložených obilím po vyhradených trasách, ako aj dohliadať na inšpekcie preverujúce, či sa v prichádzajúcich alebo odchádzajúcich zásielkách nenachádzajú zakázané zbrane. "Zamestnanci v tomto centre si uvedomujú, že sa na nich upierajú pohľady celého sveta," povedal Akar novinárom na ceremónii. "Dúfame, že centrum čo najviac prispeje k naplneniu humanitárnych potrieb i (k dosiahnutiu) mieru," dodal.

Ukrajina a Rusko podpísali uplynulý piatok v Istanbule separátne dohody s OSN a Tureckom, ktoré majú umožniť vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Ukrajinci totiž odmietli podpísať ten istý dokument ako Rusi. Ruská blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov prispela k prudkému nárastu cien potravín. OSN pritom odhaduje, že až takmer 50 miliónov ľudí na svete je ako priamy dôsledok vojny na Ukrajine vystavených "akútnemu hladu".

Niekoľko hodín po podpísaní dohôd o vývoze obilia jeho ceny prudko klesli, pripomína AFP. Dohodu však počas uplynulého víkendu ohrozili ruské útoky na ciele v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. Kremeľ v súvislosti s nimi vyhlásil, že boli zamerané výlučne na vojenskú infraštruktúru a že dohoda o vývoze obilia musí zostať v platnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok