ONLINE: Nové sankcie sú pre Zelenského málo, Británia pošle Ukrajine ďalšiu pomoc

TA3 TASR ČTK
21.7.2022 06:51

Nové sankcie EÚ postihujúce dovoz ruského zlata, ruskú banku Sberbank a hercov podporujúcich prezidenta Vladimira Putina, považuje Volodymyr Zelenskyj ako nedostatočné. Britská vláda pošle Ukrajine v nadchádzajúcich týždňoch ďalšiu vojenskú pomoc vrátane desiatok diel a viac ako 1600 protitankových zbraní. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:52 Ukrajinská armáda má potenciál dosiahnuť úspechy na bojisku a spôsobiť Rusku veľké straty, uviedol vo štvrtok prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s vysokými veliteľmi. Zelenskyj v nočnom videoprejave uviedol, že je potrebné zvýšiť intenzitu útokov na Rusov.

23:14 Najmenej troch mŕtvych a 23 zranených si dnes vyžiadalo ruské ostreľovanie Charkova, uviedla ukrajinská prokuratúra. Ostreľovanie vyšetruje ako vojnový zločin. Druhé najväčšie ukrajinské mesto leží len asi 40 kilometrov od hraníc s Ruskom, ruskej armáde sa ho však nepodarilo po vpáde na Ukrajinu dobyť. 

22:41 Spojené štáty vo štvrtok privítali dohodu o obnovení vývozu obilia z ukrajinských prístavov, ktorú má Rusko a Ukrajina podpísať v piatok. Washington zároveň vyzval Moskvu, aby túto dohodu dodržiavala. Uviedol to hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, informuje agentúra AFP. 

21:44 Ruská armáda si zrejme v nasledujúcich týždňoch urobí v bojoch na Ukrajine určitú operačnú prestávku, čo poskytne Kyjevu dôležitú príležitosť útočiť. Vo štvrtok to vyhlásil šéf britskej tajnej služby SIS, známej ako MI6, Richard Moore. Citoval ho portál denníka The Guardian. 

21:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval talianskemu premiérovi Máriu Draghimu, ktorý vo štvrtok podal demisiu, za podporu pri boji s ruskou agresiou a "obranu spoločných európskych hodnôt - demokracia a slobody". "Som presvedčený, že aktívna podpora talianskych občanov pre Ukrajinu bude pokračovať," napísal Zelenskyj.

20:26 Ukrajina a Rusko v piatok podpíšu dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Oznámila to vo štvrtok kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše agentúra AFP. 

19:54 Ruská armáda na Ukrajine si v najbližších týždňoch pravdepodobne dá operačnú pauzu, pretože jej dôjde dych. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters šéf britskej rozviedky MI6 Richard Moore na bezpečnostnom fóre v Aspene v americkom štáte Colorado. Moore a jeho americký kolega, šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa tiež zhodli na tom, že žiadne spravodajské informácie nenasvedčujú tomu, že by ruský prezident Vladimír Putin trpel vážnou chorobou. 

19:41 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok pripustil, že riadi autoritársky štát, ale vyhlásil, že v jeho izolovanej krajine nie sú politickí väzni. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorej Lukašenko poskytol exkluzívny rozhovor. 

19:26 Slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok varoval svojich európskych partnerov pred prípadným poľavením v poskytovaní pomoci Ukrajine. Heger bol hosťom na letnom stretnutí poslancov Spolkového snemu z nemeckej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) v bývalom benediktínskom kláštore Banz, ktorý v súčasnosti spadá pod bavorské mesto Bad Staffelstein. Informuje agentúra DPA.

18:41 Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská počas návštevy Spojených štátov uviedla, že ruská vojna na Ukrajine ovplyvnila aj jej rodinu a zmenila záujmy jej  malého syna. "Jediná vec, ktorú chce robiť, sú bojové umenia a naučiť sa používať pušku," uviedla Zelenská v stredajšom rozhovore pre americkú televíziu NBC.

18:30 Rusofóbna politika Washingtonu spôsobuje veľmi veľkú škodu pre pokračovanie rusko-maďarských vzťahov, vyhlásil vo štvrtok v Moskve šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke s maďarským ministrom vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Informujeme o tom na základe videozáznamu zo spoločnej tlačovej konferencie ministrov, ktorý na svojom účte na Facebooku zverejnil Szijjártó. 

18:07 Nové sankcie Európskej únie postihujúce dovoz ruského zlata, veľkú ruskú banku Sberbank, nacionalistický motorkársky gang Noční vlci a hercov podporujúcich prezidenta Vladimira Putina, považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ako nedostatočné. Vo štvrtok o tom informoval portál britského denníka The Guardian. 

17:53 Európska únia vo štvrtok zmrazila aktíva a zakázala udeľovať víza desiatim Sýrčanom, ktorých obvinila z verbovania žoldnierov do bojov na Ukrajine na strane ruských inváznych síl. TASR správu prevzala od agentúry AFP. 

17:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj natočil videovyhlásenie , V ktorom vyvrátil informáciu, že je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Falošná správa o jeho zlom zdravotnom stave a neschopnosti vykonávať úrad zaznela vo vysielaní niekoľkých rozhlasových staníc, ktorých chod podľa Zelenského narušili ruskí hackeri. Informoval o tom web Ukrajinska pravda. 

16:50 Západ chcel vyvolať konflikt s Ruskom a preto vyvolal vojnu na Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovore pre agentúru AFP, v ktorom vyzval na ukončenie konfliktu na Ukrajine. 

16:21 Britská vláda pošle Ukrajine v nadchádzajúcich týždňoch ďalšiu vojenskú pomoc vrátane desiatok diel a viac ako 1600 protitankových zbraní. Oznámil to vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace, informujú denník The Guardian aj agentúra DPA.

15:54 Rusko tvrdí, že Ukrajina tento týždeň dvakrát ostreľovala Záporožskú jadrovú elektráreň a iba so šťastím sa predišlo katastrofe. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra AFP. 

15:07 Najmenej troch mŕtvych a 23 zranených si dnes vyžiadalo ruské ostreľovanie Charkova, uviedla ukrajinská prokuratúra. Ostreľovanie vyšetruje ako vojnový zločin. Predchádzajúca bilancia mala dvoch mŕtvych a 19 zranených. Druhé najväčšie ukrajinské mesto leží len asi 40 kilometrov od hraníc s Ruskom, ruskej armáde sa ho však nepodarilo po vpáde na Ukrajinu dobyť. 

14:54 Maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó bude vo štvrtok v Moskve rokovať s ruským vicepremiérom pre energetiku Alexandrom Novakom, vicepremiérom pre priemysel a obchod Denisom Manturovom a stretne sa aj so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

14:32 Maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó bude vo štvrtok v Moskve rokovať s ruským vicepremiérom pre energetiku Alexandrom Novakom, vicepremiérom pre priemysel a obchod Denisom Manturovom a stretne sa aj so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

14:02 Všetky technologické problémy spojené s dodávkami plynu do krajín EÚ sú spôsobené sankciami uvalenými samotnou Európskou úniou, vyhlásil vo štvrtok hovorca  ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Spresnil, že tieto obmedzenia neumožňujú údržbu a opravy zariadení vrátane turbín.

13:31 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na svojom pravidelnom tlačovom brífingu povedala, že Ukrajina nevstupuje do mierových rokovaní s Ruskom pre pokyny, ktoré v tomto zmysle dostáva zo strany Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters a denník The Guardian. 

13:05 Británia pošle na Ukrajinu viac ako 1600 protitankových striel a desiatky delostreleckých zbraní v rámci najnovšej dodávky na podporu obrany proti Rusku. Podľa agentúry Reuters to oznámil britský minister obrany Ben Wallace.

12:57 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns považuje špekulácie o zlom zdravotnom stave ruského prezidenta Vladimira Putina za neopodstatnené, napísala vo štvrtok britská verejnoprávna stanica BBC. 

12:10 Ruské špeciálne jednotky v bojoch na Ukrajine prvýkrát použili veľkorážnu ostreľovačskú pušku Sumrak, ktorá má najdlhší dostrel na svete, uviedla vo štvrtok ruská štátna agentúra TASS. Pušku použili ruskí ostreľovači pri Charkove a Kyjeve, tvrdil zdroj agentúry. Nasadenie zbrane nebolo oficiálne potvrdené.

11:56 EÚ sa dohodla na novom kole sankcií, zameriava sa na Sberbank a zakazuje dovoz ruského zlata. Očakáva sa, že nový balík sankcií EÚ proti Rusku bude sformalizovaný najneskôr 21. júla, informoval Politico. Zameria sa na ďalších 48 jednotlivcov, deväť skupín a firiem.

11:04 V dôsledku ostreľovania ukrajinského mesta Charkov prišli vo štvrtok o život dvaja ľudia a 19 utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. 

10:47 Ukrajina znížila hodnotu svojej meny o 25 percent, kvôli vojne s Ruskom sa chce sústrediť na ochranu svojich devízových rezerv. Centrálna banka vo štvrtok oznámila, že kurz voči doláru oficiálne stanovila na 36,5686 hrivny. Doterajší kurz predstavoval 29,25 hrivny, kde ho banka držala posledných päť mesiacov.

9:58 Ruské jednotky sa pokúsili dobyť Vuhlehirskú tepelnú elektráreň, druhú najväčšiu na Ukrajine, ktorá leží asi 50 kilometrov severovýchodne od Donecka. Ukrajinské sily ich ale prinútili k ústupu, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení o situácii na bojisku v 148. deň vojny Ruska proti Ukrajine.

9:41 Ukrajina môže získať moderné bojové lietadlá západnej výroby.

8:42 Spojené štáty odhadujú, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život približne 15-tisíc ruských vojakov a ďalších zhruba 45-tisíc utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedol riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, ktorý dodal, že aj Ukrajina utrpela značné straty.

8:33 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu 2859 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 714 mužov, 1600 žien a 545 detí. O dočasné útočisko požiadalo 159 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2934 osôb. 

8:20 Starosta Mykolajiva Oleksandr Sienkevych informoval, že v noci 21. júla bolo v Mykolajive počuť silné výbuchy.

7:26 Dodávky plynu z Ruska do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 boli po desiatich dňoch údržbových prác obnovené, potvrdila vo štvrtok spoločnosť Nord Stream AG. Informovali agentúry AFP a DPA. 

7:04 Litva prevezie ďalšie obrnené transportéry M113 a M577 a muníciu na Ukrajinu.

6:40 Počas ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo asi 15-tisíc ruských vojakov a trikrát toľko ich bolo ranených, odhaduje riaditeľ americkej CIA William Burns. Tento odhad je ešte vyšší ako čísla, ktoré pravidelne zverejňujú ukrajinské médiá. Značné straty podľa amerického činiteľa utrpela aj Ukrajina. O Burnsovom prejave na bezpečnostnej konferencii v americkom Aspene informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok