Dodávky plynovodom Nord Stream 1 sa v stredu znížili, množstvo dodávaného plynu môže ďalej klesať

TA3 ČTK
27.7.2022 07:21

Dodávky ruského plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1 v stredu klesli. Napísala to agentúra DPA s odkazom na predbežné údaje o sieti z dvoch spojovacích bodov v Lubmine v západnom Pomoransku. Podľa nich tam medzi 8:00 a 9:00 SELČ pritieklo 17 miliónov kilowatthodín (kWh/h). Medzi 6:00 a 7:00 SELČ ich ešte bolo viac ako 27 miliónov. Podľa DPA môže množstvo dodávaného plynu ďalej klesať. Rusko ale podľa nej a týždenníka Der Spiegel možno pošle viac plynu cez Slovensko.

Plán znížiť dodávky Nord Streamom 1 od stredy na polovicu, teda na 20 percent z doterajších 40 percent kapacity v pondelok, oznámila ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, ktorá ho zdôvodnila technickými problémami s turbínami, ktoré podľa nej súvisia so sankciami uvalenými Západom po ruskom útoku na Ukrajinu. Na štvrtok je podľa webu Nord Streamu 1 v pláne len zhruba 14 miliónov kWh/h.

Podľa údajov prevádzkovateľa Eugas ale Gazprom na stredu zarezervoval výrazne väčšiu kapacitu na plynovode Transgas, ktorým prúdi ruský plyn do Nemecka a Rakúska cez Slovensko a Ukrajinu. Cez hraničný bod Veľké Kapušany by malo prúdiť 68,6 milióna metrov kubických plynu, zatiaľ čo v utorok to ešte bolo iba 36,8 milióna kubických metrov.

Podľa agentúry DPA by také množstvo mohlo nahradiť výpadok dodávok plynu cez Nord Stream 1. Rezervácia dodatočnej kapacity ale ešte neznamená, že Gazprom skutočne pošle plynovodom viac plynu. Tomu, že by to tak ale mohlo byť, napovedá aj fakt, že prevádzkovateľ ukrajinskej časti potrubia TSOU sa v utorok sťažoval, že Gazprom v ňom bez varovania zvýšil tlak. Správu predtým priniesol aj nemecký týždenník Der Spiegel.

Maximálna kapacita Nord Streamu 1 je až 167 miliónov metrov kubických denne. Gazprom ale v polovici júna znížil objem dodávok na 67 miliónov metrov kubických denne, teda asi na 40 percent kapacity. Vtedy to zdôvodnil technickými problémami súvisiacimi s kompresorovou turbínou, ktorú partnerská nemecká spoločnosť Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a kvôli sankciám mala problémy s jej vrátením.

Zníženie dodávok na pätinu kapacity spôsobí, že krajiny napojené na plynovod nebudú schopné plniť svoje ciele pri doplňovaní zásobníkov plynu pred zimou. Štáty EÚ sa preto v utorok dohodli na pravidlách obmedzenia spotreby plynu pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. EÚ opakovane obvinila Rusko, že sa uchyľuje k energetickému vydieraniu.

Neistá situácia s dodávkami ďalej ženie nahor európsku cenu zemného plynu. Cena plynu pre európsky trh s dodaním v auguste vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku pridáva krátko po 10:00 SELČ cez desať percent na zhruba 222 eur za megawatthodinu (MWh).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok