Samozvaná Donecká ľudová republika chce referendum o pripojení k Rusku

TA3 ČTK
27.7.2022 21:15

Obyvatelia proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR), ktorá sa rozkladá na východe Ukrajiny, by mohli v septembri v referende rozhodovať o pripojení k Rusku. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol zastupiteľ separatistického útvaru Alexander Kofman.

ONLINE:
TASR/AP

Kofman tiež poznamenal, že by bolo dobré usporiadať referendum v DNR v rovnaký deň ako susedná samozvaná Luhanská ľudová republika (LNR). Hlavnou úlohou proruských síl je ale podľa zastupiteľa najprv "oslobodiť", teda obsadiť celú ukrajinskú Doneckú oblasť.

Rusko inváziu na Ukrajinu označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, ktorej cieľom je Ukrajinu denacifikovať a demilitarizovať tak, aby nepredstavovala pre Moskvu bezpečnostnú hrozbu. Kyjev a Západ tieto tvrdenia odmietajú s tým, že ide len o zámienku na získanie ukrajinského územia.

Agentúra Bloomberg predtým s odkazom na zdroje uviedla, že Kremeľ pripravuje referenda nielen v oblastiach kontrolovaných separatistami, ale aj na novo okupovaných ukrajinských územiach. Hlasovať by sa podľa nej malo v Doneckej, Luhanskej oblasti na východe krajiny av Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Referenda sa majú podľa dvoch anonymných zdrojov Bloombergu uskutočniť do tohtoročného 15. septembra.

Ak Rusko anektovalo územia, ktoré teraz okupuje, získalo by pod svoju kontrolu zhruba pätinu Ukrajiny, napísal ruskojazyčný server BBC.

Pred chystanými referendami v územiach, nad ktorými ruské vojská získali kontrolu, varuje aj Kyjev. Ruskom dosadený predstaviteľ Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na konci júna uviedol, že miestna správa už pripravuje hlasovanie, v ktorom obyvatelia Chersonskej oblasti zvolia pripojenie k Rusku. V Luhanskej oblasti pripravujú podľa denníka Ukrajinska pravda hlasovania učitelia z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok