Česko bude chrániť slovenské nebo viac ako rok, zhodol sa na tom kabinet premiéra Fialu

TA3 ČTK
27.7.2022 16:34

České letectvo pomôže od septembra minimálne do konca roka 2023 s ochranou slovenského vzdušného priestoru. Nasadenie českých stíhacích lietadiel Gripen na zasadnutí prerokovala vláda, materiál kabinetu predložila ministerka obrany Jana Černochová. Prerokovanie materiálu potvrdil premiér Petr Fiala. Predseda vlády už skôr avizoval, že Česká republika slovenskú žiadosť vypočuje.

Česko bude chrániť slovenské nebo viac ako rok, zhodol sa na tom kabinet premiéra Fialu
TASR/Branislav Račko (ilu)

Detaily nasadenia gripenov upresní spoločná deklarácia medzi Českom, Slovenskom a Poľskom, ktoré sa na tzv. Air Policingu bude tiež podieľať, oznámilo ČTK ministerstvo obrany.

O pomoc pri strážení slovenského vzdušného priestoru Českú republiku požiadal v júni slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Podobná žiadosť smerovala aj do Poľska. Obe krajiny výpomoc prisľúbili. Zapojenie českého letectva umožňuje zmluva, ktorú uzavrelo so Slovenskom v roku 2019.

Po ruskej invázii na Ukrajinu začala Bratislava pripravovať predčasné ukončenie prevádzky bojovníkov ruskej výroby MiG-29. Slovensko si pred štyrmi rokmi objednalo od USA 14 stíhačiek F-16. Pôvodne sa počítalo s tým, že prvé stroje Bratislava dostane tento rok a zvyšok o rok neskôr, nakoniec to tak bude podľa dostupných informácií až o dva roky. Oneskorenie dodávok slovenské ministerstvo obrany zdôvodnilo problémami so subdodávkami spôsobenými pandémiou Covidu-19 aj nedostatkom čipov na svetovom trhu.

"Konflikt na Ukrajine nám ukázal, aká dôležitá je jednota NATO a vzájomná pomoc spojencov. Som preto rada, že môžem za Česko rokovať o pomoci našim slovenským susedom so zabezpečovaním ochrany ich vzdušného priestoru," uviedla ministerka obrany Jana Černochová.

Spoločná dohoda medzi ČR, Slovenskom a Poľskom je už pripravená. "Návrh deklarácie hovorí, že stráženie vzdušného priestoru sa začne 1. septembra tohto roku a potrvá do konca roku 2023 s možnosťou ďalšieho predĺženia," poznamenala ministerka.

Česká armáda má dlhoročné skúsenosti s ochranou neba v zahraničí, do stráženia vzdušného priestoru členských štátov NATO sa zapája od roku 2009. Českí letci takto opakovane pôsobili na Islande av Pobaltí. Teraz sú už na siedmej podobnej misii v Litve. Práve vzdušný priestor pobaltských krajín v súčasnej dobe české gripeny strážia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok